elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’

«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’
  • El cullerenc Pep Salvador ha rebut el reconeixement a títol pòstum per la seua trajectòria en el món del teatre

MÉS FOTOS
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 2)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 3)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 4)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 5)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 6)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 7)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 8)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 9)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 10)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 11)
«24-F» arrasa en la XVII Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ - (foto 12)

L’obra «24-F», d’Almadraba Teatro, ha estat la gran triomfadora de la gala de cloenda de la XVII edició de la Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ que es celebrà ahir a la Casa de la Cultura de Cullera. La companyia aconseguí quatre dels huit guardons que s’entregaren.

Concretament, Diego Juan obtingué el premi a Millor Direcció; Irene Serrano a Millor Actriu; Laura Tendero a Millor Actriu de Repartiment i José Luis Alonso a Millor Actor de Repartiment.

La resta de premis foren per a «Lorca errante» de Medusa Teatre i per a «Cantando bajo las balas» de la companyia teatral Stres de Quatre. Cadascun d’ells va rebre dos premis.

El premi a la Millor Obra de la Mostra i el premi del Públic fou per a «Lorca errante», mentre que «Cantando bajo las balas» recollí els premis a Millor Escenografia per a Luis Crespo i Millor Actor per a Jordi Tamarit.

A banda de les tres obres guardonades en esta edició, la Mostra d’enguany també ha comptat amb la participació de les representacions teatrals «Las picardías de Moliére», «Estocolmo, se acabó el cuento» i «La regla».

En eixe sentit, l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, aprofità el seu torn de paraula en la gala per manifestar el suport de l’Ajuntament al sector i afirmà que mentre cap ordre o circumstància de caire sanitari ho impedisca, a Cullera se seguirà fent cultura. “El feixisme no sols és combat amb la cultura. Ara més que mai cal vacunar-nos contra la intolerància i per a que hi haja cultura calen creadors i professionals amb el suport econòmic necessari per això a Cullera, amb les mesures preventives que calen, no hem tancat els espais culturals”, assegurà Mayor.

Eixe suport també ha vingut per part del públic que, tot i les lògiques limitacions d’aforament, ha assistit en gran nombre a esta edició del Cullera a Escena.

En eixa línia la regidora de Cultura, Sílvia Roca, va dir que a Cullera “hem demostrat que ens agrada molt el teatre i no anem a parar de fer-ne”. Cal assenyalar que en estos moments la ciutat gaudix de la major oferta teatral de la seua història.

L’Ajuntament de Cullera ha mantingut la programació cultural que tenia prevista fins a final d’any amb una forta aposta pel teatre i la música. Per a tot això, el consistori ha fet grans esforços en matèria de prevenció sanitària i mesures de seguretat per tal de reactivar dos dels sectors més afectats per la pandèmia. A la Mostra de Teatre ‘Cullera a Escena’ se li sumen altres apostes com el Circuit Teatral, el Café Teatre, una sèrie de concerts a l’Auditori Municipal i ara en desembre començarà el Cicle de Concerts d’Hivern.

Homenatge a Pep Salvador

La gala de cloenda del concurs de teatre municipal també va servir per homenatjar a l’actor i productor local Pep Salvador (1962 – 2020) com a reconeixement a tota una vida vinculada al món del teatre.

Els seus fills reberen de mans de l’alcalde de Cullera, Jordi Mayor, este guardó i l’Escut d’Argent de la ciutat per la seua trajectòria professional especialment a Cullera.

L’homenatjat va començar a interessar-se pel teatre durant la seua adolescència, participant amb amics en alguns muntatges teatrals com ara ‘El triciclo’ de Fernando Arrabal o ‘Vendaval per a quatre monstres’ de Francesc Garcia.

Una vegada acabada l’etapa de l’institut, Pep Salvador va començar estudis d’Història a la Universitat de València, i es va integrar al Taller Teatral de la Casa de la Cultura de Cullera, on va participar com a actor als muntatges ‘Ubú Rei’, ‘Alfred Jarry’ i ‘Que no pague ningú!’ de Darío Fo, dirigits per Vicent Genovés per al grup La Colla Teatre.

Més tard, va preparar les proves d’accés a l’Escola Superior d’Art Dramàtic de València en la qual es va formar com un actor de grans qualitats tècniques amb un cos molt flexible i una veu potent i plena de matisos, i sobretot amb una enorme capacitat per a dur a terme interpretacions de gran intensitat amb papers molt exigents com el de protagonista a ‘Equus’ de Peter Schafer, o la seua caracterització com al vell pare de ‘Locos de amor’ de Sam Shepard. Al 1988 es va graduar amb una magistral interpretació del monòleg de Samuel Beckett ‘Solo’ dins d’un muntatge dirigit per Alejandro Jornet que es va representar a diverses sales de la Comunitat Valenciana.

També va donar classes a l’Institut Blasco Ibáñez i va col·laborar amb nous muntatges teatrals, participant en alguns com a actor com en ‘El casament dels petits burgesos’ de Bertolt Brecht o com a director del muntatge ‘Persones humanes’, basat en textos teatrals de Darío Fo.

En 1989, després d’haver participat en la producció d’audiovisuals com ‘Corre, Jaume!’ o ‘Crits’, de la productora de Cullera Mísia Produccions, Pep va començar a treballar en el projecte de la televisió autonòmica valenciana, Canal 9, en la qual primer va formar part de l’equip que va posar en marxa la cadena, i després va dur a terme treballs dins del camp de la producció a molt diversos programes durant dos dècades, destacant la producció d’informatius i esports, i de programes de gran format.

Durant esta etapa a la televisió, va continuar amb la seua passió per la interpretació teatral i cinematogràfica, participant com a actor en els muntatges dels sainets ‘Nelo Bacora’ de Josep Peris i ‘L’Agüelo Pollastre’ de Josep Bernat i Baldoví que va dur a terme la companyia de Joan Monleón i que Canal 9 va gravar per a la seua emissió, així com interpretant un paper al migmetratge de Jordi Piris ‘El temps d’una cançó’, al costat d’altres destacats intèrprets valencians com Pepa Juan, Josep Manuel Casany i Juansa Lloret.

Després de deixar la televisió per alguns problemes de salut es va establir definitivament a Cullera sense deixar de tindre relació amb allò que més l’apassionava, el món del teatre i de l’espectacle en general, participant en diversos projectes i sent un membre destacat de l’Associació K-lidoscopi, des de la qual ha contribuït a dur endavant iniciatives per al foment de la cultura a Cullera.

Pujar