elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CSIC lidera un projecte per a desenvolupar ‘bessons digitals’ en el sector vitivinícola

El CSIC lidera un projecte per a desenvolupar ‘bessons digitals’ en el sector vitivinícola
  • El projecte DTWINE té un doble repte: aconseguir una producció més sostenible i desenvolupar vins amb menor graduació alcohòlica i perfils aromàtics rics

  • La iniciativa compta amb un pressupost d'un milió d'euros de l'Agència Estatal d'Investigació (AEI) amb fons Next Generation EU

 

L'Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments (IATA), centre d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), lidera el projecte d'investigació DTWINE2021, una iniciativa que busca aplicar i consolidar la tecnologia dels bessons digitals en el sector del vi amb dos objectius concrets: aconseguir una producció més sostenible i respondre a les noves tendències de consum de vins amb menor graduació alcohòlica i perfils aromàtics rics. El projecte preveu el desenvolupament de bessons digitals, el monitoratge avançat i l'aplicació d'algorismes de control predictiu de models per a fer costat als enòlegs en els seus treballs.

A més del Grup de Biologia de Sistemes en Llevats d'Interés Biotecnològic de l'IATA, liderat per la investigadora Amparo Querol, també participen en el treball Bodegas Ramón Bilbao, el Grup de Biosistemes i Enginyeria de bioprocessos de l'Institut d'Investigacions Marines (IIM, CSIC) i l'empresa Instalación y Control de Energía y Fluidos (INCONEF).

Un bessó digital és un programa d'ordinador que permet simular i predir el comportament d'un sistema real i per a això utilitza models matemàtics. En el sector vitivinícola, el bessó digital permetrà simular i predir el procés de fermentació vínica. A més, combinat amb sensors i mètodes computacionals d'optimització, facilitarà la labor dels enòlegs en la presa de decisions en l'operació diària en els cellers.

Projecte DTWINE

El projecte d'investigació de línies estratègiques DTWINE persegueix introduir i consolidar l'ús de bessons digitals en el sector vitivinícola. Compta amb un pressupost d'1.001.848 d'euros i està finançat per l'Agència Estatal d'Investigació (AEI), pertanyent al Ministeri de Ciència i Innovació, amb fons Next Generation EU, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. Està previst que els seus treballs es desenvolupen en un període de 36 mesos, compresos entre octubre de 2021 i setembre de 2024. El treball s'executarà en quatre zones vitivinícoles representatives del sector vitivinícola espanyol: Galícia, La Rioja, País Basc (Rioja Alabesa) i Comunitat Valenciana.

Objectius del projecte

L'enfocament multi i interdisciplinari que planteja DTWINE per al desenvolupament de bessons digitals aplicats a la fermentació de vi és un gran desafiament i una proposta ambiciosa encaminada a modernitzar la forma en la qual es realitza aquest procés. D'aquesta manera, s'espera que els resultats del projecte promoguen la renovació del sector vitivinícola espanyol, la modernització dels sistemes de producció, la protecció del medi ambient i la millora de la qualitat del producte en els cellers.

DTWINE porta per títol Gemelos digitales para optimizar la eficiencia energética y la calidad del producto en Bodegas i té previst desenvolupar tècniques de monitoratge i control predictiu basat en models per a ajudar els enòlegs a fer el seu treball. Així el repte que es planteja amb aquest projecte és doble: aconseguir una producció més responsable amb el medi ambient i simultàniament respondre a les noves tendències del mercat amb vins amb característiques a la carta (baix contingut en alcohol i vins molt aromàtics).

En aquesta línia, el projecte disposa objectius específics com explorar un conjunt d'indicadors de rellevància industrial per a obtindre vins més responsables amb el medi ambient; implementar i validar una xarxa de sensors i un esquema de control predictiu de models per a garantir un rendiment òptim en línia; implementar una eina, software fàcil d'usar, per a secundar i automatitzar l'ús de bessons digitals en la presa de decisions en els cellers i demostrar les capacitats dels bessons digitals als usuaris finals per a facilitar la seua explotació i possible comercialització, entre altres fins.

Pujar