elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El CSIC a la Comunitat Valenciana celebra la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb activitats presencials i virtuals

El CSIC a la Comunitat Valenciana celebra la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb activitats presencials i virtuals
  • La Setmana de la Ciència és una de les principals cites amb la divulgació científica a Espanya, que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT)

Els centres d'investigació del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) a la Comunitat Valenciana celebren aquest mes de novembre la XXI edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb diverses propostes de divulgació científica. Aquest gran esdeveniment, que enguany torna a tindre activitats virtuals, encara que també presencials, compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT), dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.

Institut de Tecnologia Química

L'Institut de Tecnologia Química (ITQ, CSIC – Universitat Politècnica de València) ha editat un parell de vídeos que publicarà a partir de l'1 de novembre, al seu canal de YouTube. El primer dels vídeos porta per títol Las baterías de flujo redox y la cuestión del almacenamiento energético i compta amb la participació de Begoña García, Daniel Herranz, Juan Vidal i Antonio Chica, tots ells personal científic del centre. El segon dels vídeos es titula Electrificación de la industria a partir de reactores electroquímicos, i en la seua producció han participat David Catalán i Sonia Remiro, investigadors de l'ITQ.

Institut de Biologia Molecular i Cel·lular de Plantes

Per la seua part, l'IBMCP (CSIC – Universitat Politècnica de València) ha organitzat dues sessions de visites guiades virtuals. L'activitat porta per títol Una ventana a la investigación en plantas, i la primera sessió se celebrarà el dijous 11, de 10 a 11 hores. La segona sessió tindrà lloc el mateix dijous de 16 a 17 hores.

Institut d'Agroquímica i Tecnologia d'Aliments

El dimecres 10 de novembre, l'IATA acull la primera visita del programa Forma't en Ciència, un cicle de visites a centres del CSIC dirigit a l'alumnat de Formació Professional. Aquest programa és resultat de la col·laboració establerta entre la Delegació del CSIC a la Comunitat Valenciana i la Direcció General de Formació Professional i Ensenyaments de Règim Especial i la Subdirecció de Formació de Professorat, de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport de la Generalitat.

L'endemà, dijous 11 de novembre, a les 12.30 hores, la sala d'actes de l'IATA alberga la conferència Nuevas levaduras: retos y tendencia en enología. La xarrada, que serà impartida per Amparo Querol, professora d'investigació de l'IATA, es podrà seguir també a través de Zoom.

Institut de Física Corpuscular

L'IFIC (CSIC – Universitat de València) ha organitzat per al dijous 25 de novembre la conferència presencial Einstein, teoría cuántica y relatividad. L'activitat, que serà impartida per José Navarro, investigador de l'IFIC, tindrà lloc a la Ciutat de les Arts i les Ciències.

Institut de Gestió de la Innovació i del Coneixement

Per la seua part, INGENIO (CSIC – Universitat Politècnica de València) ha preparat dos webinars per a la primera setmana de novembre. El dijous 4, a les 16 hores, tindrà lloc la xarrada La investigación-acción participativa en pueblos indígenas de reciente contacto. Serà impartida per Gabriela Duque, investigadora de l'institut. El segon webinar tindrà lloc l'endemà, a la mateixa hora, i porta per títol ¿Educación para la transformación o para la sumisión? La ponent és Nemonte Nenquimo, coordinadora general del Consell de Comunitats Waorani de Pastaza. Les dues xarrades es podran seguir a través de Zoom.

Centre d'Investigacions sobre Desertificació

El CIDE (CSIC – Universitat de València – Generalitat Valenciana) ha preparat una sèrie d'activitats de divulgació científica, amb motiu del seu 25 aniversari. Del dimarts 2 al divendres 5 i el dilluns 8 de novembre, al mateix centre, es podrà gaudir del joc de fuita Desertroom. Escápate con la ciencia.

A més, i en el marc del cicle de conferències Naturaleza. Nuestro origen, nuestro futuro. La Ciencia de los cuatro elementos, se celebraran tres xarrades. La primera d'elles, Calidad del aire. Retos actuales y futuros en ciencia, tecnología y política ambiental, tindrà lloc el dimecres 3 i serà a càrrec de Xavier Querol, investigador del CSIC a l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDEA). La segona xarrada se celebrarà el dimecres 10 i porta per títol Fuego: incendios y biodiversidad. Serà impartida per Juli G. Pauses, investigador del CIDE. I la tercera conferència tindrà lloc el dimecres 17 i es titula Tierra: por qué se desertifican las zones áridas i qué podemos hacer para evitarlo. El ponent serà Fernando T. Maestre Gil, professor de la Universitat d'Alacant. La Casa de la Ciència del CSIC a València serà l'escenari de les tres conferències, que donaran principi, a les 19 hores, els dies indicats i es poden seguir en directe a través de YouTube.

Institut de Biologia Integrativa de Sistemes

Així mateix, la Casa de la Ciència del CSIC a València acollirà el taller divulgatiu Cazadores de virus, organitzat per la investigadora de l'Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (I2SysBio, CSIC – Universitat de València) Pilar Domingo-Calap. L'activitat es desenvoluparà durant el matí del dimarts 16 i en ella participarà alumnat d'educació secundària.

Institut de Biomedicina de València

L'IBV ha preparat diverses activitats per a celebrar la Setmana de la Ciència 2021. El dimarts 23, a les 13 hores, Pascual Sanz, professor d'investigació de l'institut, impartirà la conferencia Presentación del IBV-CSIC, en el Col·legi Escolàpies de València. Per part seua, Ethel Queralt impartirà la xarrada Presentación del IBV-CSIC, així com el taller titulat ¿Qué es y cómo se hace una PCR? a l'IES Clot del Moro de Sagunt i a l'IES La Vall de Segó de Benifairó de les Valls (dates per confirmar). Marta Casado, professora d'investigació de l'IBV i vicedirectora del centre, impartirà la conferencia Presentación del IBV-CSIC i ¿Qué es y cómo se hace una PCR?, a l'IES El Cabanyal, el dimarts 23, a les 8 hores.

A més, han organitzat el taller ¿Qué es y cómo se hace una PCR? que serà instal·lat al mateix centre d'investigació. Els dies de celebració de l'activitat estan per determinar.

L'última activitat, Tómate una cerveza con un científico, tindrà lloc en un bar de València. El divendres 26 de novembre, personal investigador del centre s'acostarà al local per a conversar amb el públic assistent.

Casa de la Ciència

Des de la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana, Casa de la Ciència, i coincidint amb la Setmana de la Ciència, s'ha preparat el cicle de conferències Un paseo por las matemáticas. Es tracta de tres xarrades divulgatives. La primera d'elles, programada per al dijous 11, porta per títol Matemáticas y arte, i serà impartida per Olga Gil Medrano, investigadora de la Universitat de València. La segona conferència estarà a càrrec de Juan José Nieto Roig, professor de la Universitat de Santiago de Compostel·la, es titula Modelos matemáticos de epidemias, i tindrà lloc el següent dijous 18. La tercera de les xarrades, Las matemáticas de la ciberseguridad, se celebrarà el dijous 25 i de la que es farà càrrec Vanesa Daza, professora de la Universitat Pompeu Fabra. Les tres conferències tindran lloc a les 19 hores i podran seguir-se de manera presencial i també al canal de YouTube de la Casa de la Ciència del CSIC a València.

Setmana de la Ciència i la Tecnologia

El CSIC celebra la XXI edició de la Setmana de la Ciència i la Tecnologia amb prop de 350 activitats gratuïtes, presencials i virtuals, que es desenvoluparan durant el mes de novembre en 12 comunitats autònomes: Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Cantàbria, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Catalunya, Comunitat Valenciana, Galícia, Illes Balears i Madrid.

Les propostes estan dirigides a tots els públics i entre la multitud d'opcions hi ha jornades de portes obertes, visites guiades, exposicions virtuals, conferències, videojocs, projeccions de peces audiovisuals, rutes científiques, nombrosos tallers i fins a un festival de cançons científiques. Quant a les temàtiques, el coronavirus, la vulcanologia i el Pacte Verd Europeu són els assumptes que copen la programació d'aquesta Setmana de la Ciències i la Tecnologia en el CSIC, que compta amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Totes les iniciatives dels centres i instituts del CSIC per a aquest gran esdeveniment de divulgació estan reunides en la web www.semanadelaciencia.csic.es, on també es detalla la informació de com reservar plaça en elles.

Pujar