Les Trobades 2022 arranquen aquest divendres a Crevillent i reivindiquen “L’Escola que ens fa lliures”
La “XXIX Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura” se celebrarà el divendres, 1 d'abril, a partir de les 18:00 h a la Casa de Cultura
L'Ajuntament de Crevillent, Escola Valenciana i El Raig han presentat aquest matí la XXIX Trobada d’Escoles Valencianes del Baix Vinalopó i el Baix Segura, un esdeveniment que al principi estava previst per a divendres passat 25 de març i que, després de ser ajornat per la pluja, es desenvoluparà finalment divendres que ve, 1 d'abril, a partir de les 18:00 h. a l'Auditori de la Casa de Cultura de Crevillent.
Prèviament, a les 17:00 h. començarà des de Ronda Sud un cercavila compassat amb la música de la Colla de dolçaina i tabal, amb la participació de la Colla L’Estoreta de Crevillent. Durant l'acte es farà lliurament dels premis “Sambori”, es representarà un contacontes i a les 20:00 h. es podrà gaudir de l'actuació musical del grup Ramonets.
Després del seu desenvolupament a Crevillent i sota l'eslògan “L’Escola que ens fa lliures”, que ret homenatge al centenari del naixement de Joan Fuster, Escola Valenciana portarà les Trobades a 20 municipis entre els mesos d'abril i maig, tot reivindicant la llibertat d'una escola “diversa, feminista i coeducadora, arrelada, crítica, laica, intercultural, pacifista, democràtica, compromesa, sostenible, universalista i solidària”.
Durant la presentació, Maria Jesús Navarro, presidenta d’El Raig, ha recordat les “característiques festives, però també reivindicatives” d'aquest esdeveniment, que es va celebrar per primera vegada a Crevillent fa 29 anys, concretament al Passeig del Calvari, i que posa de manifest el treball que es continua fent perquè “l'alumnat i el professorat siga plenament competent en les dues llengües oficials, que són el valencià i el castellà”.
Per part seua, Lorena Escandell d’Escola Valenciana ha destacat “l'esforç, compromís, alegria i il·lusió de les coordinadores comarcals” i ha agraït el suport i la implicació de l'ajuntament, El Raig, i de totes les entitats que col·laboren en aquest esdeveniment, així com de les persones que de manera voluntària treballen cada dia per a “fer possible que la nostra llengua i cultura es mantinguen”. Escandell ha explicat que després de dos anys difícils les Trobades tornen en un format no habitual, per motius sanitaris, i es transformen en un acte institucional amb un concert, “sense tallers, paradetes, jocs o activitats que habitualment formen part de la trobada, però el fet d’estar ací significa que estem en el camí de recuperar-la i això és una alegria, un goig i una celebració per a tota la comarca”.
El regidor d'Educació i Cultura, Jesús Ruiz, ha convidat la ciutadania a assistir-hi i ha afegit que l'acte d'aquest divendres comptarà amb la presència de la directora general d'Innovació Educativa, Reyes Gallego, la directora general de Participació Ciutadana, M. Jesús Pérez, representants de la Universitat d'Alacant, la Universitat Miguel Hernández i l'Acadèmia Valenciana de la Llengua, així com de les diferents coordinadores de la comarca. Una important presència institucional que segons l'edil reflecteix la importància d'aquest acte “de convivència i impuls de la nostra llengua amb el qual estem apostant per la cultura i la formació de les noves generacions i el domini de les llengües, que fa que les persones cresquen des del punt de vista humà i cultural”.