Les places de Crevillent, protagonistes en el nou fullet d´Edificis Històrics editat per l´Arxiu Municipal «Clara Campoamor»
En total, el municipi catifer, juntament amb les seues pedanies, compta amb quasi una vintena de places
L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” edita un nou número de la sèrie titulada “Edificis Històrics” de Crevillent, en aquesta ocasió, dedicat a les places de la localitat, en el qual realitza un recorregut des de les més antigues fins a les més recents, arribant quasi una vintena de places entre el municipi i les seues pedanies.
Aquest nou fullet comença amb una breu introducció en la qual es descriuen les places més antigues, com la Plaça Vella, situada enfront del castell (actualment al carrer Blasco Ibáñez), com el seu propi nom indica, probablement, la primera que va haver-hi a Crevillent, en aquells dies poblada per musulmans. La plaça de l'Església Vella, ja esmentada des de 1605, situada enfront de l'eixida de l'antiga parròquia, en l'actual Mercat de Proveïments, al costat de la qual va haver-hi un cementeri. La Plaça del Salitre, dita així pel mineral del salnitre utilitzat per a la indústria del vidre i la fabricació de pólvora, espai en el qual es va sospesar la construcció del teatre i del propi Ajuntament, però es va desestimar per estar lluny del centre urbà.
En el segle XIX, s'afigen la Plaça Nova, enfront de l'actual parròquia de La nostra Senyora de Betlem, on en 1873 es va construir un Passeig, d'aquí ve que popularment continue dient-se Plaça del Passeig o la Plaça de l'ermita de la Santíssima Trinitat després denominada Plaça Macià Abela en honor al poeta crevillentí.
Al començament del segle XX, es van crear la Plaça Chapí (1913) o la Plaça del Dr. Mas Candela, en honor al metge crevillentí com a “premi en deure compliment” i més recents són la Plaça Mèdic Lledó, creada gràcies al conveni entre l'Ajuntament i la llavors Caixa d'Estalvis d'Alacant i Múrcia, la Plaça de la Comunitat Valenciana, centre d'oci local, o també les dedicades a crevillentins il·lustres com Ramón Mas López (2006), Gaspar Lledó Martínez (2007), Isabel Alfonso Candela (2022) o de l'alcalde Manuel Menargues Vicens (2022).
A través d'aquesta publicació podem conéixer una mica més les nostres places, alhora que l'evolució de l'urbanisme crevillentí, acompanyat per fotografies inèdites del fons fotogràfic de l'Arxiu Municipal.
Aquesta publicació pot obtindre's de manera gratuïta en qualsevol dependència municipal, així com en format digital en la web o xarxes socials de l'Arxiu Municipal. Aquest any 2023 s'han editat tres fullets dedicats als parcs, al centre mediambiental Els Molins i a les places, i, a l'octubre, es publicarà un nou número dedicat a l'edifici civil més antic que va tindre Crevillent, l'antic Hospital