La Penya Negra de Crevillent torna a atraure l'atenció dels focus
La productora MLK PRODUCCIONES ha rodat imatges en el jaciment arqueològic de la Penya Negra per al seu pròxim documental sobre les poblacions fenícies i indígenes del sud Peninsular i el que es coneix com a cultura tartèssia
El jaciment arqueològic de Crevillent, La Penya Negra, ha rebut la visita d'una productora malaguenya, MLK PRODUCCIONES, per al rodatge d'imatges que secunden visualment el seu pròxim documental. Aquest enclavament era un lloc estratègic de trobada entre poblacions de l'interior i la costa en l'època protohistòrica.
El jaciment pertanyent al municipi de Crevillent tindrà una important presència juntament amb altres jaciments d'Andalusia, Extremadura i Portugal dins de la pel·lícula documental “En el origen, Tartessos” que dirigeix José Antonio Hergueta. La productora encarregada del rodatge compta amb la participació de Televisión Española i Canal Sur Televisión, a més de diverses institucions.
Des de l’Ajuntament de Crevillent s'informa que el rodatge ha comptat amb la presència de l'arqueòleg Alberto Lorrio, que dirigeix Penya Negra, i del director del Museu de Crevillent, Julio Trelis, una col·laboració provinent des de la Regidoria de Cultura, i s'ha prolongat per altres jaciments del sud d'Alacant així com en la seua universitat.
El documental continua la seua producció en les següents setmanes per Badajoz, Huelva, Sevilla i Màlaga i està prevista la seua estrena en la tardor del 2023. La productora malaguenya al càrrec està especialitzada en documentals de temàtica històrica i cultural, i compta amb premis i nominacions entre les quals destaca la més recent als Goya en 2021 per “Paraíso en llamas”.
Penya Negra és un gran assentament de més de 40 hectàrees del Bronze Final, amb una forta activitat metal·lúrgica que rep en la primera meitat del I mil·lenni aC. influències orientals. Es va configurar així una ciutat anomenada Herna, que estava al límit dels Tartessos, que arribaven fins al Segura. La ciutat, que interactuava amb la colònia fenícia de la Fonteta de Guardamar del Segura, suposava vertebrar tot el territori, ja que constituir una zona d'un gran dinamisme en la protohistòria peninsular. A més, hem pogut conéixer el vessant funerari d'aquestes societats, perquè s'han trobat més de 150 sepultures d'incineració amb els seus aixovars a la necròpoli de les Moreres.
Tot això ha permés posar Penya Negra i Crevillent en el mapa de l'arqueologia espanyola i, com no podia ser d'una altra manera, s’havia de considerar per al documental.