L'exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” aterra en l'IES Macià Abela de Crevillent
La mostra consta de 18 panells dividits en dues parts, una per als 1.000 anys d'història des del seu camí des del Pynyab, i una altra dedicada a la situació actual de les gitanes i gitanos espanyols
La còpia de l'Exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” que va adquirir la Regidoria de Drets Socials i Desenvolupament Humà inicia el seu camí itinerant per diferents centres educatius e Universitats.
El mes de febrer passat després de quasi un any de gestions, la Regidoria de Drets Socials va signar un conveni de cessió de drets de l'exposició “Història i Cultura del Poble Gitano” amb l'associació estatal “Ensenyants amb Gitanos” per a la seua adquisició durant 5 anys.
L'exposició naix amb la intenció d'acostar a l'alumnat del sistema educatiu, i a la ciutadania en general, la informació real i documentada de la història del poble Gitano. L'objectiu principal marcat per la Regidoria que dirigeix Montserrat Pineda és utilitzar el fantàstic material recopilat i elaborat per AECGIT per a facilitar la difusió i sensibilització, reduir prejudicis i estereotips i acabar amb la desigualtat de continguts en el sistema educatiu.
L'exposició està composta de 18 panells amb text i imatges dividits en dues parts. En la primera es resumeixen més de 1.000 anys d'història en 10 panells, amb una informació abreujada dels fets més rellevants que han patit en el seu llarg camí des del Punyab (l'Índia-Pakistan) fins a la península Ibèrica. La segona part es compon de 6 panells descriptius de la situació actual de les gitanes i gitanos espanyols.
Des de dimarts passat, 21 de març, l'exposició s'exhibeix en l'IES Macià Abela, que ja ha dissenyat un pla per al seu aprofitament educatiu fins a les vacances de Setmana Santa i que comptarà amb el suport de l'equip d'Acció Comunitària dels Serveis Socials de Crevillent i de l'associació gitana Sinamos Rom.
Després de les festes de Pasqua l'exposició es traslladarà a Elx, a l’Universitat Miguel Hernández d'Elx, després d'un acord amb l'Àrea de Diversitat de la UMH que ha concretat la seua presentació per al dimecres, 19 d'abril, a les 10.00 h. del matí l'edifici Altabix i que comptarà amb la presencia del vicerector de la Universitat, les regidories de benestar social de Crevillent i Elx i associacions gitanes com AECGIT, SINAMOS ROM, etc.
La Regidoria de Drets Socials i Desenvolupament Humà té previst negociar amb la resta de centres escolars de Crevillent l'aprofitament educatiu de l'exposició així com el trasllat de la mateixa a l'IES Canonge Manchón.