L'Arxiu Municipal exposa el document del mes de març
Aquest document, datat del 1686, és el més antic que conserva l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” i tracta sobre una denúncia inclosa en un protocol notarial
El Document del mes de març correspon amb el més antic conservat a l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor”, el qual està inclòs en un protocol notarial del Sr. Bautista Mas de Candela y Sax, datat del 1686. Es tracta d'una denúncia presentada per Antonia Planelles, viuda de Jaume Hernández, contra Alexandre Galipienso per la venda d'una hora d'aigua de reg, el contracte del qual està inclòs en aquest protocol, signat el 22 de març de 1686, davant del notari Antonio Agulló Botella.
Aquest plet forma part de diversos protocols notarials que van aparéixer en el fons documental de la Fàbrica de Catifes “Hijo de Augusto Mas”, dipositat a l'Arxiu Municipal pels seus propietaris el 1998, entre els quals va aparéixer documentació d'altres notaris com Pascual Llopis, Vicente Bernabeu, Cayetano Aznar, Francisco de Lafuente o Juan Bautista Cerdán, dels segles XVII i XVIII.
El document triat per a aquest mes de març té la peculiaritat afegida que no només està escrit en castellà, sinó també en valencià, i és un dels pocs documents en la nostra llengua. Aquest plet va ser presentat davant el ball de la vila de Crevillent -funcionari encarregat de l'administració de patrimoni del senyor territorial, el duc de Cárdenas- i s'inclouen les declaracions del demandant i demandat, juntament amb el contracte de compravenda d'una hora d'aigua de reg.
L'objecte de la demanda és que Antonia Planelles acusa Alexandre Galipienso d'enganyar el seu marit (ja mort), en la compravenda d'una hora d'aigua per la qual li va abonar tan sols 9 lliures, acusant-lo del delicte d'estafa. Per part seua, l'acusat, Alexandre Galipienso, al·lega que les hores d'aigua tenien un preu de venda d’entre 12 i 15 lliures com a preu màxim, per la qual cosa no és procedent cap engany i, per tant, sol·licita que no procedisca la demanda i que la venda siga considerada vàlida.
Cal recordar que l'aigua per a reg en aquest moment procedia de la Font Antiga (popularment coneguda com a Mina del Poble), esmentada ja pel geògraf àrab Al-Himyari en el segle XI, el naixement del qual està en el paratge del Castellar, a l'inici de la Rambla, i va anar fins a l'últim terç del segle XIX, l'única aigua disponible per al reg, el consum humà i l'economia agrícola.
Precisament, l'agricultura era la base de l'economia i, per això, l'aigua era un element valuosíssim per al seu desenvolupament i la supervivència. Per aquest motiu, és un element indispensable que ha acompanyat sempre la història de Crevillent.
L'Arxivera Municipal, Bibiana Candela, declara que la lectura d'aquest document ens ofereix dades de caràcter econòmic, social, jurídic i, fins i tot, lingüístic de gran interés històric del Crevillent de finals del segle XVII, quan la nostra localitat estava en ple procés de recuperació demogràfica després de l'expulsió morisca i que va donar lloc a la seua posterior repoblació.
Atesa la dificultat de l'escriptura del document, aquest està acompanyat de la seua corresponent transcripció, així com les imatges digitalitzades, que es poden visualitzar en la web de l'Ajuntament, així com en el Facebook de l'Arxiu. No obstant això, els ciutadans que desitgen vore el document original, poden vore'l en les dependències de l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor”.