elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” presenta com a Document del Mes d'agost la festivitat en honor a Sant Gaietà

L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” presenta com a Document del Mes d'agost la festivitat en honor a Sant Gaietà

    L'Arxiu Municipal de Crevillent “Clara Campoamor” presenta com a Document del Mes d'agost la festivitat en honor a Sant Gaietà Thienne, l'origen del qual es remunta a la fi del segle XVII en la serra, on es va alçar la primera ermita gràcies a la duquessa de Aveiro, esposa del duc d'Arcs, amb la seua corresponent imatge per a la veneració per tot el poble crevillentí, i on acudien gents de tota la regió. L'Arxiu Municipal conserva molta informació relativa a aquestes festes locals i que es poden trobar en els pressupostos, programes de festes, premsa històrica o projectes d'obres realitzats en l'ermita, alguns ja publicats coincidint amb aquesta festivitat.

    El paratge de Sant Gaietà en la serra de Crevillent, és un lloc no sols molt volgut per als crevillentins, sinó vinculat al Centre Excursionista des de la seua mateixa fundació en 1954, entitat dedicada al muntanyisme que complix enguany el seu setanta aniversari, i els estatuts compostos del qual per 33 articles, van ser aprovats pel Govern civil l'11 de febrer de 1967. Va ser precisament el Centre Excursionista el que va col·locar la fornícula en el cim de Sant Gaietà, inaugurada el diumenge 17 d'agost de 1958, després dels treballs realitzats per membres del Centre i l'empresa Marbres Crevillent. La imatge va ser tallada en relleu sobre pedra calcària blanca per Carlos Quesada Soriano, en aquells dies president de l'entitat esportiva i va ser instal·lada en el cim, després de cinc dies de treball per part de Federico Botella i Gaietà Candela.

    L'acte d'inauguració va comptar amb una missa celebrada pel rector d'Albatera, Sr. José Juan Barceló, davant 1.500 persones, amb presència de crevillentins i gent procedent dels pobles més pròxims com Hondón del Frares, Albatera, Elda, Petrer, Alacant, Elx i Múrcia. Poc temps després i a causa del mal estat d'aquest bell i històric paratge de la serra, el Centre Excursionista va sol·licitar a l'Ajuntament la seua cessió a fi de “restaurar el Ermitorio, cuidar lloes arbres, fer accessibles els camins, conservar l'aigua, alçar els marges i en definitiva, […] que Sant Gaietà recobre la seua bellesa”.

    La Comissió Municipal Permanent, amb data 2 de febrer de 1962, va acordar, per unanimitat, cedir al Centre “un dels paratges més bells i històrics de Crevillent”, facultant als seus membres la possibilitat d'utilitzar els servicis d'aquest, mentres els gastos de restauració serien a càrrec de l'entitat de muntanyisme. Una dècada després, al maig de 1968, una espurna elèctrica va tirar al sòl partix de la fornícula col·locada en el cim, que va ser restaurada fins que va ser destruït completament per un llamp, a l'octubre de 1973.

    El Centre Excursionista, al llarg de la seua dilatada vida, ha realitzat nombroses activitats, no sols esportives, sinó també culturals, com el I Concurs – Exposició de Fotografia, celebrat en 1962 amb motiu de la Setmana Santa, per a premiar fotografies de la serra crevillentina i racons pintorescos de la població. Des de l'Arxiu es vol homenatjar el Centre Excursionista, així com ressaltar el paratge de Sant Gaietà, vinculat durant segles a la història crevillentina.

    MÉS FOTOS
    L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” presenta com a Document del Mes d'agost la festivitat en honor a Sant Gaietà - (foto 2)
    L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” presenta com a Document del Mes d'agost la festivitat en honor a Sant Gaietà - (foto 3)
    L'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” presenta com a Document del Mes d'agost la festivitat en honor a Sant Gaietà - (foto 4)
    Pujar