elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Inundar part del Baix Segura i Crevillent no és la solució

Inundar part del Baix Segura i Crevillent no és la solució
  • Els alcaldes del Baix Segura i Crevillent demanen participar en la redacció del pla contra inundacions i manifesten que la “Proposta d'un Pla d'Actuacions per a la Protecció enfront de les Crescudes del Baix Segura” s'ha fet a esquena dels ajuntaments

MÉS FOTOS
Inundar part del Baix Segura i Crevillent no és la solució - (foto 2)
Inundar part del Baix Segura i Crevillent no és la solució - (foto 3)

Els alcaldes de Catral, Crevillent, Daya Vieja, Dolores, Granja de Rocamora, Guardamar, San Fulgencio i San Isidro s'han posicionat en contra de la Proposta d'un Pla d'Actuacions per a la Protecció enfront de les Crescudes del Baix Segura de la Confederació Hidrogràfica del Segura (CHS), motivada pel pla director, perquè valoren que aquesta proposta afecta negativament els seus termes municipals.

“En lloc de proposar una solució per a evitar les crescudes i les inundacions, el que es planteja és tot el contrari: inundar gran part dels nostres territoris, amb la qual cosa es vorien afectats els veïns i veïnes de cadascun dels municipis, i sectors econòmics molt rellevants com l'agricultura”, han manifestat els alcaldes. Aquestes declaracions arriben després de les dues reunions mantingudes prèviament, l'última d'aquestes divendres passat amb les comunitats de regants i els síndics de l'aigua per a escoltar quina és la seua posició respecte al pla.

Des de les diferents alcaldies demanen que es realitze un nou pla d'actuacions en el qual es compte amb la participació de les localitats afectades, vetlant per un document que permeta salvaguardar la comarca del Baix Segura i el terme municipal de Crevillent del risc d'inundacions, i exposen la seua intenció de reunir-se amb les diferents administracions competents en aquesta matèria.

Les accions que prendran seran, en primer lloc, sol·licitar el pla director de la Generalitat que marca aquest informe d'actuacions. Un informe que els alcaldes qualifiquen d'inviable perquè és un document que ha sigut elaborat sense comptar amb les seues opinions i sense consens i que a més –afirmen– està incomplet i no té coherència, ja que afecta greument l'agricultura i les economies locals i, no obstant això, no apareix reflectit.

“No entenem que eixe informe no s'haja publicat ni remés oficialment a cap ajuntament, ni entenem que no s'haja comptat amb la participació ciutadana, perquè no sols afecta a la qüestió d'inundabilitat, sinó que la proposta afecta l'economia dels municipis; per tant, exigim explicacions a les administracions. Els alcaldes i les comunitats de regants coincidim que estem absolutament en contra d'aquest informe i és urgent arribar a una solució consensuada que beneficie a tots i que no perjudique només al territori del Baix Segura”.

Per part seua, els representants de les Comunitats de Regants del Regadiu Tradicional del Baix Segura de la pedania crevillentina de San Felipe Neri i dels municipis de Catral, Dolores i San Fulgencio afirmen que els diferents plans i estudis avançats per la Conselleria d'Agricultura “no preveuen a penes actuacions per a resoldre el problema de les inundacions o, el que és pitjor, plantegen solucions que, referint-se a interessos mediambientals suprems, provocaran el final d'aquesta comarca, tal com la coneixem”.

A més, sol·liciten la retirada de la Proposta d'un Pla d'Actuacions per a la Protecció enfront de les Crescudes del Baix Segura, per ser un document “summament perjudicial per a la comarca”, ja que, segons denuncien “conté algunes afirmacions com que és necessari revertir en part la dessecació de “las Pías Fundaciones”, recuperant l'aiguamoll, i preveu actuacions que no compartim i a les quals ens oposarem amb totes les nostres forces i mitjans al nostre abast”.

Pujar