No hi haurà pujada de la Taxa de Recollida de Residus Sòlids Urbans per als habitatges habituals de Crevillent
La modificació per a l'any pròxim de la taxa de fem no afectarà els habitatges habituals
El Regidor de Bon Govern i Hisenda, Gregorio Manuel Díaz-Marta, ha informat que s'ha aconseguit regularitzar una situació anormal i discriminatòria, on la majoria de la ciutadania amb un habitatge habitual sufragava la majoria del cost de la taxa de fem i on pagaven menys les segones residències, els habitatges buits i els camps. S'ha treballat intensament per a regularitzar una situació anòmala i que no és habitual en altres municipis del nostre entorn.
Per tant, finalment no hi haurà pujada per a aquelles famílies que només disposen d'un habitatge habitual. Aquesta mesura afectarà a més d'11 mil habitatges habituals que no incrementaran la taxa, com es preveia en un primer moment.
Recorda Gregorio Díaz-Marta que l'anterior govern va deixar un dèficit en el cost del servei de prop de 800 mil euros ja que actualment els costos directes i indirectes de la recollida, tractament, valorització i eliminació dels residus, segons els serveis econòmics municipals és de més de 2 milions d'euros, mentre es recapta per la taxa poc més de 1,2 milions d'euros.
Un dèficit que han d'assumir les arques municipals i pagar tots per igual, tinguem un habitatge, dos o tres, la qual cosa és absolutament regressiu des d'un punt de vista fiscal.
Per al pròxim exercici, i amb la finalitat de corregir aquest dèficit, s'ha procedit a la modificació de l'Ordenança Municipal, equiparant-la de manera aproximada als municipis limítrofs del nostre entorn aplicant el principi de generalitat i de progressivitat. En definitiva, perquè pague més qui més té.
El rebut d'aquesta taxa que sí que procedirà a la seua modificació seran les segones residències, que amb anterioritat únicament pagaven el 25% de la totalitat del rebut, d'aquesta forma es pretén brindar amb el principi d'igualtat i no discriminació per tinença d'una segona o tercera residència. En matèria d'empreses i negocis, que tenint en compte són els majors productors de residus sòlids, la seua tarifa s'actualitza i incrementa segons la seua capacitat de generació d'aquests residus.
Per a l'edil de Bon Govern s'espera equiparar la balança i recuperar el dèficit del servei amb al voltant de 300.000 €, que correspon a la pujada del Consorci de Residus. És important corregir aquesta situació per a poder destinar recursos a noves despeses ocasionades per la COVID-19.
La consolidació fiscal de l'IBI que planteja l'Ajuntament té per objecte el manteniment i ampliació dels serveis públics en una situació de pandèmia, mantindre la inversió pública per a dinamitzar la nostra economia local i fer front a programes d'ajudes i d'ocupació per a minorar la crisi provocada per la pandèmia.
L'any 2020 està sent el més estrany i difícil per a tots els ajuntaments, la COVID-19 ha destrossat els pressupostos pensats per a un any normal, contínuament hem hagut de passar fons a comptes per a ajudar a persones, famílies, emprenedors etc. d'assignacions pressupostàries que a causa de la pandèmia no es pogut utilitzar, fonamentalment del pressupost de festes i d'activitats que no s'han realitzat.
Cal recordar que enguany s'han destinat més de mig milió d'ajudes a xicotets comerciants, emprenedors, professionals, restauradors i d'hostaleria amb la finalitat d'ajudar-los amb motiu de tancament dels seus negocis, disminució d'ingressos i nous costos per mesures extraordinàries de caràcter sanitari. Ajudes que no té precedents en aquest Ajuntament.
Per a l'any 2021 les previsions no són gens esperançadores i es preveu un altre any difícil. El Govern del Canvi ha hagut de triar entre pujar l'IBI o retallar obres i serveis i s'ha optat per incrementar el tipus impositiu de l'IBI del 0.645% al 0.72%, coeficient molt per davall del que apliquen altres localitats pròximes com el cas de Novelda amb 1.01%, Petrer amb 0.97%, Sant Joan 0.85%.
Cal recordar que el PP el va arribar a pujar fins al 0.9 i que després va realitzar diversos “catastrazos” el que li va permetre una rebaixa insostenible només per qüestions electorals, sense tindre en compte el mal que realitzava a les arquejar municipals en els exercicis futurs.
Per a aquest Govern Municipal és important mantindre els serveis públics municipals, i la inversió pública com a motor de l'economia privada i per això tractem de realitzar un pressupost el més equilibrat possible tenint en compte que l'any que ve necessitem recuperar ocupació i inversió.
Cal no oblidar tampoc que en els pròxims anys Crevillent disposarà de noves infraestructures com el Teatre Chapí en el qual caldrà posar-lo en funcionament, de la mateixa forma que les millores al Parc Municipal.
Hem de secundar i dotar de mitjans als Serveis Socials que atenguen persones, famílies i situacions d'exclusió social. Els serveis de sanitat es veuran reforçats, les desinfeccions hauran de continuar en col·legis, centres municipals i entitats públiques, un llarg etc. que ens obliguen a aportar majors recursos. La nostra intenció com a Govern responsable és ajudar als nostres ciutadans i per a això necessitem i demanem a la població un major esforç fiscal. I com a contraprestació dotarem d'ajudes per a aquells crevillentins i crevillentines amb dificultats per a poder pagar els seus impostos o facilitar els fraccionaments.