Dimarts sant de 1950, arribada dels crevillentins absents
Per segon any consecutiu, la Setmana Santa ha sigut suspesa a causa de la pandèmia que estem vivint a nivell mundial i és per aquest motiu, que l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” ens convida a viatjar a la Setmana Santa de 1950, a través de diverses fotografies inèdites de l'arribada dels crevillentins absents de Madrid i Catalunya, documents gràfics pertanyents al fons personal de Joaquín Galiano, resident a Madrid i fundador d'aquesta confraria.
El 4 d'abril de 1950, Dimarts Sant, van arribar les expedicions procedents de Madrid i Catalunya i van ser rebudes per les autoritats locals, la Junta Local de Confraries i Germanors i “el poble en massa, convocat pels coets i els concordes de la música, va acudir a donar-nos la benvinguda, […] el cor de la Confraria de Crevillentins Absents de Catalunya va entonar la seua Salutació a Crevillent.” Tot seguit, van ser rebuts a l'Ajuntament, on es va celebrar una recepció a càrrec de l'alcalde, Sr. Vicente Mas Martínez, en la qual van brindar per Crevillent i l'esplendor de la seua Setmana Santa, que enguany la seua revista complia les seues noces de plata, la més antiga de caràcter religiós a nivell nacional.
El mateix Joaquín Galiano relata, a manera de crònica en el Butlletí de Crevillentins Absents, amb gran emoció, les seues vivències en les processons, des de la del Dimecres, coronada per la Pujada del Crist.
El Jueves Sant, van fer lliurament del Monument, costejat per la CCA de Madrid, per a ser exposat en el temple parroquial de La nostra Senyora de Betlem i presidir la processó claustral, mentre un cor entonava el Cristus Factus. El Divendres Sant a la nit, tenia lloc la processó del Silenci, que en aquells dies tancava els actes processionals, presidida per les autoritats provincials i locals.
El Diumenge de Pasqua, a les 11,30 del matí, al Cinema Iris, es va celebrar el Festival Artístic a càrrec del quadre i cors de la Confraria de Crevillentins de Catalunya, seguit d'un festival esportiu vespertí i a la nit, una gran revetla amenitzada per la Banda municipal de música i tret de coets i traca final, entrada ja la matinada.
El dilluns de Pasqua, en els llocs de costum, com l’ermita de Sant Pasqual i Els canyaetes o tradicionals cases de camp, els crevillentins van gaudir amb les clàssiques tonyes i boniques, precedides de balls i jocs.
En aquests dies, els absents van visitar l'asil de la Puríssima Concepció, regentat per les religioses carmelites descalces, on dotze ancians tenien refugi i cura, oferint obsequis i una almoina per al manteniment de la institució, un acte que feien habitualment.
Finalment, el dimarts de Pasqua a la vesprada, després d'una setmana en la pàtria xica, “banyats en nostàlgia, iniciem el retorn a Madrid, […] quedava en les nostres consciències el regust de tanta bellesa admirada i tanta il·lusió satisfeta.”
L'Arxivera Municipal, Bibiana Candela, ressalta la importància dels documents gràfics com són les fotografies, que mostren la nostra història més recent, com en aquesta ocasió l'emoció i sentiments d'aquells crevillentins que, per diversos motius, van abandonar la població i amb l'arribada de la Setmana Santa era moment de retrobament amb els seus familiars, amics i la tradició més antiga crevillentina, l'origen de la qual es remunta a l'últim terç del segle XVII.