elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Crevillent compta a partir d'aquesta setmana amb un detector de moviments sísmics

Crevillent compta a partir d'aquesta setmana amb un detector de moviments sísmics
  • L’accelerògraf Sílex ha estat instal·lat a l'Ajuntament de Crevillent per l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) i permetrà registrar de manera instantània la magnitud dels terratrèmols

MÉS FOTOS
Crevillent compta a partir d'aquesta setmana amb un detector de moviments sísmics - (foto 2)

Aquesta setmana l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) s'ha desplaçat a Crevillent per a instal·lar a la Casa Consistorial un accelerògraf Sílex, un aparell que mesura l'acceleració o moviment del sòl, a partir d’una iniciativa que naix del mateix Ajuntament.

Amb la implantació d'aquest instrument, la localitat s'incorpora a la xarxa d’accelerògrafs, que compta amb 70 equips distribuïts a tot el país i amb 5 a la Comunitat Valenciana, a València, Xàtiva, Ontinyent i, ara, també a Crevillent.

El alcalde, José Manuel Penalva, ha destacat que aquest aparell permetrà millorar la capacitat d'avaluar els danys dels terratrèmols i conéixer la sismicitat de la zona, així com comptar amb mapes de sacsejades del sòl.

Que s’haja considerat Crevillent per a la seua instal·lació es deu –explica l'alcalde- al fet que el municipi està situat entre dues falles tectòniques, en un punt de confluència de falles”. “A més de col·laborar amb aquest organisme estatal, a la ciutadania crevillentina ens servirà per a conéixer, de forma quasi instantània, la repercussió que un moviment sísmic haja tingut a la nostra localitat i a la resta de la zona” afig Penalva.

Per la seua banda, el regidor de Protecció Ciutadana, Josep Candela, ha indicat que aquest sistema està actiu les 24 hores del dia, durant els 365 dies de l'any. Això permet que es puguen monitorar les dades i transmetre-les en temps real a la Xarxa Sísmica Nacional d'Espanya, a Madrid, a través de la connexió a Internet. Es tracta, per tant, d’un instrument molt útil per a vigilar els sismes i el comportament del sòl i poder disposar d'una major informació davant d’emergències d'aquest tipus.

Des de l'Ajuntament informen també que la ciutadania pot col·laborar en la recopilació d'informació emplenant un formulari en la pàgina web de l'IGN (https://www.ign.es/web/sis-cuestionario-macrosismico), en què poden compartir la seua percepció i comunicar els danys causats davant de qualsevol moviment sísmic amb l'objectiu de poder mesurar-ne la intensitat.

Pujar