Es compleix el 25é aniversari de la inauguració de l'actual temple de la Parròquia de Sant Gaietà
Un 7 d'agost de 1998 va ser inaugurat l'actual temple situat en carrer Ronda Sud
Tal dia com hui fa 25 anys, un 7 d'agost de 1998, va ser inaugurat l'actual temple dedicat a Sant Gaietà de Thienne al carrer Ronda Sud a Crevillent.
Des de l'Arxiu Municipal “Clara Campoamor” de Crevillent recorden aquesta data i també com la nit anterior, dia 6 d'agost, la feligresia es va congregar de manera espontània en les fins llavors instal·lacions de la parròquia, locals situats al carrer Pintor Velázquez, 43, i “amb molt d'afecte van preparar el pal·li, la creu processional, els ciriales, l´incensiario i la custòdia, i amb els seus càntics eucarístics, més aviat en romeria que en processó protocol·lària, van acompanyar i van transmetre la calor humana de la seua fe en Jesús Eucarístía”, segons trasllada la cap del Servei de l'Arxiu Municipal, Bibiana Candela Oliver.
Candela Oliver explica que “al seu pas pels carrers, les portes i finestres de les cases i pisos es van obrir per a rebre la nombrosa i improvisada comitiva que es dirigia a prendre possessió del nou i definitiu temple parroquial”.
La parròquia de Sant Gaietà és la més recent de les tres que posseeix la localitat i va ser creada en 1985, de manera provisional, en uns locals situats al carrer Pintor Velázquez, “que van ser preparats en temps rècord de quatre dies, gràcies al notable esforç i col·laboració de tots els veïns de la barriada que es van conjuminar en un esforç comú per a aconseguir la seua posada a punt”, comenta la cap de l'Arxiu Municipal.
Després d'una dècada, van començar les obres de l'actual temple, amb un projecte dels arquitectes José Antonio Maciá i Enrique Manchón, les quals van finalitzar dos anys després, consagrant-se el nou temple en la missa del dia de Sant Gaietà de 1998, celebrada a les huit del matí i presidida pel llavors bisbe de la diòcesi, D. Victorio Oliver, clausurant l'Any Jubilar de Sant Gaietà a Crevillent.
Com a anècdota, en el transcurs d'aquesta, va destacar la participació en la recollida de les ofrenes de l´ex alcalde, Sr. Cèsar Augusto Asencio, del ex president de la Federació de Confraries i Germanors, Sr. Gaspar Lledó, així com el llavors rector D. Vedasto Gimeno.
La relació de Sant Gaietà amb la vila de Crevillent es remunta a la fi del segle XVII, quan es va alçar la primera ermita en la serra, de la mà de la duquessa d´Aveiro, esposa del duc d'Arcos, amb la seua corresponent imatge per a la veneració del poble crevillentí i on arribaven gents de tota la regió coincidint amb la festivitat del 7 d'agost; ací va romandre fins a 1826, quan es va traslladar definitivament a la parròquia de Nostra Senyora de Betlem.
Aquesta festa va tindre molt d'auge en la població fins a ben entrat el segle XX i, per part seua, els crevillentins absents, amb molta nostàlgia, també celebraven tal dia com hui. Així ho va recordar el crevillentí absent de Madrid Joaquín Mas en un article publicat fa un segle en el setmanari crevillentí «Regeneración»: “I els absents de Crevillent veiem arribar aquest dia, li rebem com a grandiós, com a dia crevillentí, però amb el cor oprimit i algunes llàgrimes que s'escapen dels nostres ulls, tenint el pensament només a Crevillent; en la nostra terra per a mi, sempre beneïda”.