Creixen els delictes d'odi en la Comunitat Valenciana: Un 28,5% més en un any
En 2021, la Policia va tenir coneixement de 194 incidents per racisme, orientació sexual, ideologia i discriminació per sexe o gènere
Les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van tenir coneixement de 194 incidents relacionats amb els delictes d'odi en 2021 en la Comunitat Valenciana, un 28,5% més que l'any anterior, data en la qual es van conèixer 151 denúncies en el territori valencià. La majoria d'infraccions penals estan relacionades amb el racisme i la xenofòbia -61-, orientació sexual i identitat de gènere -53- discriminació generacional -23- , ideologia -22- i discriminació per raó de sexe / gènere -19-. Per províncies, en la de València, les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat van tenir coneixement de 194 fets relacionats amb delictes d'odi, en la d'Alacant, 42 i en la de Castelló 24.
Són dades no consolidades aportats per Ministeri de l'Interior i que ha avançat la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, en el Dia Internacional contra la LGTBIfobia. Per a commemorar aquest dia, la Delegació del Govern ha organitzat unes jornades formatives sobre sensibilització en la lluita contra els delictes d'odi en les quals han participat més de 200 agents de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i de Policies Locals de ciutats de més de 20.000 habitants de la província de València.
En aquest acte, la delegada del Govern davant el que ha titllat com a “alarmant pujada dels delictes d'odi”, ha llançat un missatge als agressors: “el Govern destinarà tots els recursos que estiguen al seu abast per a perseguir aquests delictes. L'odi al diferent no cap en una societat plenament democràtica com la nostra”.
A més, Calero ha destacat que a través d'aquestes xarrades es “forma i informa” sobre l'II Pla d'Acció de Lluita contra els Delictes d'Odi presentat el mes d'abril passat pel Ministeri de l'Interior i “s'incideix en un dels seus punts fonamentals d'actuació com és, l'impuls de la conscienciació de les FCS”
L'II Pla d'Acció de Lluita contra els Delictes d'Odi conté vuitanta-sis mesures organitzades entorn de vuit línies d'acció que tenen a la víctima del delicte d'odi com a eix prioritari. El disseny estratègic d'aquesta iniciativa cerca millorar la qualitat d'atenció, assistència i suport que reben les víctimes, però també potenciar la prevenció de qualsevol dels delictes d'odi i articular una correcta resposta policial a aquests.
En les jornades formatives celebrades avui a València, i que posteriorment es realitzaran a Alacant i Castelló, han comptat amb les ponències de responsables en la lluita contra delictes d'odi de la Policia Nacional, Guàrdia Civil i Policia Local de València, així com de la fiscal de Delictes d'Odi, Susana Gisbert; i del director de l'Observatori valencià contra la LGTBIfobia, Toño Abad.