Castellano

El creixement de l'e-commerce s'aferma a mesura que es prolonga el confinament

El creixement de l'e-commerce s'aferma a mesura que es prolonga el confinament
    MÉS FOTOS
    El creixement de l'e-commerce s'aferma a mesura que es prolonga el confinament - (foto 2)
    El creixement de l'e-commerce s'aferma a mesura que es prolonga el confinament - (foto 3)

    La corba de creixement que registra el comerç electrònic a causa de la epidèmia de la Covid- 19 s'aferma. Des del passat 21 de març, les vendes de l'e-*commerce han augmentat un 24%, enfront del 55% de creixement registrat en el període del 13 al 20 de març.

    En les últimes setmanes han crescut sobretot categories com el Material escolar (79%) i la Jardineria (78%). També han remuntat sectors que inicialment havien patit caigudes, com les Manualitats (36%) i el Vi (39%). En canvi, la Moda i el calçat (-35%) continuen caient en menor mesura i també baixen segments que van tindre un gran auge en els primers dies del confinament com a Esports (-34%). En molts casos aquesta caiguda es deu a la creixent falta d'estoc, alerten alguns e-commerce.

    Es tracta del segon lliurament d'un estudi realitzat per Guillem Sanz, expert en negocis digitals, a partir de una mostra de 100 e-commerce de deu categories, que abasta del 21 de març al 7 d'abril. En l'estudi anterior es va analitzar el període del 13 al 20 de març, corresponent a la primera setmana de confinament. Per a tots dos estudis s'ha categoritzat la demanda i s'han exclòs els supermercats online en l'Alimentació.

    S'aferma el creixement de l'e-commerce

    El tancament obligatori de tots els comerços, excepte els dedicats a l'alimentació i productes essencials, ha convertit al comerç electrònic en l'únic canal per a adquirir articles que no siguen de primera necessitat.

    Com a resultat, les vendes de l'e-commerce han continuat creixent un 24% en les últimes setmanes, la qual cosa suposa un ritme menor que quan es va iniciar el confinament. Els primers dies es van produir pics puntuals de vendes de fins al 129%, si bé es van anar estabilitzant a mesura que els consumidors van comprovar que no existien problemes de proveïment. L'aplicació del període de confinament estricte a partir del 30 de març va impulsar de nou les vendes online, en restringir-se encara més la mobilitat.

    L'increment de la demanda es reflecteix en totes les categories analitzades, si bé creixen especialment les vendes de productes relacionats amb els xiquets (Material escolar) i la llar (Jardineria). Destaca així mateix la recuperació de sectors que havien patit caigudes a l'inici del confinament pel descens del consum (com a Manualitats i Vi) o per l'apilament realitzat abans de l'estat d'alarma (com els productes per a Mascotes).

    La Moda i el calçat continua sent la categoria més afectada, si bé la seua caiguda s'ha suavitzat. Quant a l'Alimentació, malgrat que l'estudi no inclou els supermercats online, les botigues d'Internet d'aquesta categoria han continuat creixent, especialment productes com els congelats.

    “Al nostre país s'està reproduint el mateix patró que hem vist a Itàlia i altres països. Primer, es dispara la compra de productes de primera necessitat i cauen les vendes de les altres categories. Després, a mesura que es prolonga el confinament, tornem a comprar articles que no són de primera necessitat, des de manualitats fins a vi. Moltes botigues online que ho han passat malament en les primeres setmanes de la crisi del *coronavirus ara tenen l'oportunitat de reactivar les seues vendes. Per a això, han d'arribar als clients amb una major inversió en màrqueting online i un servei de qualitat, perquè els grans operadors de e-commerce comencen a estar saturats” explica Guillem Sanz, assessor de botigues online i cadenes de retail.

    Pujar