Detinguts tres valencians per crear una falsa botiga en línia de sofàs que mai entregava els mobles
L'establiment tenia seu a Gandia i havia tingut activitat real fins a 2021
La Guàrdia Civil ha procedit a la detenció de tres persones, un home i dues dones, de nacionalitat espanyola, pertanyents a un grup criminal al qual se li atribueix l'estafa de 543.095 euros, fent-se passar per una empresa de fabricació i venda de sofàs que operava per Internet. Els investigadors han localitzats ja a 175 perjudicats en 21 províncies espanyoles, encara que s'estima que aquest número augmente.
Oferien sofàs fabricats a mesura a preus molt competitius
L'operació es va iniciar a la fi del passat any, quan la Guàrdia Civil va rebre una denúncia a Sant Joan d'Alacant en la qual un perjudicat manifestava que havia comprat per Internet un sofà valorat en 2.100 euros, però que no havia rebut el producte i l'empresa no li havia retornat els diners ni li oferia una altra solució.
Continuant amb les investigacions, els agents van poder comprovar que agents de la Comandància de la Guàrdia Civil de Madrid estaven investigant fets similars consistents en la venda de sofàs a través d'una pàgina web, mitjançant la qual oferien de manera enganyosa i acordant un pagament mitjançant transferència bancària, targeta de crèdit o pagament finançat, no arribant aquests productes mai als seus compradors.
Així mateix, es presentaven com una consolidada marca, assentada en el mercat nacional que, segons afirmaven, treballava amb coneguts proveïdors, prometent als seus clients 100 dies de prova i cinc anys de garantia dels seus productes.
Igualment, oferien els sofàs a preus molt competitius, i el seu abonament era facilitat a terminis o mitjançant finançament amb diferents entitats financeres. Es comprometien al lliurament del producte final en un termini inferior a 12 setmanes. No obstant això, existia la possibilitat d'acurtar significativament els lliuraments, previ contracte bé del Servei Ràpid, amb un cost addicional de 49 euros, o del Servei Premium, per 89 euros. En aquest últim tipus, el sofà seria rebut com a màxim en sis setmanes.
Els sofàs encarregats havien de ser abonats pel client a la seua sol·licitud, ja fora per pagament directe de l'interessat, o contractant el servei d'una entitat financera. Llavors l'empresa cobrava els diners de manera immediata, però no iniciava la fabricació del sofà encarregat.
Quan el client veia que finalitzava el termini de lliurament pactat sense rebre el producte, contactava amb ells telefònicament, per missatge o per correu electrònic per a reclamar l'enviament. La comercial li posava tot tipus d'excuses per a justificar el retard sense reconéixer en cap ocasió que en realitat no tenien intenció de fabricar el sofà ni d'efectuar el lliurament. Molts clients reclamaven la devolució de l'import al no rebre el producte no realitzant l'empresa el reembossament d'aquesta quantitat. Així mateix, en la majoria dels casos, l'empresa simplement deixava de respondre als missatges.
En un moment donat de la investigació, els agents van comprovar que les instal·lacions de la botiga, amb suposada seu a Gandia (València), es trobaven abandonades i que la mercantil associada no tenia activitat en l'actualitat. No obstant això, havia existit en el passat. Constituïda l'any 2011, havia tingut una activitat comercial normal fins al mes d'abril de 2021, moment en què el negoci va començar a anar malament. Ara, per a dur a terme les estafes, captaven a les seues potencials víctimes aprofitant-se de la confiança adquirida en els seus anys de trajectòria.
El repartiment de funcions entre els membres del grup era d'importància equitativa i estava clarament distribuït: L'home, de 44 anys era l'administrador de l'empresa i s'encarregava de les relacions i contractes amb els proveïdors. La seua mare, una dona de 62 anys, era l'apoderada i portava la comptabilitat. La tercera detinguda, una dona de 45 anys, era la comercial i gestionava per als clients els contractes dels finançaments dels sofàs quan aquests decidien pagar en aqueixa modalitat. Els tres havien treballat junts en el passat. Per a donar eixida al capital estafat, invertien els beneficis obtinguts amb l'activitat il·lícita en països estrangers.
Se'ls atribueix l'estafa de més de mig milió d'euros
Els afectats, van començar a posar queixes i denúncies davant diferents organismes. Fins hui, la Guàrdia Civil ha localitzat a 175 perjudicats en diferents localitats de les províncies d'Alacant, Almeria, Barcelona, Bilbao, Cantàbria, Castelló, Girona, Guadalajara, Guipuzcoa, Madrid, Múrcia, La Rioja, Oviedo, Salamanca, Segòvia, Sevilla, Tarragona, Terol, València, Zamora i Saragossa, si bé s'espera localitzar a més víctimes.
Se'ls atribueix l'estafa de 543.095 euros estafats a consumidors finals, entitats financeres i a sis proveïdors del sector del sofà.
La Guàrdia Civil calcula que portarien cometent les estafes des de fa aproximadament un any, després d'una etapa en la qual el negoci legal va començar a acumular deutes amb els seus proveïdors.
L'operació ha sigut desenvolupada de manera conjunta entre l'Àrea d'Investigació del Lloc Principal de Sant Joan d'Alacant, l'Equip d'Investigació Tecnològica (EDITE) de la Comandància de Madrid, i l'Equip @ de Getafe, també a Madrid.
Les detencions s'han produït a les províncies d'Astúries i València. Cal destacar, l'especial dificultat que va comportar la localització de l'home que, coneixedor que estava sent buscat per la justícia i pels propis estafats, es trobava des de feia mesos en parador ignorat, ocultant-se en diferents domicilis i albergs situats a Astúries i València.
Se'ls imputen els delictes d'estafa, alçament de béns, blanqueig de capitals i pertinença a grup criminal. S'han realitzat dos registres en dues naus industrials situades a Riola i Almoines (València) en les quals els autors ocultaven 120 sofàs, propietat dels proveïdors estafats pel grup.
La Guàrdia Civil ha comptat amb l'activa col·laboració de la Fiscalia de Criminalitat Informàtica d'Alacant.