La costa valenciana es manifesta enfront del Congrés contra els deslindes i per la regeneració dels arenals
Una manera humana de milers de persones ha pres el centre de Madrid aquest dissabte per a denunciar la pèrdua de les platges del litoral i la política de partions del Ministeri que posa en risc d'enderrocament i expropiació a milers d'habitatges de la costa.
Així, els veïns de les platges valencianes més afectades per la regressió costanera s'han tornat a manifestar contra la Llei de Costas i les partions que preveu en les propietats afectades pels temporals marítims.
Així, veïns de tot el litoral espanyol agrupats per la plataforma ‘SomosMediterrania’ s'han manifestat pel centre de Madrid i han acabat enfront del Congrés dels Diputats aquest dissabte.
¡¡IMPRESIONANTE!!#NoSomosElProblemaSOMOSMEDITERRANIA#SomosMediterrania
— SOMOSMEDITERRANIA (@SOMOSMED) January 21, 2023
Manifestación desde la Puerta del Sol hasta el Congreso de los Diputados pic.twitter.com/FudZMzn3Tx
Als veïns de les platges valencianes s'han unit afectats d'altres zones com Andalusia o Catalunya. En total, més de 40 associacions i plataformes veïnals de tota Espanya reclamant al ministeri de Transició Ecològica que regenere les platges i que es reforme la Llei de Costas per a acabar amb les partions.
Els convocants demanen que des del Ministeri “no utilitzen el canvi climàtic com a excusa sinó que siga el motiu que ens moga a protegir la costa i aquells que l'habiten”.
Per això, exigeixen que Costas “tinga en compte a aquells que habitem, vivim i gaudim de la costa”. I és que, segons la llei, fins ara es considerava zona de domini públic aquell terreny que haja sigut colpejat per les ones de cinc borrasques en un període de cinc anys.
Una situació que s'ha multiplicat en els últims anys amb l'augment dels temporals com el Gloria. Per si no fos prou, l'agost passat Costas va aprovar un reglament en el qual es proposa que, amb solo arribar una ona, ja és motiu de partió.
Així, la mar marcaria les noves zones de partió, retrotraient la línia de costa fins a aqueix punt. Una situació que amb el canvi climàtic pot acabar amb moltes cases en domini públic, una zona no urbanitzable en la qual s'amenaça amb l'expropiació i els enderrocaments.
La manifestació demanarà la derogació d'aquest reglament i mesures per a evitar l'avanç de la mar en unes platges cada vegada més reduïdes. Arrancarà al migdia a la Porta del Sol i pujarà per la Carrera de Sant Jerònim fins pràcticament la porta del Congrés.
Partions a Dénia
Precisament aquesta setmana el Ministeri ha publicat l'expedient de partió de 3.500 metres de costa en el municipi alacantí de Dénia, la qual cosa afectarà nombrosos habitatges que quedaran dins del domini marítim-terrestre.
Segons s'explica en l'expedient, en aquest cas es duu a terme la partió ja que el nord del litoral de Dénia no estava partionat correctament d'acord amb els criteris de la Llei de Costas de 1988.
Això deixarà a centenars d'habitatges dins d'una zona no urbanitzable per la seua proximitat a la mar, la qual cosa preocupa els propietaris per les conseqüències que això podria tenir, amb l'amenaça de la piqueta.
El PP creu la norma "confiscatòria" i el PSPV lamenta la burocràcia
Tant el Partit Popular com el socialista a la província de Castelló s'han manifestat a Madrid donant suport a les reivindicacions de la plataforma.
El secretari general del PSPV, Samuel Falomir, ha donat suport a aquest dissabte als municipis afectats per l'erosió de la costa en la celebració d'una manifestació, convocada per la societat civil, en suport a la regeneració de les platges del Mediterrani. Al costat de Falomir han estat presents l'alcaldessa de Cabanes, Virgínia Martí, la tinenta d'alcaldia d'Orpesa, María Jiménez, i regidors de localitats com Nules, Borriana i Almassora.
Falomir valora positivament l'existència d'un full de ruta per a salvaguardar el litoral castellonenc, cristal·litzat ja a Almenara i pròximament a Nules, però exigeix mecanismes per a desfer la teranyina que suposa la burocràcia per a accelerar la solució definitiva a la pèrdua de la costa, molt deteriorada per les conseqüències dels forts temporals que periòdicament colpegen les platges. “S'han perdut anys valuosos per la inacció de governs anteriors, on l'única solució era aportacions periòdiques d'arena que eren engolides en cada pas de temporal, per això ara urgeix més que mai que s'actue de manera ràpida i efectiva a les nostres platges”, lamenta el dirigent socialista.
El Partit Popular de la Comunitat Valenciana, per part seua, ha qualificat la normativa de Costa de "destructora i confiscatòria” i han demanat un canvi en la llei. "Urgeix un canvi de paradigma legislatiu l'objectiu del qual siga que l'Administració de Costas deixe de ser confiscatòria, les partions exorbitants i fins i tot fraudulents. Per a això ha d'haver-hi una reforma de la Llei de Costas, sense afany confiscatori, respectant els criteris del Parlament Europeu i les seues directives per a respondre a criteris de conservació reals i que responga amb immediatesa i protegisca els poblats marítims tradicionals”, han manifestat.
A la protesta han assistit la sotssecretària d'Ecologia i Desenvolupament del PPCV, Elena Albalat; el senador Vicente Martínez; l'alcalde de Moncofa, Wenceslao Alós i els portaveus del PP a Elx, Pablo Ruz; Tavernes, Eva Palomares i Almassora, María Tormo, entre altres. Així mateix, han assistit prop d'una trentena d'associacions i plataformes de la Comunitat Valenciana de localitats com Dénia, El Campello, Benicàssim, Nules, Oropesa, Cullera, Guardamar del Segura, El Perelló, Oliva o Gandia.