elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Les Corts insten a proposta de Podem demanar al Govern lleis de protecció per a LGTBI i persones trans

Les Corts insten a proposta de Podem demanar al Govern lleis de protecció per a LGTBI i persones trans
  • Cabedo: “Les persones LGTBI porten tota una vida de discriminacions i violències, no poden esperar més i cal posar tots els recursos democràtics al nostre abast per a assegurar la seua dignitat”

La Comissió de Polítiques d'Igualtat de Gènere i del col·lectiu LGTBI ha aprovat aquesta vesprada amb els vots dels partits del Botànic i Ciutadans, l'abstenció del PP i el rebuig de Vox una proposició no de llei a proposta de Unides Podem en la qual insta al Govern central a garantir una llei contra la discriminació per motius d'identitat de gènere i orientació sexual de les persones lesbianes, gais, trans, bisexuals i intersexuals, així com una altra sobre protecció jurídica de les persones trans.

La secretària primera de la Mesa de les Corts i diputada de Unides Podem, Cristina Cabedo, ha recordat que “el col·lectiu LGTBI compte en la Comunitat Valenciana des de fa uns anys amb dues lleis d'important transcendència per a la seua dignitat i el reconeixement dels seus drets. Aquestes lleis són la Llei 23/2018, de 29 de novembre, de la Generalitat, d'Igualtat de les persones LGTBI i la Llei 8/2017, de 7 d'abril, integral del reconeixement del dret a la identitat i a l'expressió de gènere a la Comunitat Valenciana”.

No obstant això, la parlamentària ha explicat que “en ser dues lleis emmarcades dins de la nostra comunitat autònoma, tenen les limitacions pròpies de les competències autonòmiques. Aquesta situació produeix no poder assegurar els drets LGTBI d'una forma real i efectivament integral”.

Cabedo ha advertit que “el benestar i la felicitat de les persones no pot estar supeditada a les competències entre les diferents Administracions i al reconeixement dels seus drets en un territori sí i en un altre no”.

Per això, ha recordat els Principis de Yogyakarta de 2006, sobre l'aplicació de la legislació internacional dels drets humans en relació a l'orientació sexual i la identitat de gènere, presentats en les Nacions Unides en 2007 per la Comissió Internacional de Juristes i el Servei Internacional per als Drets Humans, on s'insta als Estats a adoptar totes les mesures legislatives, administratives i de qualsevol índole necessàries per a respectar plenament i reconéixer legalment el dret de cada persona a determinar la seua identitat de gènere i a viure la seua orientació sexual amb respecte.

També ha advertit que en l'Estat Espanyol, des de 2007, es troba vigent la Llei 3/2007 reguladora de la rectificació registral de l'esment relatiu al sexe de les persones, “que ha quedat obsoleta al no complir amb les recomanacions que en diferents resolucions s'han emés des de l'Assemblea del Consell d'Europa”.

Cabedo ha recordat que en l'Estat Espanyol “s'han dut a terme importants fites en aquests reconeixements, com per exemple l'aprovació del matrimoni entre dues persones del mateix sexe. Però, igualment, això no suposa haver acabat amb la necessitat d'abordar el reconeixement dels drets LGTBI d'una forma integral, com hem fet en Comunitats autònomes com la valenciana”.

La diputada ha explicat que “en la passada legislatura Unides Podem ja va presentar aquestes dues lleis de cobertura estatal per a garantir que totes les persones LGTBI, independentment del territori on visqueres, tingueren garantits els seus drets, i solucionant, a més, la cobertura d'aquelles qüestions que per les nostres limitacions competencials no podem resoldre des de la Generalitat”.

Finalment, ha apuntat que “les persones LGTBI porten tota una vida de discriminacions i violències, no poden esperar més i cal posar tots els recursos democràtics al nostre abast per a assegurar la seua dignitat”.

Pujar