Les Corts insten al Govern al fet que abans de final de juny modifique l'article 56 del Codi Civil
La Comissió de Política Social i Ocupació de Les Corts Valencianes ha aprovat hui amb la abstenció del PP una proposició no de llei del grup parlamentari Podemos-Podem en la qual s'insta al Govern Central al fet que de manera urgent i abans del 30 de juny d'enguany, modifique l'article 56 del Codi Civil amb l'objecte que s'eliminen les restriccions per a contraure matrimoni que el referit precepte preveu per a persones amb discapacitat sensorial i física.
La iniciativa de Podem sol·licita que es valore una nova redacció que respecte els drets fonamentals de les persones amb discapacitat i que garantisca la presència d'intèrprets de llengua de signes, així com la utilització durant tot el procediment de documents en format accessible i lectura fàcil. S'ha incorporat una esmena de Ciutadans en la qual es reclama que es modifique en els mateixos termes l'article 58.5 de la llei 2/2011 de 21 de juliol del Registre Civil.
La diputada de Podem, Fabiola Meco, ha explicat durant la seua intervenció que aquesta situació és producte de la incompetència del PP a l'hora de legislar, a pesar que sol presumir que “sap legislar, gestionar i governar”.
En aquest sentit, ha explicat que la iniciativa de Podem insta al Govern d'Espanya al fet que abans del 30 de juny de 2017 present un projecte de llei de modificació de l'article 56 del Codi Civil per a eliminar les restriccions a persones amb diversitat sensorial i física.
Meco ha advertit que aquesta PNL versa sobre “respectar els drets fonamentals de les persones amb diversitat; es tracta que el dret contingut en normes siga llit de solució de conflictes, estiga ajustat a la realitat social a la qual va a ser aplicat i afavorisca que la presència dels/les intèrprets i la utilització de documents en format accessible i de lectura fàcil”. Així mateix, se sol·licita que es garantisca l'accessibilitat a totes les persones als espais on es puga contraure matrimoni.
La parlamentària ha criticat “la discriminació legal d'una norma contrària al principi d'igualtat de la Constitució espanyola, la de Jurisdicció Voluntària”, que va limitar sense justificació el dret a contraure matrimoni de persones amb diversitat funcional sensorial, de persones cegues i sordes i que va ser aprovada al juny de 2015 “amb una majoria de corró”.
Meco ha assegurat que la reforma de l'article 56 del Codi Civil a través de la Llei de Jurisdicció Voluntària va ser “un contrasentit”. Segons ha explicat la diputada, la situació era “de tal gravetat i tan de calaix, que la Direcció general dels Registres i del Notariado el 23 de desembre de 2016 va haver d'emetre una circular amb la finalitat d'aclarir la interpretació aplicació de l'article afectat”.
Aquesta circular, ha explicat la diputada, “va fer una interpretació restrictiva de la necessitat de dictamen mèdic”. Així, establia que fóra requerida només en aquells casos en què la discapacitat fóra impeditiva i substancial per a la prestació del consentiment, la qual cosa provocava una questió per al funcionari públic, “al que es deixava només davant el perill, a què obeir, a la norma o a la circular?”, s'ha preguntat.
Meco ha advertit que “aquest embolic jurídic, va fer que fa uns dies el govern del PP presentara una modificació legislativa de la Llei de jurisdicció voluntària amb la finalitat de que la norma diguera el que demanava la circular, açò és, que l'informe mèdic requerit a persones sordes i cegues per a casar-se fóra restringit a casos molt excepcionals”. “Si açò és saber legislar, que venja Déu i ho veja”, ha destacat.
En qualsevol cas, ha recordat que encara queden altres discriminacions en el Codi Civil que també cal abordar, com les traves a persones amb diversitat sensorial o les establides per a atorgar testament o escriptures públiques, -- que requereixen de presència de testimonis que els resta privadesa i intimitat en el tràmit— ; el dret a vot de les persones amb discapacitat psíquica o l'atorgament de reconeixement constitucional a la llengua de signes, ha conclòs.