Les Corts insten al Consell a fer una campanya de prevenció i actuació contra la violència sexual
Les Corts Valencianes han aprovat per unanimitat una moció del grup parlamentari Podemos-Podem perquè s'implemente una campanya de prevenció i actuació contra la violència sexual vinculant-la al masclisme com a origen i amb un discurs preventiu dirigit a les masculinitats per a assegurar que siguen igualitàries i respectuoses amb les dones.
La diputada de Podem Cristina Cabedo ha explicat que la violència sexual és “un tipus més de violència masclista, sense que necessàriament aquesta es done entre parelles o exparejas, fent visible les diverses formes en què es dóna depenent els diferents espais o entorns”.
La moció planteja també que l'Observatori de Publicitat no sexista elabore i difonga una llista d'exemples de males pràctiques en aquest àmbit que contribueixen a la cosificació de les dones i que atempten contra la seua llibertat sexual, així com una guia de bones pràctiques per a evitar la normalització de pautes que configuren la violència sexual des dels mitjans de comunicació.
La parlamentària ha recordat el cas conegut aquesta setmana, de l'anunci d'una discoteca de Benidorm que cercava “cambreres boniques amb bon físic, alta i soltera per a evitar nuvis gelosos”, que “les més baixetes haurien de portar tacons i plataformes incòmodes perquè li les veja millor”.
Cabedo també ha assenyalat que durant les festes populars s'incrementen els casos de violència masclista i de fet, ha recordat que aquesta setmana la policia local d'Alacant ha indicat que durant Les Fogueres de Sant Joan les denúncies per agressions sexuals augmenten en un 50 per cent. No obstant açò, la diputada ha destacat que la violència sexual “no solament es dóna durant les festes populars, sinó que és quotidiana, es dóna en autobusos i en parcs, amb frecs o amb ofenses verbals”.
La diputada ha recordat així mateix els casos de dues temptatives de violacions a la fi d'any 2016 i una violació a principis d'enguany, en el metre València i ha assenyalat que “les dones estem cansades, no solament de patir violències pel fet de ser dones, sinó que a més se'ns responsabilitze de les mateixes”.
La parlamentària reclama també que es done a conèixer a la ciutadania els seus drets sexuals a través de la difusió de la Declaració de Drets Sexuals de 1999, integrant la perspectiva de gènere i que s'assegure que les Unitats d'Igualtat vetlen perquè la perspectiva de gènere està inclosa en els diferents projectes que es desenvolupen a través de subvencions concedides per les diferents conselleries.
Paral·lelament, insten al Consell a implementar una línia de treball sota l'eix de ciutats lliures de violències sexuals, assegurant estratègies per a prevenir i respondre l'assetjament sexual i altres tipus de violència sexual contra les dones i les xiquetes i xiquets en zones públiques, seguint el “Programa Global Ciutats i Espais públics assegurances per a Dones i Xiquetes – Bones pràctiques per a prevenir i eliminar la violència sexual contra les dones i les xiquetes en els espais públics”, de 2017 de l'ONU.
Així mateix, s'insta al Consell a continuar ampliant els mecanismes de detecció de violències de gènere, inclosa la violència sexual, com són els formularis de garbellats, fins a tenir-ho en tots els àmbits de l'atenció sanitària en enguany 2017, a millorar l'ús de formularis fins a assegurar que siguen comprensibles i accessibles i elaborant un protocol d'actuació ràpid.
Paral·lelament es reclama al Govern Valencià que continue oferint al personal sanitari la informació, formació i motivació necessària per a prevenir, detectar i atendre a les dones víctimes de violència de gènere, i que la seua formació siga transversal, continuada i específica.
També es demana al Consell que rendisca comptes sobre les resolucions aprovades en Les Corts sobre augment de psicòlegs i psicòlogues en els Departaments de Salut, perquè siguen formats en la lluita contra la violència de gènere a través del EVES.