Les Corts aproven a proposta de Podem instar a la creació d'un pla de mesures contra l'economia submergida
Les Corts Valencianes han aprovat hui per unanimitat en el ple una moció presentada pel grup parlamentari Podemos-Podem reclamant mesurades per a la lluita contra l'economia submergida i el frau.
El diputat de Podem, Antonio Estañ, ha destacat que diferents estudis col·loquen a la Comunitat Valenciana per damunt de la mitjana espanyola en aquests paràmetres i a Alacant, com la província espanyola amb més economia submergida. El parlamentari ha admès que plantejar solucions a problemes estructurals no és senzill, però ha instat a acostar-se a xifres de països com Alemanya o França, en els quals aquest fenomen se situa entorn d'un 10 per cent, percentatge que duplica Espanya.
Estañ ha advertit que “el pitjor de l'economia submergida en el nostre país no és que estiga invisibilitzada, i açò ja és bastant terrible; el pitjor és que alguns ho proposen com a solució, dient que no es pot combatre l'economia submergida i tota la precarietat i pèrdua de drets que comporta, perquè si la combatem augmentarà l'atur”.
Aquesta actitud, ha lamentat, “respon a aqueixa forma d'entendre l'economia i la política no com una eina per a transformar la societat i solucionar problemes, sinó com a maquillatge i ball de xifres”.
En el mateix sentit, ha indicat que “estem acostumats al fet que quadren les xifres però deixant-nos a la gent en el camí i així, en els últims cinc anys, a Espanya s'han creat solament al voltant de 43.500 ocupacions netes, però l'atur ha baixat en quasi 700.000 persones”. “Si fan la resta --ha manifestat-- significa que al voltant de 660.000 persones han deixat de cercar, han emigrat, s'han jubilat o no registren la seua activitat”.
El parlamentari ha admès que amb l'aprovació d'aquesta moció “no acabarem hui amb l'economia submergida però la reconeixerem com a problema, la rebutjarem com a solució i ens ocuparem de no seguir deixant a la gent fora” i ha remarcat que “el que no és realista de cap manera és que mantinguem aquestes taxes d'economia submergida, aquests nivells de precarietat i condemnem a la misèria a gent que ha construït, en alguns casos amb treball semiesclau les ciutats i les indústries del nostre país”.
La moció, aprovada per unanimitat mitjançant una esmena transaccional, insta a establir un pla d'actuació en coordinació amb l'Administració estatal en el qual se sol·licite un augment del cos d'inspectors de treball així com d'inspectors d'hisenda, igualant el ràtio inspector/habitant a nivells de la mitjana europea, impulsant la coordinació de les actuacions d'aquests cossos en matèria de lluita contra l'economia submergida i el frau, subscrivint el conveni de col·laboració entre la Generalitat i el ministeri d'Ocupació per a la participació de la policia autonòmica valenciana en les labors de lluita contra l'economia submergida.
Així mateix, s'especifica que aquest pla d'actuació ha de contemplar, igual que en altres sectors i àrees del nostre país, mesures que actuen sobre els elements específics del nostre model productiu i estiga centrat en l'aflorament de l'economia submergida i el foment de l'ocupació estable d'aquells sectors en els quals incideix de major manera la precarietat laboral com en els sectors de la construcció, l'hostaleria, el calçat i el citrícola.
També es reclama intensificar les eines existents de denúncia i habilitar altres mecanismes de denúncia anònima per a garantir la protecció del denunciant i assegurar el compliment dels drets laborals impulsant la col·laboració i l'enfortiment de l'acció sindical.
La moció inclou el disseny, juntament amb els diferents agents socials i econòmics, d'un pla integral d'actuació sectorial amb la participació destacada de l'administració local, afavorint iniciatives com a cooperatives de treball associat i la lluita contra la subcontractació il·legal i la potenciació de l'organització i l'especialització del teixit empresarial, apostant per la innovació i l'augment de valor afegit.
També preveu l'engegada d'una campanya de conscienciació sobre les seues greus conseqüències i l'impuls de mesures per a dignificar socialment el paper devaluat i invisibilitzat de molts dels sectors tradicionalment submergits com el treball domèstic,. assenyalant la seua importància en el model productiu de la nostra Comunitat i estudiant mesurades per a garantir la seua cobertura en prestacions socials com el salari social.