elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Coronavirus: dades per a no alarmar-nos

Coronavirus: dades per a no alarmar-nos
  • Parlem amb la Doctora Susana Simó Meléndez, qui llança una mica de llum davant l'alarma social generada per l'expansió del Covid-19

MÉS FOTOS
Coronavirus: dades per a no alarmar-nos - (foto 2)

Donada l'onada d'informació que gira entorn del coronavirus, són moltes les institucions que intenten posar ordre i, sobretot, llançar un missatge de tranquil·litat a la població. En elperiodic.com hem parlat amb la Dra. Susana Simó Meléndez, una metgessa valenciana -que exerceix a Catalunya- i amb una llarga experiència a la seua esquena. Simó ens ha donat algunes claus per a entendre i posar en context tota la informació sobre el Covid-19.

“Els mitjans de comunicació estan ajudant a difondre una epidèmia de pànic narrada a l'instant que, fins al moment, no se sosté científicament. A dia i hora de hui només hi ha 10 casos hospitalitzats a Espanya i estem oficialment en alerta de risc moderat”, ens explica.

“El coronavirus és un virus comú que fa anys que està amb nosaltres: catarros, grips, etc. Hem patit altres brots mundials de mutacions de coronavirus amb taxes de mortalitat que han anat de l'11 al 36%”. En aquesta mateixa línia la Doctora Simó recorda que en el 80% dels pacients infectats actuals els símptomes són lleus i es curen sense problemes.

“La seua taxa de mortalitat està tan sols pròxima al 3% i sempre, fins al moment, en relació amb persones majors de 60 anys i/o amb malalties subjacents prèvies”, afig. En xiquets menors de 10 anys no hi ha reportats casos greus.

Cal recordar que no hi ha bovines ni tractaments específics per a aquest coronavirus. “Es tracten els símptomes i complicacions segons apareguen i poden coexistir una infecció per grip comuna i per coronavirus”, recorda.

Més dades que ens detalla la Doctora és que la capacitat de transmissió del coronavirus està situada entre 1,4 i 2.5%, quasi igual que la del SARS en el seu moment (tota capacitat de transmissió superior a 1 indica que s'han de prendre mesures de control per a limitar la seua extensió) però no informa de la rapidesa d'aqueixa transmissió. El període d'incubació, si s'ha estat en contacte amb algú infectat, és de 2 a 14 dies. “

Les xifres de casos reals són difícils de conéixer, més enllà de la transparència o no del Govern de la Xina, perquè segurament molts casos lleus no han demanat ser visitats. A més, només fins a aquesta última setmana es disposa ja d'un mètode de diagnòstic concret, amb el que l'alça de xifres últimes està en relació amb aquest detall”.

 Com es contagia? Fins al moment, per via aèria o per contacte directe amb secrecions respiratòries de persones infectades que no hagen complit les mesures mínimes d'higiene ni aïllament: “Es tenen dubtes de si pot contagiar-se per orina o femta, encara que no hi ha casos notificats”, afig la Doctora Simó.

Es considera contacte estret a qualsevol persona que haja proporcionat cures a pacient sospitós o confirmat, mentre aquest presentava símptomes i que no haja pres les seues mesures d'autoprotecció. També a les persones que hagen estat a una distància menor de 2 metres. En el cas d'un avió, es considera contacte estret als asseguts en un radi de 2 seients, inclosa la tripulació.

Quins són els símptomes més habituals? Són similars als de qualsevol constipat o grip, ens recorda la Doctora Simó: “Si el contacte estret presenta símptomes fins a 14 dies després d'haver estat en contacte, s'ha de autoaïllar i avisar al seu referent (el que li va fer l'enquesta per a designar-lo com a contacte estret) i tractament segons símptomes. Si no presenta símptomes, autoisolament i vigilància de temperatura i/o símptomes 2 vegades al dia fins a 14 dies”.

“El risc estimat d'importació de casos per a Espanya se situa entre un 5 i 10%”, afig la Doctora Simó, per a qui l'ús indiscriminat de màscares per a no contagiar-se no se sosté científicament: “Només són útils perquè persones infectades no ho transmeten o per a protegir al personal immunodeprimit i sanitari/familiar que està en contacte amb infectats”.

Recordem que la Generalitat Valenciana ha habilitat el telèfon 900 300 555 per a les persones amb símptomes que hagen estat en països de risc.

 

Pujar