elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall

La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall
  • La mostra, organitzada per l'Any Jubilar del Centenari de la Coronació de la Verge, es podrà visitar hsta el 26 de febrer en la Fundació Bancaixa

La Fundació Bancaixa de València ha inaugurat l'exposició “Salve, Reina del Cel i la Terra”, organitzada amb motiu de l'Any Jubilar del Centenari de la Coronació de la Verge dels Desemparats, amb peces excepcionals vinculades a la patrona de València, “algunes d'elles mai abans exposades i que, a més, no es podran tornar a veure d'aquesta manera, a un metre de distància i amb tant detall, com la corona actual, rèplica de la de 1923, o els quatre mantells històrics que per primera vegada s'exhibeixen de manera conjunta”.

Així ho ha destacat aquest matí el rector emèrit de la Basílica de la Verge dels Desemparats i comissari de l'exposició, Jaime Sancho, en la presentació de l'exposició, en la qual han pres part el bisbe auxiliar de València monsenyor Javier Salines, president de la Comissió de l'Any Jubilar del Centenari de la Coronació; el rector de la Basílica, Juan Melchor Seguí; i Laura Campos, responsable de Cultura de la Fundació Bancaixa.

L'exposició s'inaugurarà aquesta vesprada, a les 18 hores, amb l'assistència de l'arquebisbe de València, Enrique Benavent, i estarà oberta al públic, de manera gratuïta, fins al 26 de febrer de 2023. Està integrada per una trentena de peces vinculades a la patrona de València, entre mantells, escultures, olis, cartells i peces d'orfebreria vinculades a la imatge de la Verge dels Desemparats i, en concret, a l'acte de la seua coronació en 1923.

Obres d'art que expressen “una tradició teixida en el sentiment sobre la fe”

El bisbe auxiliar Javier Salines ha agraït a la Fundació Bancaixa l'organització d'aquesta exposició “que forma part d'aquest any Jubilar, les peces del qual són una manifestació de la devoció per la Mare de Déu, expressen una tradició teixida en el sentiment sobre la fe”. A més, ha destacat “la capacitat d'integrar les diferents sensibilitats i maneres de demostrar aquesta devoció: en 1923 València va regalar una corona de joies i en 2023 serà una corona de solidaritat”.

Pel seu costat, Melchor Seguí ha mostrat la seua “satisfacció per aquesta exposició que, dins de les activitats programades l'any Sant Marià, és una de les quals ens toca més el cor perquè són objectes pròxims a la Verge, com la corona, que es va fer seguint els paràmetres de l'original de 1923, desapareguda en 1936, i que mai abans s'havia pogut veure així de prop”. Igualment, el rector de la Basílica ha precisat que “aquesta exposició expressa l'amor autèntic que els valencians tenim a la nostra Mare que, després de ser coronada, es va convertir en Reina de València al servei del seu poble”.

La Fundació Bancaixa ha organitzat aquesta mostra “com un homenatge a la patrona de València”, en col·laboració amb la Basílica, “a la qual agraïm totes les peces cedides per a aquesta exposició pel Museu Marià MUMA, igual que al col·leccionista valencià Pedro Arrúe i a l'església de Sant Joan de l'Hospital”, ha assenyalat Laura Campos, que ha subratllat l'aportació per a aquesta mostra d'obres de la col·lecció de Fundació Bancaixa, com el quadre de la Verge dels Desemparats de Joaquín Eiximeno, del segle XVI.

Una exposició “d'exaltació de la devoció a la Verge dels Desemparats”

El títol de la mostra, “Salve, Reina del Cel i la Terra”, arreplega les últimes frases de l'Himne de la Coronació, tal com ha recordat Jaime Sancho, qui ha destacat que es tracta d'una “exposició d'exaltació de la devoció a la Verge dels Desemparats amb la qual obrim la part principal d'aquest any Jubilar que culminarà al maig de 2023”.

“La impressió de riquesa que pot desprendre aquest conjunt d'obres pot donar lloc a engany, per això hem de tenir en compte que són obres excepcionals realitzades en altres contextos, com els mantells històrics de la Verge dels Desemparats: el de la Coronació, de 1867, restaurat tres vegades; el del Capellà Major Germán Mata, de 1915; el de la Família Burillo, de 1940; i el mantell de l'Any Marià Universal, de 1954, al qual coneixem com ‘el de les 100.000 perles’”, ha indicat. De la mateixa manera, en aquesta mostra s'exposa, per primera vegada, un mantell interior del segle XVIII, brodat sobre tissú de seda, col·locat sobre un mirinyac, o armadura.

La corona de la ‘Geperudeta’ ix per primera vegada de la Basílica

La peça central de la mostra, i la que crida més l'atenció, és l'actual corona de la Verge, realitzada per a la segona coronació de la Mare de Déu, en 1941, per Jesús i Rafael, els fills de l'orfebre José Sugrañes, autor de la corona de 1923. Pes 2,1 quilos d'or i disposa de 2.670 pedres: maragdes, brillants, perles i diamants, entre altres.

“Aquesta corona mai ha eixit de la Basílica. Sempre li la veiem posada a la imatge original en l'altar i a distància. Ara, no obstant això, es podrà veure de prop, el que permetrà apreciar amb detall el seu treball”, ha assenyalat Sancho.

També ha incidit en la presència de peces com la capa pluvial del segle XVII que va portar l'Arquebisbe de València, Prudencio Melo, en la segona coronació de la Verge; la imatge del xiquet Jesús coneguda com ‘el Bobet’, que va acompanyar a la imatge original de la Mare de Déu, obra d'Ignacio Vergara; i la “Aurèola de les parròquies”, en plata daurada, realitzada per Rafael Torres.

En el recorregut per l'exposició trobem la talla de la patrona, obra de José Esteve Bonet, de la col·lecció de Pedro Arrúe. L'artista també ha cedit, de forma totalment desinteressada, una talla de la Verge dels Desemparats, realitzada per ell, que pertany a l'església de Sant Joan de l'Hospital, així com una màscara que representa el rostre de la patrona de València.

L'exposició inclou una selecció de llenços amb la temàtica de la coronació de la Verge d'autors com Joaquín Eiximeno, Ramón Stolz o Mariano Benlliure, així com dos cartells històrics sobre la coronació, de 1923, obra de Vicente Canet Cerbellón o Josep Renau.

Sobre els mantells històrics, el comissari de la mostra ha posat l'accent que “ací podem veure'ls com a obres d'art, estesos, per a apreciar els detalls i tota la seua bellesa, que no podem veure de la mateixa manera quan els porta posats la imatge en la Basílica, perquè només es veu la part davantera i, sempre, a distància”, ha comentat.

La mostra ha sigut promoguda per la Fundació Bancaixa i la direcció en l'elecció de les peces i el guió o argument ha sigut elaborat per la Comissió del Centenari. Podrà visitar-se fins al 26 de febrer, de dimarts a diumenge, de 10 a 14 i de 16.30 a 20.30 hores, en la seu de la Fundació Bancaixa, accedint per la porta principal, que dóna al carrer de la Mar, a València.

MÉS FOTOS
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 2)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 3)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 4)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 5)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 6)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 7)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 8)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 9)
La corona de la Verge dels Desemparats i els seus mantells històrics, a un metre de distància i amb tot detall - (foto 10)
Pujar