elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano
XI Trobada #DecirHaciendo de Consum

El cooperativisme en la Comunitat Valenciana: els valencians ho identifiquen pels seus valors i compromís amb el territori

El cooperativisme en la Comunitat Valenciana: els valencians ho identifiquen pels seus valors i compromís amb el territori
  • La XI Trobada #DecirHaciendo de Consum ha reunit 4 cooperatives per a compartir la seua experiència d'este model de creació de riquesa

El motor econòmic que suposa el cooperativisme en la Comunitat Valenciana des de fa dècades, és una qüestió que cada vegada està cobrant més pes i rellevància a l'hora de treballar sota uns valors comuns i situant sempre en el centre d'acció a les persones. És per això, que Consum ha celebrat este dimarts la XI Trobada #DecirHaciendo sobre economia social, sota el lema 'Empreses amb valors", on s'han donat cita les cooperatives MakinAcción, Benihort, Eclekte i Consum, amb l'objectiu de compartir la seua experiència d'este model de creació de riquesa.

En este sentit, en la trobada han participat la sòcia fundadora i directora de projectes de MakinAcción, Verónica Cerdán; el director general de la cooperativa agrícola Benihort, Guillermo Edo; el responsable de projectes de desenvolupament i democratització energètica de Eclekte, Eduardo Martín i l'executiva de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat de Consum, Teresa Bayarri.

Tal com s'ha exposat en la trobada, el cooperativisme es caracteritza per ser una fórmula compromesa amb el territori, així com generadora d'ocupació estable i de qualitat, on gran part de les persones que treballen en les cooperatives són sòcies. A més, la seua major particularitat és que és socialment responsable per la seua pròpia definició ideològica, ja que assumix valors i principis que van més enllà de la seua activitat econòmica i irradien una acció social i cultural, d'interés col·lectiu i general.

Verónica Cerdán ha sigut la primera a intervindre en la trobada, fundadora de MakinAcción en 2015, que després d'estudiar diferents fórmules a l'hora de crear el seu negoci i sota el desconeixement dels avantatges del cooperativisme, va descobrir este sector que coincidia amb els valors que volien projectar. “El nostre ADN, els nostres valors ( igualtat, diversitat, intercooperació participació i democràcia) , necessitaven d'una forma jurídica que li anara com l'anell al dit i que finançara el nostre propòsit que és, en definitiva, desenvolupar una creativitat transformadora, i eixa fórmula la trobem en la cooperativa”, ha destacat.

La fundadora de MakinAcción ha exposat que actualment en la Comunitat existixen 50 cooperatives dins de la indústria cultural i creativa, de les quals “el 80% han triat esta fórmula perquè suposa entendre el treball en equip i el 66% perquè posava a les persones en el centre”. Actualment assegura que han establit “un reglament intern que ens permet conciliar la vida laboral, treballant 38 hores amb un fort impuls a la formació, teletreball, i una sèrie d'avantatges i mesures. Vivim una etapa de creixement, amb més de 100 projectes en 8 anys”.

Per part seua, Guillermo Edo ha exposat la situació de la cooperativa agrícola Benihort, fundada en 1946, qui ha assegurat que “el nostre èxit ha sigut la diversificació”. “En els últims anys hem diversificat molt la nostra activitat per a donar servicis als nostres llauradors i estem molt satisfets per això. Sempre cal contemplar nous camins i no deixar de moure's”, ha destacat.

A més, ha incidit en què actualment s'empren més de 2200 hores en la formació del personal i ha exposat la principal problemàtica a la qual s'enfronten, “el cooperativisme agrari en la Comunitat Valenciana funciona bastant bé, la problemàtica és el relleu generacional, els agricultors són molt majors”.

Un altre cas molt diferent és el de la cooperativa innovació de servicis energètics Eclekte, fundada en 2021, que va nàixer en 2021 a partir d'un projecte UPV, amb l'objectiu de dissenyar un prototip de la vivenda més sostenible d'Europa. Eduardo Martín ha explicat que des del principi van saber que els seus valors eren concordes als del cooperativisme. “Teníem clar que els valors eren innegociables, per exemple vam voler implantar que qualsevol persona que entrara a la cooperativa, fins a una persona de practiques, anava a cobrar el salari mínim, amb l'objectiu de demostrar que donarem ocupació de qualitat”. “Sempre hem apostat per la formació i per la innovació, perquè sabem que amb eixes condicions has de buscar alternatives innovadores per a poder competir amb les altres empreses”, ha ñadido.

En este sentit, el responsable de Eclekte ha posat en valor la importància del desenvolupament social, abordant temes com la desocupació, la transició energètica i la discriminació. “ Ser una cooperativa implica crear i mantindre una sèrie de valors cooperatius que han de ser presents en tot moment. Si això no és així no tens res a fer front a altres competidors. Si creus en això pots arribar on vulgues i a més gaudir-ho moltíssim més”, ha subratllat.

Finalment, Teresa Bayarri ha destacat que “les cooperatives no sols som un motor econòmic, sinó que hem demostrat que som un motor social, i eixe element és crucial per a afavorir al canvi mediambiental i deixar un futur millor per a les generacions futures”. A més, ha destacat que Consum “és un exemple de model d'empresa gran en el qual les persones se situen en el centre, i un model que genera un impacte en el territori, generant ocupació local i treballant cada dia per a generar un impacte menor en l'entorn, sostenible i regeneratiu”.

L'executiva de Comunicació Corporativa i Sostenibilitat de Consum ha indicat que “som conscients que la sostenibilitat empresarial és un llarg camí que hem de caminar tots els dies, fent progressos a poc a poc, però sent honestos i dient les coses quan les fem, ‘DecirHaciendo’. A més, ha detallat que “treballar estos valors incrementa el nivell d'acolliment de les organitzacions per part de la societat”.

Dades de les cooperatives de la Comunitat Valenciana 2023

Actualment, el 85% dels valencians identifica a les cooperatives dins del teixit empresarial per la seua contribució a la societat i al territori segons l'últim informe “Notorietat i Imatge del Cooperativisme en la Comunitat Valenciana” de la Confederació de Cooperatives (CONCOVAL), que destaca a més que el grau de reconeixement d'este model econòmic s'ha incrementat quasi un 30% en els últims 20 anys.

Les vendes de les cooperatives valencianes van representar un 7,10% del PIB de la Comunitat Valenciana en 2023, la qual cosa suposa més de 8.970 milions d'euros. Així mateix, el nombre de cooperatives ascendix a 2,704 i genera ocupació directa a més de 61.000 persones.

A més, la Comunitat Valenciana aglutina l'11% de les empreses i el 14% de l'ús de l'economia social de mercat a Espanya i les cooperatives amb seu en la Comunitat representen el 15% de l'ocupació directa de les cooperatives espanyoles. La taxa d'ocupació femenina en les cooperatives valencianes és del 49.2% i quasi el 39% dels llocs de treball els ocupen joves menors de 40 anys.


MÉS FOTOS
El cooperativisme en la Comunitat Valenciana: els valencians ho identifiquen pels seus valors i compromís amb el territori - (foto 2)
Pujar