Cooperació declara 'd'interés general' les convocatòries de subvencions per a projectes d'acció humanitària i cooperació
S'acorda no suspendre els termes ni interrompre els terminis per a tramitar totes dues convocatòries i continuar les fases del procediment administratiu, donat el seu "caràcter indispensable"
La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha fet pública la resolució que dóna continuïtat a procediments de caràcter indispensable per a la protecció de l'interés general, d'acord amb el Reial decret de 14 de març pel qual es declara l'estat d'alarma davant la situació de la crisi sanitària mundial ocasionada per la COVID-19.
En aquest sentit, el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) ha publicat la resolució de la Conselleria de Cooperació en la qual declara d'interés general dues convocatòries de subvencions en matèria de cooperació, la tramitació de la qual es va veure afectada per aquesta declaració de l'estat d'alarma.
Les ONGD podran optar a aquesta convocatòria -dotada amb 3,4 milions d'euros per a 2020- per al finançament de projectes d'acció humanitària d'ajuda a les víctimes de desastres naturals i conflictes armats o a poblacions en situació de vulnerabilitat extrema.
S'inclou també la convocatòria de subvencions a ONGD per a finançar projectes i programes de cooperació internacional per al desenvolupament a executar en països i poblacions estructuralment empobrits, amb un pressupost de 21,6 milions d'euros per a l'actual exercici.
Minimitzar impacte de la COVID-19
Tal i com recull la resolució signada per la consellera de Cooperació, Rosa Pérez Garijo, el caràcter indispensable de la continuïtat dels procediments per a la protecció de l'interés general, es fonamental en la necessitat de minimitzar l'impacte sanitari, econòmic i social de la pandèmia COVID-19 en els tercers països.
S'acorda aquesta no suspensió de termes ni interrupció dels terminis per a la tramitació de totes dues convocatòries i continuar així les diverses fases del procediment administratiu, durant la vigència de l'estat d'alarma decretat pel Govern. En el moment de la publicació d'aquest reial decret, totes dues convocatòries estaven pendents de finalitzar la seua tramitació i posterior publicació.
La resolució també adverteix que en aquest context sanitari internacional, el suport als països que presenten majors febleses en la lluita contra la COVID-19 és fonamental en el control de la pandèmia global, atés que mentre la crisi sanitària romanga en algun lloc del món, el risc de contagi massiu continuarà existint. "En aquest escenari, resulta imprescindible recolzar a aquells països amb sistemes de salut febles i necessitats significatives en la capacitat de preparació i resposta davant situacions d'emergència", ha subratllat.
"La pandèmia ha posat de manifest també que, per a afrontar aquesta crisi global, no n'hi ha prou amb reforçar els sistemes de salut, sinó que també es fa imprescindible enfortir els instruments d'informació, sensibilització i educació ciutadana, consolidar sistemes eficaços de protecció social, garantir la seguretat alimentària i l'accés a l'aigua potable de totes les persones, reforçar la transparència i la capacitat de resposta de les institucions públiques i de les organitzacions de la societat civil, així com garantir els drets de les persones i pobles més vulnerables i, especialment, de les persones migrants i refugiades", ha afegit.
La resolució signada per la consellera, estima que aquests desafiaments "suposen una exigència per a la cooperació valenciana mitjançant una resposta eficaç que ajude els països més fràgils a afrontar aquesta crisi a mitjà i llarg termini, compartint coneixements, recursos i mitjans que contribuïsquen a enfortir la resiliència de les persones i comunitats més vulnerables".