Consum millora les vendes online que augmenten un 37,6%
La cooperativa valenciana tanca l'exercici 2021 amb bons resultats i superant els de l'any anterior
La cooperativa Consum va tancar l'any 2021 amb bons resultats econòmics i creixent respecte de l'exercici anterior. Així es desprèn de la comunicació que Consum ha fet aquesta setmana sobre el balanç de resultats.
Així, en 2021 la cooperativa va facturar 3.378,9 milions d'euros, un 1,6% més que l'exercici anterior. Els resultats es van situar en 67,9 milions d'euros, un 3,6% més. La Cooperativa ha mantingut la facturació a superfície constant (sense les vendes de les obertures) en un context en el qual les vendes del sector de la distribució amb base alimentària s'han reduït en un 2,5%, segons l'INE.
Per part seua, les vendes de la botiga online de Consum van augmentar un 37,6%, fins a aconseguir els 61,37 milions d'euros.
Creixen les inversions
El total d'inversions va aconseguir els 149,9 milions d'euros, un 27,6% més respecte a 2020, destinades a l'obertura de 54 nous supermercats, -6 propis i 48 franquícies Charter, xifra rècord fins al moment-, a l'ampliació i reforma de 35 botigues per a adequar-les al nou model de Consum, que ja està implantat en més d'un centenar de botigues, i la digitalització de processos de totes les centrals logístiques, així com a processos d'innovació i digitalització. Amb les noves obertures, la xarxa comercial compta amb 838 establiments, 466 propis i 372 Charter (629.106 m² de sala de vendes), situats a la Comunitat Valenciana, Catalunya, Castella-la Manxa, Múrcia, Andalusia i Aragó. Per a 2022, la Cooperativa preveu incrementar el seu ritme d'obertures i obrir 56 supermercats més: 15 propis i 41 Charter i realitzar 32 reformes i 12 ampliacions.
La Cooperativa manté el 6è lloc del rànquing nacional d'empreses de distribució per superfície, augmentant la seua quota un 0,1 fins al 4,4% del mercat nacional, mentre que la seua quota de mercat per vendes en la seua àrea d'influència se situa en el 12,9%.
Fomentar el talent i el benestar
Consum va crear 826 nous llocs de treball en 2021, fins a aconseguir una plantilla de 18.212 treballadors, dels quals el 73% són dones. El 94% de la plantilla gaudeix de la condició de soci, fix o soci en període de prova. Els socis treballadors són propietaris de la Cooperativa, per la qual cosa s'impliquen en la gestió i es reparteixen els beneficis. En 2021, es van repartir 71,5 milions d'euros, dels quals 42,8 milions corresponen a repartiment de resultats cooperatius entre els socis treballadors i 39,2 milions a primes per objectius entre tota la plantilla.
A més, l'activitat de Consum va generar uns 41.550 ocupacions indirectes, un 6% més que en 2020, principalment, dins de la seua cadena de subministrament i en els seus contractistes de serveis (transport, manteniment, neteja, seguretat o servei a domicili). Per a la campanya de Setmana Santa, estival i de Nadal va generar 4.000 llocs de treball estacionals.
La Cooperativa va aplicar al gener de 2022 una pujada salarial per al seu personal operatiu (venedor, gestor operatiu de botiga, preparador, maquinista i personal administratiu) entre un 1,7% i un 2,5% en funció de la categoria professional, aplicant una mesura de solidaritat retributiva. Aquest increment va afectar el 89% de la plantilla de la Cooperativa, unes 16.408 persones, i va suposar una inversió de més de 7,5 milions d'euros. La remuneració mitjana del personal operatiu soci ascendeix a 1.852,13€ bruts mensuals.
Gràcies als successius Plans d'Igualtat, s'està propiciant la incorporació de més dones a llocs de responsabilitat. El 61% dels llocs de responsabilitat de botigues ja estan ocupats per dones. En 2021 van promocionar 401 treballadors, dels quals 64% van ser dones. Per tot això, Consum forma part de la Xarxa d'Empreses amb Distintiu d'Igualtat en l'Empresa del Ministeri d'Igualtat, que reafirma la implicació de la Cooperativa amb la igualtat efectiva entre homes i dones.
La Cooperativa va invertir un 25% més en conciliació respecte a 2020, aconseguint els 28,3 milions d'euros, la qual cosa representa 1.556 euros per treballador. A més, va obtenir el certificat Top Employers per novè any consecutiu, certificant-la com una de les millors empreses per a treballar a Espanya i també és l'única empresa de distribució amb el certificat d'Empresa Familiarment Responsable, amb la qualificació d'Excel·lència.
Ajudar a estalviar al soci-client
En 2021 els socis-clients s'han beneficiat de descomptes en les seues compres per valor de 50,5 milions d'euros, un 1,6% més que durant l'exercici anterior. Amb tots els descomptes, cada soci-client ha pogut estalviar uns 28€ a l'any de mitjana. La participació en les vendes dels socis-clients ha aconseguit el 80%, la qual cosa posa en relleu la bona acceptació del programa Món Consum, present ja en 3,4 milions de llars espanyoles. En 2021 es va superar la xifra dels 4 milions, fet que evidencia la bona evolució del seu programa de fidelitat i la situa com la major cooperativa espanyola per nombre de socis.
L'assortiment global de Consum va superar les 15.200 referències, de les quals el 86,6% són marques de fabricants. En 2021 s'ha continuat ampliant la gamma de productes ecològics en totes les seccions, tant frescos com d'alimentació i no alimentació, fins a aconseguir un assortiment total de 330 referències, que inclouen també les 66 de la marca pròpia Consum ECO, en les quals s'ha revisat l'envàs per a fer-lo més sostenible.
S'ha continuat avançant en matèria de benestar animal i el 100% de la carn fresca que s'embene en taulells i bandejeros compta amb aquest certificat, que inclou els segells Welfare, Interporc, Provacuno i Vedella Gallega. Dins de la marca Consum, cada vegada més productes compten amb certificats en matèria de sostenibilitat, que aporten un valor afegit als consumidors, com el segell MSC (pesca), UTZ i Rainforest (agricultura), FSC i PEFC (cel·luloses) i Ecolabel, entre altres.
La Cooperativa ha continuat amb la reformulació saludable de productes de la seua marca pròpia, dins del marc de l'Estratègia NAOS, amb l'objectiu de promoure una alimentació més saludable. En 2021 s'ha reformulat 21 referències de marca Consum, incorporant nous ingredients amb millors valors nutricionals. També s'han incorporant noves referències sense glútens (229) i sense lactosa (253) per a atendre persones amb necessitats nutricionals específiques.
La Cooperativa ha continuat apostant per la innovació orientada a les persones, a la qual ha destinat 20,8 milions d'euros en 2021, un 7,2% més, per a projectes d'I+D+i, com els mànecs dels carros i cistelles amb tractament anti-Covid, les safates de forn amb recobriment antiadherente que milloren la sostenibilitat i salubritat, l'ampliació de les caixes autoservei, la integració de la botiga online en l'App Món Consum, i el llançament i reformulació de productes marca Consum, entre altres.
Consum, com a empresa d'economia social, manté el seu compromís amb l'economia local: el 98,8% de les compres efectuades per la Cooperativa es realitzen a proveïdors nacionals i el 65,9% a proveïdors de les comunitats autònomes en les quals està present, els terminis de pagament de la qual s'han situat en 44 dies.
Actuar amb responsabilitat i solidaritat
En 2021, Consum ha col·laborat amb prop d'un miler de projectes socials en totes les comunitats on està present a través de la seua política de col·laboracions i el seu Programa Solidari. La inversió ha ascendit a 23,8 milions d'euros, un 21% més que l'exercici anterior.
Destaca el seu Programa Profit de Gestió Responsable d'Aliments, que en 2021 ha celebrat el seu 10è Aniversari, a través del qual Consum va donar 8.460 tones d'aliments a les persones que més el necessiten. Els aliments provenen dels supermercats, plataformes i escoles de frescos, i suposen un valor de 23,3 milions d'euros, un 19% més que en 2020. Gràcies a aquestes donacions i a la labor dels més de 1.400 voluntaris amb els quals col·labora Consum, es va poder ajudar a 85.000 persones. A més, aprofitar aquests aliments també va permetre evitar l'emissió de 5.000 tones de COâ‚‚ a l'atmosfera, creant un doble benefici, social i mediambiental.
Reducció d'emissions i aposta per l'economia circular
Durant 2021, Consum ha renovat la seua Política Ambiental, sobre la base de dos objectius: la lluita contra el canvi climàtic i l'economia circular. En aquest sentit, la Cooperativa va destinar 67,2 milions d'euros a inversions mediambientals, amb l'objectiu de minimitzar els seus efectes sobre l'entorn. La petjada de carboni de la Cooperativa s'ha reduït un 84% des de 2015, fruit de la incorporació de gasos refrigerants de temperatura negativa, alimentada amb COâ‚‚ en les noves obertures, els supermercats ecoeficients i la millora dels vehicles de la flota logística. A més, és la primera empresa del sector de la distribució alimentària que ha obtingut el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica (MITERD) i que registra la seua petjada públicament en la base de dades del Ministeri. Actualment, el 100% dels supermercats Consum són ecoeficients. I el 98,5% de l'energia consumida per la Cooperativa prové de fonts renovables.
A aquesta reducció de la petjada de carboni també ha contribuït els projectes logístics TEO i Nodrissa, amb estalvis de més de 8,3 milions de quilòmetres i 3,5 milions d'euros, com la inversió en vehicles ecoeficients (a gas i motor Euro6), fins als prop de 400 vehicles eficients i 29 amb gas natural.
En 2021 la Cooperativa també ha renovat la certificació “Residu Zero” d'AENOR en les seues sis plataformes logístiques i seu, que acredita que més del 99% de les deixalles d'embalatges, contenidors, palets i altres residus es valoren, evitant, d'aquesta forma, que tinguen com a destinació l'abocador. Això significa que la Cooperativa disposa d'un sistema de traçabilitat de tots els residus des de la producció dels mateixos fins a la seua gestió final.
L'economia circular és l'altre gran pilar de la gestió ambiental de Consum. Gràcies al Pla de Reducció de Materials i Envasos ha deixat de posar en el mercat més de 1.590 tones de plàstics, per la implantació de les bosses reutilitzables i compostables en les seccions de frescos, així com per les múltiples mesures de reducció i substitució d'envasos en la seua marca pròpia. Actualment, el 11,6% dels plàstics de marca pròpia ja són d'origen reciclat o elaborats amb bioplásticos.