Castellano

Consum anuncia una norma per a posar fi al frau dels 902, una històrica reivindicació de FACUA

Consum anuncia una norma per a posar fi al frau dels 902, una històrica reivindicació de FACUA

    El Ministeri de Consum ha anunciat aquest divendres una reforma de la llei general per a la defensa dels consumidors i usuaris perquè quede expressament prohibit l'ús de línies 902 i 901 per a serveis d'atenció al client. La mesura respon a una de les primeres reivindicacions traslladades per FACUA-Consumidors en Acció al ministre Alberto Garzón.

    FACUA mostra la seua satisfacció davant l'anunci del Ministeri i lamenta la passivitat en la qual vénen incorrent les autoritats de consum autonòmiques davant aquest frau, malgrat que una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (*TJUE) va deixar clar al març de 2017 que les línies de tarifació especial per a l'atenció al client vulneren la normativa europea de protecció als consumidors. L'associació ha denunciat en els últims anys a més d'un centenar d'empreses per l'ús il·lícit de les caríssimes línies 902, 901 i les de tarifació addicional (els prefixos 803, 805 i 806).

    Segons l'article 21.2 del text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, els telèfons d'atenció al client no poden suposar "un cost superior al de la tarifa bàsica". Però el Ministeri de Consum s'ha trobat amb discrepàncies en la interpretació d'aquesta llei i de la sentència del TJUE per part de diferents administracions de consum autonòmiques, i això malgrat que l'alt tribunal europeu va indicar que el concepte de "tarifa bàsica" implica que la cridada a un telèfon d'atenció al client "no pot excedir del cost d'una anomenada a una línia telefònica fixa geogràfica o un mòbil estàndard". Davant aquesta situació, Consum ha decidit modificar la norma perquè indique expressament la prohibició de l'ús de línies de tarifació especial o addicional.

    Multitud d'empreses guanyen diners amb les anomenades

    FACUA adverteix que el negoci de les línies 902 és doblement fraudulent. No sols representen grans ingressos per a les companyies de telecomunicacions, sinó també per a multitud d'empreses que guanyen diners amb cada crida que reben. Per això es resisteixen a substituir-ho per numeracions que no representen un sobrecost.

    La llei no permet que el titular d'una línia de tarifació especial, entre les quals s'inclouen els 902, ingresse diners per rebre les trucades. Ho deixa clar el Reial decret 2296/2004, de 10 de desembre, pel qual s'aprova el Pla Nacional de Numeració Telefònica. Són "nombres de tarifes especials sense retribució per a l'anomenat". També ho diu el text refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris, que planteja que els telèfons d'atenció al consumidor no poden incorporar "un import addicional en benefici de l'empresari".

    FACUA critica que malgrat les seues reiterades denúncies, les autoritats de consum autonòmiques no han investigat el negoci que representen les línies 902 per a una llarguíssima llista d'empreses que es lucren amb elles. A conseqüència de les denúncies presentades per l'associació davant la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) al febrer de 2015, tres anys després l'organisme va acabar multant a quatre proveïdors de telecomunicacions per oferir aquestes línies a empreses amb una retribució per les crides rebudes. El juliol passat, la CNMC va imposar noves sancions pels mateixos motius, aquesta vegada a filials de tres dels quatre grans grups de telecomunicacions: Vodafone, Orange i MásMóvil.

    99 milions a l'any

    Segons l'últim Informe Econòmic Sectorial sobre Telecomunicacions i Audiovisual de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), en 2019 les anomenades a línies 902 van representar un negoci de 99 milions d'euros. 115,9 milions si se li afig l'import que va suposar per als usuaris les anomenades a línies 901.

    Els 902 són, amb gran diferència, els números amb tarifes especials que suposen major volum de negoci. Així, dels 139,4 milions que van facturar en total les companyies de telecomunicacions per anomenades a línies de tarifació especial o addicional, el 71,0% va ser pels 902 (99,0 milions), el 15,2% a números amb prefixos 803, 806 i 807 (21,2 milions), el 12,1% a línies 901 (16,9 milions) i el 1,7% a números 905 (2,4 milions).

    Les línies 902 van provocar l'any passat un trànsit de 176,9 milions de minuts. En el cas dels 901, van anar 50,1 milions de minuts. Per part seua, les línies de tarifació addicional, amb prefixos 803, 806 i 807, van representar 12,7 milions. Els 905, 1,3 milions. I els telèfons amb prefix 900, que resulten gratuïts, 426,6 milions de minuts.

    Pujar