elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Consulta ací les 29 varietats de gelats de Carrefour que contenen òxid d'etilé

Consulta ací les 29 varietats de gelats de Carrefour que contenen òxid d'etilé
  • Facua adverteix que ja són més de 80 les varietats de gelats de diferents marques que es veuen afectats per aquest producte cancerigen

Facua-Consumidors en Acció ha informat que la cadena de supermercats Carrefour ha publicat en la seua pàgina web un llistat amb 29 varietats de gelats de la seua marca pròpia que està procedint a retirar dels seus establiments per la contaminació amb el cancerigen òxid d'etilé.

Aquests gelats se sumen als que va fer públics Mars en el seu web el mes passat, les desenes de varietats de Nestlé (fabricades per la seua filial Froneri) que FACUA-Consumidors en Acció ha donat a conéixer en les últimes setmanes i les de Grup IFA (fabricades també per Froneri) publicitades en els seus supermercats.

L'associació critica que l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum porta des de finals de juliol sense actualitzar el llistat en la seua pàgina web, on només apareix un enllaç a la web de Mars amb la seua relació de productes objecte de retirada per presència d'òxid d'etilé i un altre a la de Nestlé, en la qual ni tan sols es facilita la llista de gelats contaminats, sinó un cercador per a introduir nombres de lots i conéixer si estarien afectats.

En un comunicat difós en l'apartat "Retirada de productes de Carrefour", l'empresa indica en el seu web que "d'acord amb la seua màxima garantia de qualitat per als seus clients i la interpretació de la nota de la Comissió Europea del divendres 16 de juliol 2021 i Aesan (Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició) referent a la possible presència de traces d'òxid d'etilé, ha posat en marxa, juntament amb els seus proveïdors, el bloqueig de lots afectats". Així mateix, indica als consumidors que si disposen d'algun dels lots indicats poden acostar-se al seu punt de compra habitual per a la seua devolució i abonament.

La llista inclou varietats de cons, terrines, pastissos i bombons gelats de diferents sabors de la marca Carrefour (pots veure la relació completa ACÍ). FACUA s'ha posat en contacte amb la cadena per a sol·licitar-li que informe sobre qui és el fabricant dels gelats afectats, encara que de moment l'associació no ha obtingut resposta.

Ja són més de 80 varietats de gelats afectats

El passat 26 de juliol, gràcies a la informació subministrada per treballadors de diferents establiments, FACUA va fer públic un llistat amb diferents lots de 46 varietats de gelats fabricats per Froneri que estaven sent retirats, de les marques Nestlé, Milka, Toblerone, Nuii, Oreig, Princesa, La Lletera i Smarties. Posteriorment, el 6 d'agost, l'associació va informar d'un altre llistat amb unitats pertanyents a 19 lots de varietats de Pirulo Mikolápiz, Extreme Vainilla, Con Extreme Tres Xocolates, Nuii Ametlat amb Vainilla de Java, Nuii Mascarpone amb Nabius Escandinaus, Bombó Nuii Coco i Mango de l'Índia, Gelat Chococlack i Bombó Milka. I cinc dies més tard, l'11 d'agost, FACUA va difondre una tercera relació amb 14 varietats d'Extreme Nata-Maduixa, Pirulo Mikolápiz, Milka Avellana, Nuii Ametlat, Nuii Xocolate negre amb ametles, Oreig bombó, Sàndwitx Bokazas Nata, Toblerone bombó, Smarties, Llra Cup Suprema Torró, Gran Dama nada, Pastís Princesa nada, Bloc Nestlé Tres Gustos i Bloc Nestlé Vainilla.

Pots veure la llista de tots els productes Nestlé/Froneri dels quals ha tingut coneixement l'associació en aquest enllaç, que ja ascendeixen a 51 varietats. A ells se sumen, a més dels 29 productes alertats per Carrefour, altres quatre varietats de gelats elaborats per Froneri per al Grup IFA (marca IFA Tries), dels quals l'associació va tindre coneixement per cartells col·locats en la cadena andalusa de supermercats MAS. En total, ja serien almenys 84 tipus de gelats afectats per la contaminació amb òxid d'etilé.

FACUA ve reclamat a Nestlé i Froneri que actuen amb transparència i facen pública la llista completa de productes afectats. Fins hui, continuen limitant-se a incloure en la seua pàgina web un avís on insten els consumidors a teclejar els sis primers dígits del lot del gelat que hagen adquirit per a saber si pot estar contaminat. Alguna cosa que els impossibilita conéixer si han consumit un producte amb la substància que està donant origen a la seua retirada si ja van tirar l'envàs.

L'Aesan continua sense publicar els llistats

L'associació també ha instat l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan) del Ministeri de Consum al fet que publique la llista de gelats contaminats. FACUA considera lamentable que fins al dia de hui, l'organisme continue incloent només en el seu web sengles enllaços als continguts de les pàgines de Mars i Nestlé relatius a l'alerta.

Froneri, per part seua, s'ha negat a facilitar a FACUA el llistat complet de gelats que està retirant. En respostes a l'associació, s'ha limitat a afirmar que "hem enviat comunicats personalitzats a tots els nostres distribuïdors perquè bloquegen els lots identificats que els van ser subministrats, per la qual cosa es tracta de llistats individualitzats per centre. És necessari ressaltar que únicament estan afectats lots molt concrets de determinats productes. No hi ha cap categoria de producte afectada íntegrament i NO tots els productes produïts sota el mateix número de lot estan necessàriament afectats, (un mateix lot compta amb diverses gammes de productes, alguns dels quals van utilitzar l'estabilizante afectat i altres no)".

Mars, l'únic fabricant que ha sigut transparent

Mars és l'únic fabricant que ha fet pública fins hui la llista de productes objecte de retirada per contaminació amb òxid d'etilé a Espanya. La multinacional ha donat a conéixer en el seu web que es tracta de determinats gelats M&M's, Snickers i Twix, comercialitzats per Frigo.

FACUA aconsella als usuaris que tinguen un dels productes afectats en les seues llars que s'abstinguen de consumir-los i procedisquen a retornar-los als establiments perquè els reembossen els diners. L'associació reclama al conjunt de resta de fabricants i empreses de distribució que actuen també amb transparència i facen la llista de productes contaminats que han elaborat o comercialitzat.

En aquest sentit, l'associació adverteix que nombrosos establiments d'hostaleria i botigues d'alimentació podrien continuar comercialitzant-los si no els van adquirir a través del distribuïdor sinó de manera directa en hipermercats abans de la seua retirada. Per això, insisteix en la necessitat no sols que les comunitats autònomes vigilen els protocols de retirada, sinó que existisca transparència cap als consumidors sobre els productes afectats.

L'òxid d'etilé és, com ha indicat l'Aesan, una "substància activa en productes fitosanitaris no està aprovat a la UE ni, per tant, a Espanya. Es tracta d'una substància classificada com a mutagènica, carcinogénica i tòxica per a la reproducció".

 

Pujar