El Consorci de Museus repassa la trajectòria del dissenyador valencià Ximo Roca en el Museu Nacional d’Arts Decoratives de Madrid
L’exposició ‘Ximo Roca. Mediterranean Design’ pot visitar-se fins al 19 de febrer de 2023, amb accés gratuït
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta l’exposició ‘Ximo Roca. Mediterranean Design’ en el Museu Nacional d’Arts Decoratives de Madrid. La mostra, que forma part de la programació oficial de València Capital Mundial del Disseny 2022, pot visitar-se en la planta baixa del Museu fins al 19 de febrer de 2023.
‘Ximo Roca. Mediterranean Design’ està coproduïda pel Ministeri de Cultura i Esport, el Museu Nacional d’Arts Decoratives de Madrid, Ximo Roca Diseño, WDCV2022 i el Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. L’exposició recorre la trajectòria professional del creador valencià, des del seu inici en els anys 80 fins als seus treballs més actuals, amb una selecció de peces realitzades tant per a diferents firmes com al capdavant del seu propi estudi, que mostren el seu personal estil, abordant projectes de disseny industrial, gràfic i d’interiors.
“Un dels principals objectius del Consorci de Museus és secundar i impulsar el talent creatiu valencià i donar-li visibilitat dins i fora del nostre territori. Amb aquesta retrospectiva, de la mà del Museu Nacional d’Arts Decoratives, repassem la trajectòria d’un dels nostres més destacats dissenyadors, gran ambaixador del caràcter mediterrani”, ha assenyalat el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.
“Estem davant d’una mostra i reconeixement del treball de més de quatre dècades a l’esquena en el món del disseny; que se centra en la relació amb les empreses i a generar productes comercials, ergonòmics i funcionals en benefici d’aquestes”, ha indicat el dissenyador Ximo Roca.
Referent amb sabor mediterrani
Tant en els seus treballs per a diferents firmes com al capdavant del seu propi estudi de disseny, Ximo Roca (València, 1958) compta amb una identitat marcada, amb peces que s’han convertit en icona tant de l’empresa fabricadora com del disseny espanyol de cada època.
En el procés d’investigació que realitza per a cada nova obra, Roca combina les necessitats del mercat i la seua pròpia visió, inspirant-se per a definir cada disseny basant-se en elements naturals, culturals i arquitectònics.
Especialitzat en el disseny de mobiliari i especialment en la creació de cadires, Ximo Roca compta amb peces que tenen un marcat caràcter mediterrani, amb les quals continua ampliant fronteres en la geografia, amb projectes a Europa i Amèrica Llatina, i en l’aspecte creatiu, abastant diversos àmbits de producció i emprant materials com l’acer, la fusta, els teixits i la porcellana.
L’experimentació i la sostenibilitat són una constant en la producció i en la trajectòria de Ximo Roca, en la qual es pot apreciar l’ús innovador de materials i la introducció del reciclatge en la fabricació de mobles i llums.
Encara que la producció de Ximo Roca s’ha adaptat als temps, hi ha una sèrie de peces clau que es mantenen des dels seus dissenys inicials fins a l’actualitat, com la butaca Salinas -obra de 1989 i de silueta escultural-, que es defineix per les seues elegants corbes, aconseguides mitjançant l’ús combinat de fusta, ferro cromat i medul·la de canya teixida. També, en medul·la de canya s’ha realitzat íntegrament la butaca Tembo, disseny d’aquest mateix any 2022, que conjumina tradició i contemporaneïtat, i en el qual cobra una nova identitat aquest material, usat en la fabricació de mobiliari des d’abans del segle XIX.
La mostra estarà disponible en la planta baixa del Museu Nacional d’Arts Decoratives de Madrid fins al pròxim 19 de febrer.