elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus proposa a l’alumnat treballar el podcast, l’art mural i la il·lustració en el curs 2023-2024

El Consorci de Museus proposa a l’alumnat treballar el podcast, l’art mural i la il·lustració en el curs 2023-2024
  • La convocatòria, emmarcada en el projecte de la xarxa PLANEA, està oberta per als centres fins al 8 de setembre

  • L’àlbum il·lustrat, la creació d’un pòdcast i l’art mural donen forma a les tres propostes del nou curs per a alumnat d’Infantil, Primària i Secundària

El Consorci de Museus obri una nova convocatòria per als projectes que vinculen art i escola, destinada a centres d’educació pública de la Comunitat Valenciana.

L’àlbum il·lustrat, la creació d’un pòdcast i l’art mural donen forma a les tres propostes del nou curs per a alumnat d’Educació Infantil, Primària i Secundària. El termini perquè els centres hi presenten una sol·licitud està obert fins al 8 de setembre.

La convocatòria s’emmarca en el projecte ‘PLANEA’, xarxa de centres educatius, agents i institucions culturals que es comprometen a utilitzar les pràctiques artístiques a l’escola pública de manera transversal. Aquesta línia de treball del Consorci de Museus ha arribat a 42 centres educatius públics de la Comunitat Valenciana durant el passat curs 2022-2023.

Les iniciatives que es proposen per a l’exercici 2023-2024 són ‘SAPO’, creat per l’arteducadora, mediadora i investigadora María Español; ‘REC Ràdio Expressió Creativa’, dissenyada per l’artista Clara Molinicos, i ‘Imaginar un futur, pintar una paret’, de l’artista urbà Escif.

“En el Consorci de Museus creiem en l’art com un fil que travessa totes les disciplines i branques de coneixement, que activa en els més joves la capacitat de crear narratives alternatives i també pensament crític. Creiem que els centres educatius són també centres culturals, on l’art té un paper fonamental”, indica el director del Consorci de Museus i del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont.

El Consorci de Museus és un dels tres nodes territorials en què s’articula la xarxa ‘PLANEA’, una iniciativa estatal dissenyada i impulsada per la Fundació Daniel i Nina Carasso, en col·laboració amb les entitats ZEMOS98 (Andalusia), Pedagogías Invisibles (Madrid) i el màster PERMEA del CMCV mateix.

‘SAPO’

De les tres propostes, la que es dirigeix a l’alumnat d’Infantil és ‘SAPO’, recurs creat per l’arteducadora, mediadora i investigadora María Español que proposa utilitzar l’àlbum il·lustrat com a eina d’indagació creativa. La proposta ofereix una metodologia que, aplicada a les il·lustracions de qualsevol conte, ajuda a obrir vies d’improvisació per a generar experiències artístiques i de lliure expressió a l’aula.

A través d’una selecció de contes, alguns accessoris i unes pautes d’improvisació, el recurs convida el docent a explorar situacions creatives inesperades i deixar fluir la imaginació. ‘SAPO’ busca promoure i cuidar l’equilibri vital de xiquetes i xiquets facilitant espais artístics de joc, reflexió i expressió.

‘REC Ràdio Expressió Creativa’

‘REC Ràdio Expressió Creativa’ és una proposta dissenyada per l’artista Clara Molinicos que convida a crear continguts relacionats amb les diferents matèries escolars des del punt de vista de l’expressió oral, adaptades als diferents nivells de l’Educació Primària.

El projecte planteja que, a través de la creació d’un pòdcast, és possible dur a terme un camí transversal que recórrega diferents àrees de coneixement, de manera que puguen convergir sabers en connexió amb la classe de llengua, música o tecnologia, en conjunció amb conceptes de matemàtiques, ciències naturals o idiomes. L’elaboració d’un guió radiofònic, la creació d’una sintonia, l’enregistrament del pòdcast mateix o la posada en marxa de dinàmiques experimentals que s’acosten a l’art sonor componen algunes de les pràctiques que proposa aquest recurs.

‘Imaginar un futur, pintar una paret’

‘Imaginar un futur, pintar una paret’ és una proposta dissenyada pel pintor muralista Escif per a l’alumnat de Secundària, que compila un arxiu d’exercicis i propostes per a pensar el futur des del context escolar utilitzant com a eina la pintura mural en totes les seues fases: la gènesi de la idea, la preparació, l’execució i la reflexió.

El projecte pretén activar amb els estudiants mecanismes de pensament creatiu per a fabular futurs possibles i desitjables com una manera de caminar cap a la seua materialització. A través del joc i mitjançant una estructura d’accions oberta, la proposta ofereix les eines per a desenvolupar un itinerari a través de la pintura mural, acompanyant els docents en el seu desenvolupament i la seua concreció en el context del seu centre educatiu.

Més informació i inscripcions ací.

Pujar