El Consorci de Museus presenta a l’EACC l’edició més nombrosa de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat
L’Espai d’Art Contemporani de Castelló reuneix les últimes adquisicions de la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat amb 37 obres d’artistes valencians i valencianes
Amb aquesta adquisició, la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat ja suma 110 obres amb una inversió total d’1.508.352 euros des de 2017
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta a l’Espai d’Art Contemporani de Castelló (EACC) l’exposició ‘Art Contemporani de la Generalitat IV’, que reuneix les últimes adquisicions de la Generalitat en el seu Pla incentiu del patrimoni artístic valencià en 2020.
Es tracta de l’edició més nombrosa fins ara, amb 37 obres d’artistes de les comarques de Castelló, València i Alacant. Amb aquesta adquisició, la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat ja suma 110 obres amb una inversió total d’1.508.352 euros des de 2017.
El director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, i el director territorial de l’IVC de Castelló, Alfonso Ribes, han presentat aquest matí l’exposició acompanyats per alguns dels i les artistes representats en la mostra.
Pérez Pont ha recordat que “durant 2020 la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport va doblar la inversió en el Pla incentiu del patrimoni artístic valencià en el marc del seu programa ‘reaCtivem’, per a impulsar el sector de les arts visuals valencianes, en un moment especialment delicat per a la cultura a causa de la pandèmia”.
El director del Consorci de Museus ha destacat la “diversitat generacional en aquesta selecció, amb creadors i creadores de mitjana i llarga trajectòria al costat d’artistes joves, així com l’heterogeneïtat de tècniques artístiques”, i ha comentat que “es reafirma l’entrada de la il·lustració en la col·lecció a través d’aquestes noves adquisicions i la presència de tres premis nacionals d’arts plàstiques i il·lustració com són Carmen Calvo, Miguel Calatayud i Pablo Auladell”.
Per la seua part el delegat territorial del IVC a Castelló, Alfonso Ribes, ha assenyalat que “l’EACC està reforçant la seua posició com a centre d'art contemporani a les comarques de Castelló i que siga el primer centre artístic de tota la Comunitat a mostrar les noves adquisicions de la Col•lecció d'Art Contemporani de la Generalitat és una gran oportunitat per a continuar amb el creixement que l'Espai està experimentat aquesta temporada."
Aquestes 37 obres, que es presenten per primera vegada al públic, se sumen a la Col·lecció d’Art Contemporani de la Generalitat Valenciana i en fan una col·lecció viva, en constant creixement, les obres de la qual constitueixen un reflex de l’art valencià del nostre temps i, al seu torn, una eina per a acostar els nous llenguatges contemporanis a la ciutadania.
Destaca sempre la selecció d’artistes de Castelló, Alacant i València, així com la presència equilibrada de dones i homes. Concretament es presenten 18 peces de dones, 18 d’homes i una d’un col·lectiu. Des del començament la col·lecció es projecta amb paritat, amb la qual cosa probablement aquesta col·lecció és pionera a establir aquest criteri de base entre les col·leccions institucionals de l’Estat espanyol fins ara.
Artistes i obres
El recorregut per aquesta mostra ens proposa una visió polièdrica de les peces i dels diàlegs que es generen entre si. No hi ha pautes generacionals ni restriccions temàtiques i precisament aquesta absència de límits possibilita un ampli espectre d’inquietuds i un suggeridor encreuament de mirades. El temps i la memòria, els plantejaments feministes, les friccions entre la quotidianitat i la tecnologia, el binomi individu i societat, la cultura de la sostenibilitat o la incansable recerca de la utopia són alguns dels assumptes al voltant dels quals orbiten les obres d’aquesta exposició.
De les comarques de Castelló es mostren les obres d’Ester Pegueroles, ‘Km 0’; Alejandro Mañas, ‘Sonidos a la libertad’; Julia Galán, ‘Mordazas’, i Laura Palau, ‘Observatorio, 2018-19’.
De les comarques de València, les obres d’Ángeles Marco, ‘Escalera-Rampa per a Legánes’; Alex Marco, ‘Down on the street’; Carolina Ferrer, ‘Escenografías de la memoria: la lógica de una obsesión’; Vicente Ortí, ‘Femeneidad’; Silvia Lerín, ‘A metal flower is a dead flower’; Amanda Moreno, ‘Sleepwalker Chronobiology’; Lluís Masia, ‘Refusés 2 i 13’; Carmen Ortiz, ‘Devenir. Decimoquinta puerta’; Nuria Riaza, ‘La memoria de las piedras’; Oliver Johnson, ‘The Observer effect’; Chema López, ‘DOLOR ES’; Sergio Barrera, ‘Antigesto núm. 21 i 22’; Juan Fabuel, ‘14,24’; Carmen Calvo, ‘Serie Naturalezas II’; Elena Martí, ‘Out of place’; Lluc Margrau, ‘ShÖji’; Juan Ortí, ‘Sin título, 1 i 2’; Roberto Mollà, ‘Diamantes tristes’; Alejandro Casanova, ‘Identidad perdida en suelo hidráulico’ i ‘Trasunto de identidad’; Claudia Martínez, ‘Halo. Un bosque en la nieve + Red’; Concha Ros, ‘Les Dones’, i Vinz Feel Free, ‘Don’t be afraid / No tengas miedo’.
De les comarques d’Alacant, les obres de Juan Carlos Nadal, ‘Noctiluca’; Josep Pedrós i Ginestar, ‘Refugi’; el col·lectiu DimasIA (Diana Lozano + Alvaro Jaén), ‘El estanque de las nubes’; Elena Aguilera, ‘Debajo de ningún cielo’; Iluminada García Torres, ‘El hilo de Ariadna’; Jesús Herrera, ‘Proposal for equestrian portrait’; M. Reme Silvestre, ‘Igual de lleno, igual de grande I’; Miguel Calatayud, ‘Tres viajes’; Nuria Fuster, ‘Mirrors have memory’; Pablo Auladell, ‘El Paraíso perdido, 2013-14’, i Silvia Sempere Ripoll, ‘Sordium Continuum. Placeres Bárbaros’.