El Consorci de Museus dóna un nou rumb a l'educació artística
El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana posa en marxa el programa Tangent, de mediació cultural, en el Museu de Belles Arts de Castelló, el Museu d'Art Contemporani d'Alacant i el Centre del Carme Cultura Contemporània de València.
"Amb Tangent, el Consorci de Museus dóna un nou rumb a l'educació artística en els museus, amb la qual cosa genera una nova aproximació a l'entorn museogràfic i canvia el rol de l'espectador passiu pel d'actor partícip del fet cultural".
Així ho ha explicat el director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, José Luis Pérez Pont, qui ha assenyalat que "els projectes de Tangent estan dissenyats específicament per a cada centre d'art, i proporcionen a l'espectador experiències noves en l'entorn del museu".
El programa Tangent té l'origen en la convocatòria del mateix nom per a la selecció de tres projectes de mediació cultural en tres museus de la Comunitat.
Pérez Pont ha recordat que "la convocatòria Tangent pretén posar en valor el treball dels professionals de la mediació, artistes i educadors, la labor dels quals fa de nexe entre el museu i el seu públic".
'De l'autoretrat al 'selfie'', Castelló
La proposta 'De l'autoretrat al 'selfie'', de Nayra López i Ángeles Cózar, és el projecte seleccionat per a Castelló i el que inicia aquest programa el 21 d'octubre al Museu de Belles Arts de Castelló.
Es tracta d'una activitat intergeneracional que acosta la cultura visual al públic. A partir de la idea de l'autoretrat, s'uneixen dos vessants, la pintura i la fotografia, que fan èmfasi en 'la identitat del jo' i la temporalitat de l'ésser.
Des dels orígens més ancestrals, l'ésser humà ha sentit la necessitat de deixar empremta en el món; antigament només els pintors podien realitzar aquesta 'autorepresentació'. Va ser amb l'aparició de la fotografia, i més actualment la democratització i evolució de les tecnologies, que un públic ampli va poder accedir a eines que els permetien autoretratar-se; però va ser a partir del primer telèfon mòbil amb càmera davantera quan el concepte 'selfie' va cobrar protagonisme i es va convertir en un fet d'ús quotidià que actualment continua en augment.
El taller està adreçat a xiquets, jóvens i adults, els quals participaran i aprendran de manera conjunta. El grup jugarà a autoretratar-se, i a través de la projecció d'aquestes imatges es configurarà un llenç comú que es treballarà posteriorment amb pintura acrílica. L'objectiu final és la creació d'un quadre de múltiples autoretrats on el participant podrà deixar empremta del seu pas pel museu, desenvoluparà la seua creativitat i reflexionarà sobre la seua identitat.
Els tallers tindran lloc els dissabtes i diumenges, de l'octubre de 2017 al maig de 2018. Informació i reserves:
'Here Together Now', Alacant
El projecte 'Here Together Now', de Diana Guijarro, es posa en marxa el 28 d'octubre al Museu d'Art Contemporani d'Alacant.
Diana Guijarro proposa al públic una sèrie de tallers/'workshops' des del qual aproximar-se al MACA des de diferents àmbits, un programa d'activitats orientades cap a l'experimentació i la producció de coneixement divergent entorn de l'art contemporani.
Les activitats que conformen la programació de 'Here Together Now' se circumscriuen a quatre plans del contemporani: 'accionar des de l'empremta', 'accionar des del cos', 'accionar des de la paraula' i 'accionar els elements'.
Es tracta de conceptes amb què treballar el pensament i el context artístic tot fusionant les pràctiques artístiques actuals, amb l'objectiu de fer més viu el pensament, els desitjos i els afectes mitjançant una sèrie de tallers experimentals amb el suport de les col·leccions del MACA.
Així, el 28 d'octubre, a les 17.00 hores, s'ofereix el primer 'workshop', amb el títol 'Trencar el ritme', emmarcat dins del primer cicle 'Accionar l'empremta'.
Els tallers, que s'estendran fins al maig, s'oferiran cada dissabte, amb inscripció gratuïta i per a tots els públics, incloent-hi famílies amb xiquets. Inscripció oberta: .
'Trobades per aprendre i desaprendre', València
El projecte 'Trobades per aprendre i desaprendre', d'Elisa Martínez Matallín, arriba al Centre del Carme en gener de 2018. El projecte parteix de la idea que els museus no són només contenidors d'art, de patrimoni o d'històries, sinó que han de servir a la societat com a espais de trobada on compartir inquietuds culturals.
Aquestes sessions de treball pretenen servir de vincle comunicatiu entre l'individu i la institució artística amb la finalitat de conéixer i visibilitzar aqueixes inquietuds culturals, amb tècniques teatrals i de moviment perquè cada participant puga construir la seua pròpia identitat.