elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta les obres de caràcter social del XIII Festival 10 Sentidos

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana presenta les obres de caràcter social del XIII Festival 10 Sentidos
  • El Centre del Carme acull sis obres que aposten per l’art com a catalitzador de l’acció social

El Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC), seu del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana (CMCV) obri els seus espais als projectes comunitaris i col·laboratius més destacats de la programació del XIII Festival 10 Sentidos que enguany porta per lema ‘PorLaCultura’. La trobada de les arts vives es desenvoluparà amb diferents sessions fins al pròxim 18 de maig.

El director-gerent del CMCV, Nicolás Bugeda, ha destacat que el Consorci “va ser la primera institució pública a apostar per este festival pel seu programa únic a Espanya, de total vinculació entre arts escèniques i la diversitat funcional. La seua consolidació es deu a la valentia de dos empresàries del sector cultural, Meritxell Barberá i Inma García, el reconeixement nacional del qual és una realitat”.

Així, des del seu esperit crític i de reflexió sobre la societat actual, 10 Sentidos aposta en cada edició per visibilitzar qüestions que preocupen la comunitat i destacar el poder de l’art com a catalitzador de l’acció social.

El diumenge 12 de maig, el claustre gòtic del CCCC rebrà el laboratori d’imaginació de l’artista cubà José Ramón Hernández, amb un exercici de sanació col·lectiva, d’escolta i espiritualitat. Treballada amb el col·lectiu migrant, Travesía a ninguna parte presentarà la instal·lació d’un altar que active la memòria col·lectiva per a honrar els ancestres, les germanes i germans, les mortes i morts que han quedat en les travessies, assassinades per les polítiques migratòries i les fronteres. Històries de vida, ritus, mites i memòria comuna.

D’altra banda, el dimarts 14 de maig, se celebrarà la trobada ‘La inclusió no és una opció’ amb una xarrada col·loqui i la presentació de l’artista Costa Badía.

Costa Badía centra el seu treball en la validació de l’error, el desafiament als estereotips de bellesa i de comportament. Presentarà la performance En crip time (Temps Tolit), una reflexió de l’espaitemps fora de l’acostumat. Creuar el CCCC amb el crip per bandera a través de la performance és una oportunitat d’estar d’una altra manera en la institució que requerix un cos capaç per a habitar-lo.

Seguidament, la xarrada-col·loqui ‘La inclusió no és una opció’, analitzarà el canvi de paradigma en la visió de la discapacitat com a inclusió i no mera integració. Això suposa la total adaptació de les estructures rígides que sostenen els espais educatius i culturals perquè qualsevol persona puga exercir els seus drets fonamentals d’accés, participació, comprensió i gaudi.

La xarrada estarà a càrrec de Costa Badía, artista performativa; Patricia Chamorro, coordinadora de l’equip de Mediació del CCCC Centre del Carme i responsable de la línia d’investigació sobre accessibilitat cognitiva; María José Baca, validadora i mestra socràtica; Irene García Molina, professora i investigadora en el Departament de Psicologia Evolutiva, Educativa, Social i Metodologia de la Universitat Jaume I (UJI); i Elena Medina Gil, artista i gestora especialista en projectes col·lectius.

Mitjançant esta proposta, el Festival 10 Sentidos es vincula al Dia Internacional dels Museus (18 de maig), enguany amb el lema ‘Museus per l’educació i la investigació’.

Finalment, el 17 de maig arribarà la Companyia Atacama. Amb La Danza della Realtà presenten la seua contínua cerca inspirada en l’univers d’Alejandro Jodorowski.

Èxit de públic

Cal assenyalar que la Sala Refectori del CCCC ja va acollir el diumenge 5 de maig una mostra del projecte comunitari de l’artista valencià Jaume Ibáñez. El director i professor de teatre va treballar durant més de huit setmanes amb alumnes i terapeutes de l’associació ASINDOWN. Amb les veus del Cor Infantil de l’ONCE com a acompanyament musical, l’exercici d’interpretació lliure va prendre l’aula com a espai d’inspiració i reflexió.

En la mateixa jornada, el claustre renaixentista va rebre el Concert de Plantes, Ateec Vol.1 del músic David Orrico i el Colectivo Nerval. Una instal·lació interactiva, concert i experiència escènica amb finalitats reflexius per a humans i plantes a la recerca d’una reconnexió possible.

Pujar