elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

Conselleria de Cultura porta 'Impuls a la Dansa' a estos dotze municipis de la Comunitat Valenciana

Conselleria de Cultura porta 'Impuls a la Dansa' a estos dotze municipis de la Comunitat Valenciana
  • En la seua tercera edició es realitzarà una gira d'una peça de dansa per les localitats participants en esta experiència de descentralització

MÉS FOTOS
Conselleria de Cultura porta 'Impuls a la Dansa' a estos dotze municipis de la Comunitat Valenciana - (foto 2)
Conselleria de Cultura porta 'Impuls a la Dansa' a estos dotze municipis de la Comunitat Valenciana - (foto 3)

El festival Dansa València, que organitza la Vicepresidència Primera i Conselleria de Cultura i Esport, amplia enguany el nombre de localitats de la Comunitat Valenciana participants en el projecte ‘Impuls a la Dansa’ fins als dotze municipis.

Esta iniciativa, que enguany complix la seua tercera edició, va nàixer en 2022 per a situar les arts del moviment en altres espais de la Comunitat des de múltiples eixos, localitzacions i dates. La iniciativa de descentralització del festival té previst a més, la posada en marxa de la gira d'una peça de dansa per les localitats participants en esta experiència.

La directora adjunta d'Arts Escèniques de l'Institut Valencià de Cultura (IVC), María José Mora, ha destacat que la descentralització del festival “no sols està beneficiant a les comunitats locals, en brindar-los accés a una disciplina infrarepresentada en l'oferta cultural, sinó que també crea oportunitats a artistes valencians, en la seua majoria emergents, per a desenvolupar el seu treball en nous contextos”.

“Esta col·laboració entre Dansa València i els municipis amfitrions promou l'interés pels llenguatges del moviment i fomenta la creació de xarxes dins de la comunitat artística”, ha afegit.

En la seua tercera edició, l'experiència de descentralització continua amb el seu creixement sostingut amb la incorporació de dos nous municipis, El Genovés i Meliana, als ja participants en 2023: Villena, Silla, El Puig de Santa Maria, Aldaia, la Universitat Jaume I de Castelló, Aielo de Malferit, Borriana, Almassora, Elx i Dénia.

Enguany cal destacar que l'UJI de Castelló, el Gran Teatre d'Elx i l'espai polivalent Carmen Valero de Silla s'han compromés a acollir estades de tipus tècnic, així que hi haurà una per cada província.

Així mateix, com a novetat, els municipis es comprometen a fer una gira conjunta en l'últim trimestre de l'any. Esta acció es troba en procés d'estudi i selecció d'entre les peces que tenen en gira els participants en les dos anteriors edicions d'Impuls. La iniciativa constituïx el primer projecte creat en comú entre l'IVC i els ajuntaments participants en ‘Impuls a la Dansa’.

El passat 13 de maig va finalitzar la convocatòria a companyies i artistes per a realitzar propostes. En total s'han rebut 45 iniciatives per als 12 espais. En la seua majoria són estades de creació, investigació i assaig.

La primera estada s'iniciarà dilluns que ve, 10 de juny, i consistirà en una mediació d'Ana Lola Cosín i Paloma Calderón amb l'alumnat de l'Escola Municipal de Dansa de Meliana. La mostra final es durà a terme el 19 de juny. La resta d'estades es desenvoluparan al llarg de la segona mitat de 2024.

Cada municipi amb el seu creador

En total, hi haurà quatre estades de creació, investigació i/o assaig que finalitzaran amb una mostra oberta.

Així, Sandra Gómez desenvoluparà el seu projecte ‘Tres Moviments’ a la Casa de la Música d’Aldaia, mentres que en Ca la Vila d’Almassora, els mesos d'agost i octubre s'instal·larà el Col·lectiu Venèria, integrat per Sybila Gutiérrez i Itxa Sai amb el seu projecte ‘Urania Ultra’.

Hort-Art desenvoluparà ‘A R A’ en el Centre Cultural La Marina del Puig de Santa María i a la muntanya de Santa Bàrbara. Alicia Reig, per part seua, assumirà el projecte ‘Sostenidor’ entre agost i setembre en el KAKV Villena, amb una mostra oberta durant la primera setmana del Front d'Iniciatives Contemporànies (FIC).

Les tres estades tècniques tindran lloc en el Paranimf de l'UJI de Castelló de la Plana, on Maurici Pérez Fayos practicarà ‘Això anava a ser l'oportunitat i ha acabat sent el meu primera acomiadada – LED!’ en la segona quinzena de juliol; el Gran Teatre d'Elx, en el qual Cia. Marroch portarà ‘Estada tècnica GTE’ la primera quinzena de juliol, i el Teatre Carmen Valero de Silla, que acollirà ‘On està Alicia?’, de Marea Dansa, la segona quinzena de juliol, amb una mostra oberta final.

Finalment, hi haurà cinc estades de mediació que constaran també d'una mostra final. Enhxy Sinjary i Silvi Sahuquillo desenvoluparan ‘Tornant als arrels’ amb el Grup de Danses La Solana al novembre de 2024.

Maria Garcia i Javi Soler treballaran amb l'àrea musical del Centre Municipal dels Arts Rafel Martí de Viciana de Borriana a l'octubre i novembre.

Cia.. Kiko López, pel seu costat, interactuarà amb estudiants de les diferents escoles de dansa de Dénia a l'octubre i novembre de 2024 amb la seua proposta ’Mediació Pants Off’. L'exhibició dels resultats es podrà veure en el marc del Festival Ultramar Dansa.

Finalment, al Genovés, serà Cuinant Dansa la companyia que mediarà amb l’Escola Municipal de Pilota Valenciana al setembre i octubre amb el seu projecte ‘15, 30, val i dansa’.

Pujar