elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell Valencià de la Joventut parla d'habitatge; i parla de drets vulnerats

El Consell Valencià de la Joventut parla d'habitatge; i parla de drets vulnerats
  • Només el 15,5% de les joves valencianes es troben emancipades, destinant fins al 77,7% del seu salari al lloguer, fet que fa l'accés a l'habitatge digne pràcticament impossible per a la majoria

MÉS FOTOS
El Consell Valencià de la Joventut parla d'habitatge; i parla de drets vulnerats - (foto 2)

Amb motiu del Dia Internacional de la Joventut, el Consell Valencià de la Joventut (CVJ) llança una campanya contundent per visibilitzar la greu crisi d'habitatge que afecta la joventut valenciana. La campanya, que té com a lema "Açò no és només un habitatge; és un dret que està sent vulnerat", posa de manifest les dificultats creixents que tenen les joves per accedir a un habitatge digne i assequible.

Una crisi d'habitatge insostenible

La joventut valenciana s'enfronta a una crisi d'habitatge sense precedents que compromet greument la seva capacitat per a desenvolupar un projecte de vida independent. L'escalada de preus dels lloguers, l'oferta insuficient d'habitatges assequibles i les condicions laborals precàries han creat un panorama desolador per a les joves. Aquesta situació es veu agreujada per una regulació ineficaç que no només no protegeix els drets dels joves, sinó que facilita que l'habitatge siga tractat com un bé de mercat, més que com un dret fonamental.

Segons les últimes dades de l’Observatori d’Emancipació Juvenil, només un 15,5% de les joves valencianes es troba emancipada, una xifra que reflecteix una realitat alarmant. Aquesta manca d'accés a un habitatge digne no és només una qüestió econòmica, sinó que afecta directament el benestar emocional i la capacitat de les joves de viure de forma autònoma. De fet, una jove hauria d'estalviar 3,5 salaris anuals només per a pagar l'entrada d'un pis, i destinar el 77,7% del seu salari per a poder llogar un habitatge en solitari. A més, amb l'augment exponencial de vivendes destinades a ús turístic a la Comunitat Valenciana, l'oferta d'habitatge es veu afectada, dificultant encara més l'accés a un habitatge digne per a la joventut valenciana.

A problemes, solucions

Davant aquesta situació insostenible, el Consell Valencià de la Joventut exigeix accions concretes i immediates per part de les administracions públiques. Entre les demandes clau que el CVJ considera imprescindibles per transformar la realitat actual i garantir l'accés de la joventut a un habitatge digne, parlem de:

  • La creació d'un Pla d'Habitatge Jove que coordine totes les polítiques d'habitatge dirigides a la joventut, integrant mesures a curt, mitjà i llarg termini. Aquest pla ha de basar-se en un diagnòstic exhaustiu de la situació i incloure objectius clars i accions concretes per assegurar l'accés dels joves a un habitatge digne.
  • La regulació efectiva dels preus del lloguer, assegurant així que els lloguers no superen un percentatge raonable dels ingressos de les joves.
  • L’increment del parc públic d'habitatge, amb un focus especial en les Vivendes de Protecció Oficial (VPO) destinades a joves. El CVJ exigeix que almenys el 40% de les noves promocions de VPO es destinen de forma obligatòria a joves garantint així un accés prioritari i assequible.
  • La revisió i millora del Bo Lloguer Jove, perquè aquesta subvenció es gestione de manera eficient i transparent, amb convocatòries regulars, requisits clars i informació precisa sobre les dates de pagament; a banda d’ajustar-se als preus actuals.
  • El control dels pisos turístics, ja que el nombre de pisos turístics en la Comunitat Valenciana, que ha passat de 38.000 en 2015 a 105.000 en 2024, està contribuint a l'augment desmesurat dels preus dels lloguers. El CVJ exigeix una regulació més estricta que limite l'ús d'habitatges residencials com a pisos turístics, especialment en zones on la demanda d'habitatge és elevada.

Construint una realitat justa i digna per a la joventut

Aquest 12 d'agost, el Consell Valencià de la Joventut fa una crida a tota la societat i a les autoritats perquè prenguen consciència de la gravetat de la situació i actuen amb fermesa. L'habitatge és un dret fonamental, no un privilegi, i és responsabilitat de tots garantir que la joventut valenciana hi puga accedir en condicions justes i dignes.

Pujar