El Consell planteja un pla de xoc en salut mental davant els efectes de la pandèmia en xiquets i joves
Comptarà amb una xarxa de 10 hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, cinc equips d'intervenció comunitària i altres cinc d'alta complexitat, així com 4 llars-sala, amb un reforç de 270 professionals
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat la posada en marxa amb caràcter immediat d'un pla de xoc en salut mental per a la població infantil i juvenil davant la preocupació generada pels efectes que la pandèmia de COVID-19 està tenint entre les persones més joves.
Aquest pla immediat inclourà la creació de 3 hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, tres equips d'intervenció comunitària intersectorial (un per província) i la posada en marxa d'altres tres equips comunitaris (també un per província) per a casos d'alta complexitat, amb la contractació de 69 professionals de les diferents àrees que conflueixen en la salut mental.
El president ha presentat en roda de premsa aquestes mesures acompanyat del comissionat de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, després d'una reunió en la qual han participat la vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, i la consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló.
Pla estructural
A més del pla de xoc d'aplicació immediata, s'ha dissenyat un pla de caràcter estructural amb actuacions fins a 2027, dotat amb quasi 70 milions d'euros, que permetrà comptar amb una xarxa de 10 hospitals de dia d'atenció infantil i juvenil, cinc equips d'intervenció comunitària intensiva compostos per professionals amb especialització en pacients infantils, adolescents i joves, així com altres cinc equips d'aquestes característiques per a casos de complexitat, al costat de la creació de 4 llars-sala amb atenció residencial per a joves que patisquen algun tipus de malaltia mental diagnosticada, entre altres mesures.
En total, aquest pla estructural permetrà comptar amb un reforç de 270 professionals relacionats amb les especialitats que conflueixen en la salut mental.
Xarxa d'agents de salut
D'altra banda, es posarà en marxa, amb la col·laboració de Labora, un programa d'ocupació que permetrà crear una xarxa d'agents de salut composta per al voltant de 450 joves amb malaltia mental greu que ajudaran a altres persones de la seua edat.
A més, com ha concretat el president, a l'octubre es convocarà una convenció ciutadana per la salut mental, en la qual participaran joves i també professionals de l'àmbit sociosanitari per a superar l'estigmatització de la salut mental i amb el propòsit que constituïsca un "punt d'inflexió" per al desenvolupament d'un nou pla d'acció en aquest àmbit.
Les actuacions s'inscriuen dins del Pla Ariadna, que preveu destinar 100 milions d'euros fins a 2027 en accions per a reforçar la salut mental de xiquets, xiquetes, adolescents i joves de la Comunitat Valenciana. Al costat de la dotació del pla per a millorar la salut mental infantil, adolescent i juvenil, que contempla una inversió de 70 milions, es preveu destinar 13 milions d'euros al programa d'ús d'agents de salut, així com 16,5 milions d'euros per a la creació d'escoles promotores de la salut.
Ximo Puig ha destacat que la greu crisi sanitària generada per la COVID-19 ha fet emergir un problema que concerneix a tota la societat, com és el dels efectes sobre la salut mental, especialment entre les persones més joves. En aquest sentit, ha assenyalat que és "especialment preocupant" l'anàlisi de les dades de suïcidis registrats en 2020 respecte a 2019, ja que reflecteix que, sense haver augmentat aquests, sí que s'ha experimentat un increment dels mateixos del 30% en les persones joves, mentre ha disminuït un 20% en els majors de 60 anys.
Per això, ha subratllat la necessitat d'actuar amb mesures tant immediates com a llarg termini, i ha assenyalat que el desplegament de polítiques per a reforçar l'atenció en salut mental constitueix una part "prioritària" de l'agenda del Consell per a abordar la superació de la pandèmia, no sols des de la reactivació econòmica i social, sinó també des de la "recuperació emocional".
"Partim d'una preocupació extraordinària", ha indicat el president, que ha remarcat que ja en la primera conferència de presidents i presidentes celebrada al març de l'any passat va expressar la necessitat d'adoptar mesures en aquesta matèria, que, en el cas de la Comunitat Valenciana, s'abordaran tenint en compte "la necessària convergència sociosanitària".
En el mateix sentit el comissionat de la Generalitat per al Pla Valencià d'Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives ha defensat la necessitat de continuar avançant en estratègies per a abordar la salut mental des d'un punt de vista "integral" i ha considerat "fonamental" incloure en l'agenda política pública aquestes actuacions, que han de comptar amb la participació "real i efectiva" de tots els actors, no sols en l'àmbit sociosanitari, sinó també en els centres educatius, amb mesures específiques per a actuar aquests últims.