El Consell explora les oportunitats que oferix l'Estratègia Europea de Bioeconomía per a la Comunitat Valenciana en un taller internacional
La conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural i la d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball participen en un taller internacional sobre l'Estratègia Europea de Bioeconomía, en el que s'han explorat les oportunitats que aquesta ofereix a la Comunitat Valenciana.
En la jornada, organitzada per l'Institut Valencià d'Investigacions Agràries (IVIA), el conseller d'Economia Sostenible, Rafael Climent, ha destacat que el desenrotllament de la bioeconomía és una oportunitat per a aconseguir una economia més innovadora i amb baixes emissions de C02, que concilie les demandes de gestió sostenible de l'agricultura amb la seguretat alimentària, garantint la biodiversitat i la protecció del medi ambient.
Per a Climent, la bioeconomía "contribuïx a impulsar l'ocupació, les inversions i el creixement, especialment a nivell local i regional, i en les zones rurals i costaneres, així com a aconseguir un sistema energètic més resiliente, diversificant les fonts d'energia i les tecnologies amb baixes emissions de carboni, per mitjà de la substitució de matèries primeres fòssils per recursos biològics.
Així mateix, ha afegit "que la bioeconomía pot enfortir la base industrial ja que les indústries innovadores basades en productes bio i del sector agroalimentari contribuiran sens dubte a elevar la participació de la indústria en el PIB".
El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Julià Álvaro, ha defés el nou model productiu que el Consell està posant en marxa, basat en el coneixement, la investigació i el desenvolupament innovador, i articulat entorn del principi de la sostenibilitat social, productiva ambiental i política. Álvaro ha subratllat "l'impuls a la transició ecològica, amb especial atenció a l'eficiència energètica, les energies renovables, la gestió sostenible de residus, l'ús eficient de les matèries primeres i una logística intel·ligent que minimitze l'impacte en el medi ambient".
"También treballem per un desenvolupament territorial equilibrat i sostenible, situant", ha afegit, "les polítiques de desenrotllament rural com a paper motor per al desenrotllament de les zones de l'interior". Així mateix, s'ha referit a la política de residus que està desenrotllant la conselleria, basada en la reducció, reciclatge i reutilització per a avançar cap a l'economia circular en la que els residus són tractats com a recursos.
De la mateixa manera, el secretari autonòmic de medi ambient ha indicat que el Pla Estratègic de la Biomassa aprofitarà els residus vegetals de l'agricultura, els boscos i la jardineria depositats en un quint contenidor, per a obtindre compost d'excel·lent qualitat i també per a generar energia renovable en els municipis, creant llocs de treball i aconseguint estalvi en calefacció e els edificis públics.
També ha participat la directora general d'Internacionalització, María Dolores Parra, qui en la seua intervenció ha traslladat als comissaris europeus les principals dades econòmiques del nostre territori, detallant el potencial dels recursos i avantatges competitius de la Comunitat Valenciana.
Taller per a detectar debilitats i fortaleses
En 2012 la Comissió Europea va adoptar una estratègia per a fer front als reptes ecològics, mediambientals, energètics, de subministrament d'aliments i de maneig dels recursos naturals. Este taller permetrà conéixer de primera mà els principis i finalitats de l'Estratègia Europea de la Bioeconomía i les seues possibilitats d'aplicació a la Comunitat Valenciana.
Al mateix temps, oferix l'oportunitat de donar a conéixer a la Comissió Europea les principals fortaleses de la Comunitat Valenciana per al desenrotllament de la bioeconomía, així com els obstacles amb què es troba.
L'objectiu és que, entre tots els agents implicats (institucions europees, valencianes, entitats d'investigació i empreses), es posen les bases per a aprofitar eficaçment les oportunitats que oferix la bioeconomía, i contribuir a una Europa sostenible, innovadora i integradora.
En la jornada inaugural han estat presents els rectors de la Universitat de València, Esteban Morcillo, i de la Universitat Politècnica de València, Francisco José Mora. A més, també participen la directora general d'Internacionalización-IVACE, María Dolores Parra, Gilles Laroche de la Comissió Europea, Enrique Moltó, director de l'IVIA, la directora general de Desenvolupament Rural i PAC, María Teresa Cháfer, i Elisa Teselli de l'Associació Erupoea Público-Privada de Bioindústries, entre altres.
La bioeconomía és l'activitat econòmica que obté productes i servicis generant valor econòmic, utilitzant com a elements fonamentals els recursos d'origen biològic, de manera eficient i sostenible. El seu objectiu consistix en la producció i comercialització d'aliments, productes forestals, bioproductos i bioenergia obtinguts per mitjà de transformacions físiques, químiques, bioquímiques o biològiques de la matèria orgànica no destinada al consum humà o animal i que impliquen processos respectuosos amb el mig, així com el desenrotllament dels entorns rurals.