elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

El Consell analitza un informe sobre la reglamentació de qualitat del Garrofó Valencià per a distingir-lo com a marca de Qualitat CV

  • Esta marca garantix la qualitat singular dels productes agraris per a evitar competències deslleials i facilitar-ne la identificació al consumidor

  • Les varietats admeses són dels tipus denominats ‘Pintat’, ‘de la Cella’ i ‘Ull de Perdiu’ produïts a la Comunitat Valenciana

​​​​​​​El Ple del Consell ha analitzat un informe de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Pesca sobre l’ordre per la qual s’aprova la reglamentació de qualitat del Garrofó Valencià per a distingir-lo com a marca de Qualitat CV.

Després de l’aprovació d’esta reglamentació, per part de la Direcció General de Desenvolupament Rural, es comptarà amb un mecanisme de distinció tècnica i comercial d’esta lleguminosa amb valors peculiars, per a poder protegir-ne la singularitat, evitar competències deslleials i facilitar-ne la identificació al consumidor.

La marca de Qualitat CV, regulada a través del Decret 91/1998, del Govern Valencià, garantix la qualitat singular dels productes agraris i agroalimentaris que s’acrediten.

D’una banda, ajuda a productors, elaboradors i transformadors a diferenciar la seua oferta comercial, a través de productes amb una especial identificació qualitativa garantida. D’altra banda, posa a la disposició de les persones consumidores un distintiu que identifica productes de composició genuïna, que han sigut elaborats amb unes tècniques que permeten destacar els seus trets reconeguts i apreciats.

Gra tendre i sec

El Garrofó Valencià és una lleguminosa cultivada àmpliament a les comarques dels diversos territoris valencians. Es cultiva tant a l’aire lliure com protegit, i es pot recol·lectar de manera primerenca, a mitjan estació i tardana. Es destina al consum com a gra tendre i sec.

La conservació de les varietats tradicionals de Garrofó Valencià ha sigut possible gràcies a la selecció i el manteniment que han dut a terme els agricultors dels diversos territoris valencians, pels bancs de germoplasma, així com les investigacions de millora genètica realitzades per entitats d’investigació públiques.

Estes tasques s’han desenvolupat mantenint les característiques organolèptiques i l’adaptabilitat als usos gastronòmics preferents a què va destinada esta lleguminosa valenciana.

Les varietats admeses són dels tipus denominats ‘Pintat’, ‘de la Cella’ i ‘Ull de Perdiu’, produïts a la Comunitat Valenciana.

En l’etiquetatge del Garrofó Valencià emparat per la marca de Qualitat CV hauran de figurar el nom del producte Garrofó Valencià, el distintiu de la marca Qualitat CV i el nom i/o logotip de l’entitat gestora de l’ús i el control de la marca.

Pujar