La conciliació, un requisit indispensable per a triar un treball entre els joves espanyols
Consum presenta l’actualització del seu catàleg “+ 75 mesures per a conciliar” en el X encontre #DecirHaciendo sobre este tema
La segona raó per a triar un treball a Espanya és la conciliació, segons el Randstad Public Affairs Presentation 2023, que només supera el sou, un criteri que, fa tan sols huit anys, ocupava l’octava posició de preferències per als treballadors espanyols. Si ens fixem només en l’ocupació juvenil, que a Espanya registra el nivell d’atur més alt de tota la UE (28,4%), la generació Y (generació del mil·lenni 1991-95) i la Z (1999-2002) aposten per empreses que compartisquen els mateixos valors, que els permeten un desenvolupament professional, amb una ubicació pròxima o l’opció de teletreball i, en quarta posició, per davant del salari, que els proporcionen un bon ambient de treball i els permeten conciliar la vida personal i laboral. Estes són algunes dades que s’han debatut en el X encontre #DecirHaciendo de Consum sobre conciliació, que s’ha celebrat este matí a València, en el qual la Cooperativa també ha presentat l’actualització del seu catàleg “+ 75 mesures per a conciliar”, pioner en el sector de la distribució.
Consum forma part de la Xarxa d’Empreses amb Distintiu d’Igualtat del Ministeri d’Igualtat, fet que referma la implicació de la Cooperativa amb la igualtat efectiva entre homes i dones. Consum té un catàleg amb “+ 75 mesures per a conciliar”, actualitzat a l’octubre de 2023, que inclou mesures de conciliació de caràcter legal i les oferides de manera voluntària, entre les quals destaquen la setmana laboral de cinc dies (37,5 hores setmanals), cinc setmanes de vacances, teletreball en oficines i paga per fill discapacitat o per ser víctima de violència de gènere, entre d’altres.
“El nostre catàleg és una bona mostra del que som i com volem ser, i és el resultat d’una elecció: la de posar les persones en el centre de totes les decisions. Una elecció que compta amb el compromís ferm de la Direcció i del Comité Social, que és l’òrgan que canalitza totes les propostes i les necessitats de les persones de la Cooperativa, que té més de 20.000 treballadors, el 72% dels quals som dones”, segons la presidenta del Comité Social de Consum, Inma Costa. “Com a cooperativa, tenim una responsabilitat: oferir unes condicions laborals òptimes, tenint en compte els nostres valors, a fi que puguem compatibilitzar la vida laboral amb el treball”.
Implicació de l’empresa
Gràcies als successius plans d’Igualtat, es propicia la incorporació de cada vegada més dones a llocs de responsabilitat. La Cooperativa va invertir 41 milions d’euros en conciliació en 2022, xifra que representa 2.122,55 euros per treballador. A més, acaba d’obtindre de nou el certificat Top Employers per onzé any consecutiu, que la certifica com una de les millors empreses per a treballar a Espanya.
La directora d’Operacions de la Fundación MásFamlila, Laura Sánchez, ha destacat el compromís de les empreses per a implantar i avançar en la conciliació. Esta organització ha implantat el segell Efr (Empresa Familiarment Responsable), reconegut per les Nacions Unides, des de 2003. “Actualment, hi ha més de mil entitats que, a escala internacional, aposten pel Certificat Efr; d’estes, només quinze grans empreses d’Espanya, entre les quals es troba Consum, han obtingut la categoria d’Excel·lència. Això suposa que invertixen en conciliació més del 10% de la massa salarial bruta, fet que repercutix en menys absentisme i més productivitat. La rotació mitjana d’estes entitats és un terç de la mitjana nacional, del 4% en comparació del 17%.
Implicació de l’Administració
D’altra banda, la vicepresidenta segona i consellera de Serveis Socials, Igualtat i Vivenda, Susana Camarero, ha destacat que la igualtat entre homes i dones “no és una ideologia, és una qüestió de drets, de responsabilitat, de justícia, de cohesió social i de progrés”.
En este sentit, Camarero s’ha referit a les barreres “invisibles” que s’han de combatre “entre tots”, i des del Departament d’Igualtat “tenim en compte tres eixos prioritaris i estratègics: reduir les desigualtats en l’àmbit de l’ocupació i l’economia, amb una incidència especial en la discriminació salarial; donar suport a la conciliació i la corresponsabilitat de la vida personal, familiar i laboral, i impulsar la promoció de les dones a llocs de responsabilitat”.
“A hores d’ara, la major part del pes de la criança recau sobre la mare, i són les dones les que es veuen penalitzades laboralment. Això les porta a triar entre la seua carrera professional i la vida personal i familiar, perquè la conciliació encara no existix”, segons ha manifestat el psicòleg i divulgador Alberto Soler durant l’encontre. Soler ha instat els poder públics perquè facen una aposta per la maternitat, com una situació bona per a tota la societat i no només per als progenitors. Ha reclamant canvis legislatius que castiguen les penalitzacions laborals, directes o indirectes, a qualsevol dona per ser mare; que s’augmenten els permisos de maternitat; que la baixa per maternitat no siga un buit en la vida laboral, sinó que es puga cotitzar per a la jubilació; que es relacionen els horaris laborals per a fer-los més compatibles amb els escolars i els familiars, i més ajudes directes a les famílies per a la vivenda o per tindre un fill a càrrec.
També ha aprofundit en esta idea la sòcia responsable de PwC per a la Comunitat Valenciana i Múrcia, Sandra Deltell, quan ha manifestat que “la cultura de la flexibilitat és fonamental perquè puguem trobar la conciliació personal en cada etapa de la nostra vida”. Deltell ha criticat que, en l’àmbit de les relacions socials i empresarials, la cultura que hi ha faça impossible la conciliació, i ha puntualitzat que “cal incorporar el networking com una part de la nostra tasca diària perquè no supose una segona o tercera jornada laboral en un mateix dia”.
Sobre Consum. Consum és la cooperativa més gran de l'arc mediterrani espanyol. Compta amb 874 supermercats, entre propis i franquiciats Charter, distribuïts per Catalunya, la Comunitat Valenciana, Múrcia, Castella-la Manxa, Andalusia i Aragó. En 2022 va facturar 3.864,3 milions d’euros, un 14,4% més. Va obtindre un benefici de 57,7 milions d’euros, un 15% menys, per l’increment de costos no repercutits i l’ajust de marges. Amb més de 4 milions de socis clients i 19.337 treballadors, Consum és l'única empresa de distribució amb el Certificat d'Empresa Familiarment Responsable (Efr). La petjada de carboni de la Cooperativa s’ha reduït un 86% des de 2015. A més, és la primera empresa de distribució que ha obtingut el segell “Reduïsc” del Ministeri per a la Transició Ecològica.