La Comunitat Valenciana trenca rècord de pressió atmosfèrica al desembre després de més de 40 anys: Quines conseqüències té?
AEMET alerta d'un anticicló rècord en la Comunitat Valenciana: així afecta al teu dia a dia
La Comunitat Valenciana s'enfronta a un fenomen meteorològic excepcional amb pressions atmosfèriques superiors als 1040 hPa en ple mes de desembre. Segons ha informat l'Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), aquest tipus de registres solen donar-se entre gener i febrer, però en aquesta ocasió s'estan superant els rècords de l'any passat, aconseguint nivells històrics no vistos des de 1980.
Un fenomen poc freqüent
AEMET ha confirmat que l'any passat, per aquestes dates, es va registrar un anticicló molt potent que va fregar els 1040 hPa, però enguany s'estan superant eixos valors. En concret, les estacions meteorològiques han aconseguit 1.041,01 hPa a València, una dada que confirma la intensitat de l'estabilitat atmosfèrica que domina la regió.
De fet, l'últim rècord al desembre data del 10 de desembre de 1980, quan la pressió reduïda al nivell de la mar va superar els 1040 hPa en els observatoris de les capitals.
Conseqüències dels anticiclons hivernals
Els anticiclons intensos, com l'actual, generen condicions de cels buidats i absència de pluges, però també impliquen una sèrie d'efectes característics que ja s'estan percebent en la Comunitat Valenciana:
- Inversions tèrmiques: Durant la nit i la matinada, l'aire fred queda atrapat en zones baixes, la qual cosa pot provocar gelades en altiplans i valls de l'interior.
- Boira densa: En zones de l'interior, especialment en els fons de vall, l'estabilitat atmosfèrica afavoreix la formació de bancs de boira.
- Mala qualitat de l'aire: La falta de vent i les inversions tèrmiques poden donar lloc a acumulacions de contaminants en les grans ciutats com València, empitjorant la qualitat de l'aire.
Una situació històrica al desembre
Aquest episodi reforça el caràcter excepcional del fenomen. La pressió atmosfèrica actual sorprén per la seua magnitud, però també per la data, ja que és poc freqüent observar valors tan elevats fora dels mesos de gener i febrer, quan els anticiclons hivernals solen ser més potents.
Segons AEMET, l'estabilitat persistirà en els pròxims dies, per la qual cosa es recomana parar atenció a la formació de gelades i boira a l'interior, així com a la qualitat de l'aire en àrees metropolitanes.