GALERIA | El cel de la Comunitat Valenciana es torna celestial: les inusuals aurores boreals reapareixen de nou
Encara que no ha tingut la mateixa intensitat que en el mes de maig passat, s'han albirat en diferents punts de la geografia valenciana
Tal com venim publicant en anteriors edicions d'aquest mitjà de comunicació, les aurores boreals podien tornar a albirar-se en la Comunitat Valenciana i finalment així ha sigut.
Encara que la previsió era que aparegueren el passat cap de setmana, no ha sigut fins hui quan alguns observadors i aficionats a l'astronomia han detectat poc després de les 21.00 hores de la nit d'aquest dijous el celestial cel que planava en alguns punts de la geografia valenciana.
Encara que no ha sigut de tanta intensitat com va ocórrer el passat 11 de maig, quan el cel de la Comunitat Valenciana es va convertir en tot un llenç de colors, alguns municipis dels Ports, del Maestrat, Sucaina a l'Alt Millars, o fins i tot en municipis com en l'Observatori d'Aras de los Olmos, Cullera, Ontinyent, Paterna o Estivella a València, han pogut comprovar com el fenomen es podia albirar, sobretot mirant cap al nord, on la seua intensitat era major.
De fet, en punts de Catalunya, Castella i Lleó o Aragó, entre altres zones d'Espanya, les aurores boreals han sigut d'unes tonalitats més vives, sent espectaculars.
No obstant això, alguns usuaris de la província d'Alacant en xarxes socials han assegurat haver vist tímidament aquest fenomen, per la qual cosa es podria dir que una vegada més que la tempesta geomagnètica ha tingut bastant força com per a poder albirar-se en latituds tan baixes com les nostres.
Cap a les 21 h s'ha començat a vore tímidament l'aurora boreal al cel. De moment no tan intensa com el passat mes de maig. Imatge de la webcam de Forcall (els Ports). pic.twitter.com/nEmrg8UcHO
— AVAMET (@avamet) October 10, 2024
Por segunda vez este año, hemos podido contemplar una aurora boreal en nuestros cielos.
— Climatología UA (@climatologia_ua) October 11, 2024
Así se vio anoche desde los alrededores de #Villena.
📸 Ricardo Pagán. pic.twitter.com/AsGCa620Eh
Después de unos días movidos en el sol, ahora llegan las auroras vistas incluso desde Aras de Los Olmos (Con filtros)y otras zonas.
— AGENTESCV (@AMGVA) October 10, 2024
Buen Servicio a los compañeros de Noche🙋🏻♂️👮🏻🚔 pic.twitter.com/Rm37TYhSAl
Por segunda vez este año, se puede volver a observar una aurora boreal desde #Zucaina#AltoMijares#AltMillars. Fenómeno del todo extraordinario en nuestra zona. Consiste en un resplendor rojizo hacia el Norte fruto de la gran actividad solar. Fotos desde la webcam de @avamet 👇🏻 pic.twitter.com/j2FtZUihrm
— Infozucaina (@Infozucaina) October 10, 2024
Temblando. Aurora boreal desde mi casa, desde La Cañada. Si pudiera contárselo a mi padre... @apuntoratge@jcfortea@MeteoBetera@MeteoMorella@rrequenab@SagredoMarcopic.twitter.com/PJ8BchkE4N
— Quechu (@Pauquechu) October 10, 2024
Noche de auroras boreales desde #Beselga#Estivella#Valencia#Spain@tiempobrasero@MeteoredES@JuanjoVillena@minervagra@apuntoratge@jcfortea@avamet@SpainStormPred@minervagra@RAM_meteo@ElTiempo_tve@ElTiempoes@AEMET_CValencia@valenciabonita_@c_valencianapic.twitter.com/Ow7gqT6vMl
— ValènciaWeather⚡️ (@Valencia_WX) October 10, 2024
📱Fotos que acabamos de hacer con el móvil
— AstroAventura (@AstroAventura) October 10, 2024
🎨🌌 Empiezan a verse auroras boreales desde el sudeste de España (Alicante)
📍 38°30′N Totalmente inusual pic.twitter.com/gOHBjtkxPy
🔴ÚLTIMA HORA: tormenta #geomagnética de bastante fuerza azotando la Tierra en estos momentos!! Importantes #auroras boreales ahora mismo en latitudes más al sur de lo normal, incluso se podrían ver desde #España mirando hacia el horizonte norte, ¡muy atentos! pic.twitter.com/vKPH0CDYlk
— MeteoBadajoz (@MeteoBadajoz) October 10, 2024
Un espectacle de llums còsmic: el misteri de les aurores boreals
Les aurores boreal han captivat a la humanitat durant segles. Però, què és el que provoca aquest espectacle de llums?
Un ball de partícules còsmiques
Les aurores boreals són el resultat d'una interacció entre el Sol i la Terra. El nostre astre rei emet constantment un flux de partícules carregades, com si fora un vent solar. Aquestes partícules viatgen a través de l'espai a gran velocitat i, en arribar a la Terra, xoquen amb el nostre camp magnètic.
Imagina el camp magnètic de la Terra com un escut invisible que ens protegeix d'aquestes partícules. No obstant això, algunes d'elles aconsegueixen penetrar pels pols magnètics, on l'escut és més feble. En entrar en contacte amb els gasos de la nostra atmosfera, com l'oxigen i el nitrogen, aquestes partícules alliberen energia en forma de llum, creant les belles cortines de colors que veiem en el cel.
Per què els colors?
Els diferents colors de les aurores es deuen als diferents gasos amb els quals interactuen les partícules solars. L'oxigen, per exemple, produeix els característics tons verds i rojos, mentre que el nitrogen és responsable dels blaus i porpres.