La Comunitat Valenciana tanca una tardor més càlida de l'habitual
Les previsions d'AEMET per a aquest 2022 és que l'any tanque amb 1,5 °C superior a la mitjana climàtica normal
La tardor climàtica 2022 ha resultat extremadament càlid i sec en la Comunitat Valenciana, segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). Segons les dades facilitades per aquest organisme, la temperatura mitjana ha sigut 18,5 °C, que és 2,3 °C més alta que la de la mitjana normal i la precipitació acumulada ha sigut 156,8 l/m², que és un 16% inferior que la de la mitjana climàtica del període 1981-2010.
Així mateix, el trimestre ha sigut extremadament càlid pràcticament en tot el territori, també ho ha sigut en observatoris amb sèries llargues, com els de les capitals, i en les tres províncies, on no hi ha precedents d'una tardor tan càlida com l'acabat de finalitzar. A la província d'Alacant l'anomalia ha sigut de 2,1 °C més, a València 2,4 i a Castelló 2,2.
Hi ha hagut diversos temporals de pluges torrencials però, en general, pròxims a la costa i sense gran penetració cap a l'interior, excepte el dia 12 de novembre, que va afectar a quasi tota la província de Castelló i a zones del nord de València.
L'any tancarà amb una mitjana més alta de l'habitual
Amb dades provisionals fins al 20 de desembre, l'any 2022 serà un any extremadament càlid i molt humit en la Comunitat Valenciana, segons Aemet. La temperatura mitjana de 2022 serà probablement 1,5 °C superior a la de la mitjana climàtica normal i la precipitació un 34% superior. Serà l'any més càlid des que hi ha registres i el cinqué més humit.
En els últims 73 anys, des de 1950, nou dels deu anys més càlids són d'aquest segle (el dècim és 1994), dels quals huit són a partir de 2011 i el 2022 que és el més càlid de tots.
Els fenòmens meteorològics l'any
Els fenòmens més significatius de l'any van ser les extraordinàries pluges de març, que van donar lloc al fet que aquest mes no sols siga el mes de març més humit, sinó que també el que més precipitació acumulada ha registrat en la Comunitat Valenciana en tota la sèrie històrica, superant a octubre de 2000 i octubre de 1957. Dues terceres parts de les precipitacions registrades l'any ho van ser a la primavera, entre el 3 de març i el 3 de maig.
La seqüència de temporals primaverals va finalitzar el 3 de maig, quan es van produir tempestes que van acumular 172.4 l/m² a la ciutat de València, on van tindre intensitat torrencial en els barris marítims. També van ser molt destacades les tempestes seques, d'escassa o nul·la precipitació dels dies 12 i 13 d'agost, que van provocar ratxes molt fortes de vent i rebentades càlides i seques d'escala reduïda que van afectar poblacions de les tres províncies, amb ratxes que en les zones més afectades van oscil·lar entre 70 i 100 km/h. Les tempestes de la matinada del dia 6 d'octubre, quan va haver-hi precipitacions d'intensitat torrencial molt focalitzades en el sud de la Ribera Alta, entre Algemesí, Alzira, Carcaixent, la Pobla Llarga i Alberic. I, finalment, les tempestes torrencials dels dies 11 i 12 de novembre, que van afectar gran part de la província de Castelló i a zones del nord de València.
Quant a les temperatures, el més destacat ha sigut la persistència dels registres anormalment alts des del mes de maig, sent el 13 d'agost el dia més càlid de l'any. 2022 ha tingut sis mesos (maig, juny, juliol, agost, octubre i novembre) amb un caràcter extremadament càlid i, amb una probabilitat alta, desembre serà el seté mes de l'any amb aquest caràcter. Els pròxims dies seran molt càlids, amb temperatures mitjanes que seran de 6 a 7 °C més altes que la mitjana normal de final de desembre.