La Comunitat Valenciana, entre les regions amb més ofegaments d'Espanya en el que portem d'any
L'últim ofegament s'ha produït este divendres en la piscina d'un hotel de Benicàssim
Espanya ha superat les cent morts per ofegament no intencional en els espais aquàtics durant el mes d'abril passat, una dada que se situa un mes abans que el passat 2023.
Eixe any, el centenar de defuncions per aquesta causa es va aconseguir el 19 de maig, mentre que en 2024 es va donar el 20 d'abril, la qual cosa reflecteix l'extraordinària alça que s'està produint aquesta anualitat, segons les dades que recull l'Informe Nacional d'Ofegaments (INA) que elabora la Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme.
Al llarg del passat mes d'abril van perdre la vida ofegades 25 persones, la majoria d'elles, 17, en platges, i, encara que van ser tres menys que en el mateix mes que l'any passat, suposen 25 més (104) en el conjunt del primer quadrimestre de 2024 respecte al mateix període de l'any anterior, en què es van produir 79 òbits.
L'última mort més sonada ha sigut la d'un menor de 15 anys en la piscina d'un hotel de Benicàssim, tal com avancem en elperiodic.com aquest divendres.
Més de la meitat dels ofegaments, a Andalusia i Galícia
Encara que 8 dels 25 ofegaments d'abril es van donar a Andalusia, les cinc morts produïdes per aquesta causa a Galícia, la qual cosa suposa que entre aquestes dues Comunitats Autònomes sumen més de la meitat de les datades en el conjunt d'Espanya, fan que siga aquest territori el que segueix al capdavant en el còmput de l'any, amb 20 defuncions entre el primer de gener i el 30 d'abril.
Després de les vint morts registrades a Galícia en el que va d'any, la Comunitat Autònoma amb més persones ofegades és Andalusia, amb 19, per davant de Canàries (11), Catalunya (9), Comunitat Valenciana (8) i Astúries, Castella i Lleó i Extremadura (6 en cada cas), seguides de País Basc i Balears (4 en cada territori), Cantàbria (3) i dos òbits que registren les Comunitats de Navarra i Regió de Múrcia i un a Aragó i La Rioja.
En la Comunitat de Madrid i les Ciutats Autònomes de Ceuta i Melilla no es té coneixement de cap defunció per ofegament no intencional en el que va de 2024.
Quasi la meitat de les morts en espais sense vigilància
En el 48 per cent dels ofegaments no intencionals ocorreguts en l'abril passat, el lloc on va succeir no disposava de servei de vigilància en el moment de l'incident, en 12 dels 25 casos. En l'altre 52 per cent, no procedia un servei socorrista actiu.
Entre les persones ofegades en el que va d'any, 90 eren homes (85,58 per cent) i 15 dones (14,42 per cent), tendència que es manté relativament a l'abril, amb la defunció de 22 homes i 4 dones (84 i 16 per cent, respectivament).
En 2024 han mort fins ara 88 persones espanyoles (84,62 per cent del total), 14 estrangeres, tractant-se de persones europees (10), africanes (2) i americanes (2).
Quant a les edats de les persones mortes a l'abril, sis d'elles corresponen al tram d'entre 65 i 74 anys, similar al de persones majors de 75 anys, amb cinc defuncions.
S'han registrat quatre ofegaments no intencionals de persones d'entre 55 i 64 anys i tres d'entre 45 a 55. També s'ha registrat una defunció en cadascun dels rangs d'11 a 17, de 26 a 34 i de 35 a 44 anys. Quatre de les persones ofegades eren d'edats per determinar.
La Real Federació Espanyola de Salvament i Socorrisme informa a través del seu web de les dades del INA, mitjançant el Sistema Integrat de Gestió de Dades d'Incidències en el Mitjà Aquàtic (SIFA), i desenvolupa al llarg de tot l'any una campanya de prevenció d'ofegaments en el mitjà aquàtic, #StopAhogados, sense cap mena de suport públic ni privat.