La Comunitat Valenciana plora la pèrdua de Juli Mira, un dels seus actors més reconeguts
L'artista, natural d'Alcoi, ha participat en nombroses pel·lícules i sèries de televisions estatals i d'àmbit autonòmic
Juli Mira ha mort aquesta matinada als 75 anys. És un dels actors més sòlids del panorama interpretatiu valencià. Al llarg d'una intensa i dilatada trajectòria, ha alternat el doblatge, el cinema, el teatre i la televisió. Cal destacar que l'any 2021 la Generalitat li va atorgar la distinció al Mèrit Cultural. Així mateix, l'Ajuntament d'Alcoi el va reconèixer amb el Premi 9 d'Octubre 2022.
Al llarg de la seua trajectòria ha interpretat personatges, com a protagonista o secundari, en nombroses pel·lícules, sèries de televisió i telefilms. Prototip d'actor autodidacte, les seues innates qualitats expressives i el seu innegable magnetisme en escena li han permés desenvolupar un ampli registre interpretatiu en produccions adscrites a tota mena de gèneres. La seua afició interpretativa va començar a aflorar en la seua etapa estudiantil, quan fa els seus primers passos com a actor aficionat en el grup de teatre Assalla. Posteriorment, forma part del grup teatral La Cazuela, entitat fonamental de les arts escèniques a Alcoi amb la qual debuta en 1972 amb El retaule del flautista, publicada per Jordi Teixidor en 1968.
En 1978 va realitzar la seua primera incursió al cinema, amb ‘La portentosa vida del pare Vicent’. I, des de llavors, ha tingut una presència constant en pel·lícules i sèries de televisió, on ha destacat en papers com el de Blasco Ibáñez en el telefilm ‘Cartes de Sorolla’ per a la Televisió Valenciana i darrerament en la sèrie Desenterrats.
Cal assenyalar que Juli Mira també ha participat en pel·lícules com ‘Gràcies per la propina’ (1996) de Francesc Bellmunt, ‘La mar’ (1999) d'Agustí Villaronga, ‘L'illa de l'holandés’ (2000) de Sigfrid Monleón, ‘Les veus de la nit’ (2002) de Salvador García o ‘Ens veiem demà’, de Xavier Berraondo.
L'actor també tenia una gran vinculació en la seua ciutat, Alcoi, fester de la filà Domingo Miques, a més va ajudar l'Ambaixador reial a transmetre el missatge dels Reis d'Orients l'any 2015.
La capella ardent està instal·lada en el Tanatori Sant Jordi a partir de les 12 hores.
L'alcalde, Toni Francés, destaca la figura de Mira: «Ens ha deixat un gran actor, un alcoià que s'ha llaurat la seua trajectòria a base d'esforç, mostrant no només una gran qualitat interpretativa que li ha fet rebre nombrosos reconeiximents, sinó també una gran qualitat humana, sent una persona volguda per totes les persones que l'han conegut que la ciutat sempre recordarà de forma positiva».
L'Ajuntament d'Alcoi vol donar el seu suport i solidaritat a la família, companys i amics a causa de la mort de Juli Mira en uns moments molt dolorosos per tots aquells que han viscut i treballat al seu costat.