elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana, en la cua d'Espanya en qualitat de l'ocupació: Quasi el 20% dels treballadors vol canviar el seu horari

La Comunitat Valenciana, en la cua d'Espanya en qualitat de l'ocupació: Quasi el 20% dels treballadors vol canviar el seu horari
  • El 10,7% dels treballadors de la regió vol treballar més hores per a cobrar més, mentre que el 8,6% preferiria reduir el seu horari laboral, fins i tot renunciant a part del seu salari

L'atur és un dels principals problemes de l'economia espanyola i, encara que la situació ha millorat des de la Gran Recessió de 2008, només recentment s'ha recuperat el número d'ocupats de 2007 i la taxa d'ocupació continua sent inferior a la d'eixe any, que va suposar el millor acompliment del mercat laboral espanyol dels últims 40 anys. No obstant això, si analitzem l'ocupació més enllà de variables quantitatives, la qualitat d'aquesta ocupació sí que se situa actualment en el valor màxim del període 2007-2022, segons l'índex sintètic elaborat per la Fundació Ramón Areces i l'Ivie en la monografia La qualitat de l'ocupació a Espanya i les seues comunitats autònomes.

L'estabilitat laboral, el tipus de jornada i d'ocupació, la conciliació, els salaris percebuts o la sinistralitat són alguns dels 18 indicadors de qualitat analitzats en este índex, que en 2022 se situa 3,1 punts per damunt del de 2007. L'informe, elaborat pels investigadors de l'Ivie i professors de la Universitat de València Lorenzo Serrano i Ángel Soler, juntament amb l'economista també de l'Institut Fernando Pascual, ofereix este indicador per al conjunt del país i també per comunitats autònomes.

La millora entre 2007 i 2022 s'observa en totes les regions, amb l'única excepció d'Extremadura, que segueix encara per davall del seu nivell de 2007. Els majors increments en qualitat de l'ocupació s'han produït a Catalunya, Múrcia, Castella-la Manxa i C. Valenciana, que millora 3,4 punts, mentre que els més febles s'han registrat a Canàries, Cantàbria i Aragó (entorn de 2 punts).

En termes de qualitat global de l'ocupació els majors nivells es troben a País Basc, Madrid, Catalunya, Navarra i La Rioja, totes amb índexs per damunt de la mitjana nacional. Per contra, la situació menys favorable es mostra a Extremadura, Canàries, Andalusia, Múrcia i la Comunitat Valenciana.

L'índex de qualitat de l'ocupació que es proposa en l'informe es construeix a partir de 18 indicadors, que s'han seleccionat d'entre les 40 variables analitzades en l'estudi per a les quals existeix informació a nivell autonòmic. Estos 18 indicadors s'agrupen entorn de 5 dimensions: seguretat i ètica (sinistralitat, treball per torns i bretxa de gènere); salari i beneficis (remuneració, salaris baixos i hores extraordinàries); duració del treball i conciliació (jornada parcial indesitjada, horari, jornades llargues i horaris poc habituals); seguretat i protecció (temporalitat, precarietat, antiguitat, contractació a través d'ETT) i formació i motivació (automatització, qualificació, sobrequalificació i cerca d'una altra ocupació).

 

Pujar