Castellano

La Comunitat Valenciana és la cinquena millor autonomia per a treballar, segons Adecco

La Comunitat Valenciana és la cinquena millor autonomia per a treballar, segons Adecco
  • El parc empresarial valencià torna a nivells prepandèmia: el nombre d'empreses cada mil habitants creix un 2,5% en l'últim any

Adecco Group Institute, el centre d'estudis i divulgació del Grup Adecco, presenta un nou lliurament del Monitor Adecco d'Oportunitats i Satisfacció en l'Ocupació que, semestralment des de fa deu anys, aprofundeix en el grau de satisfacció dels treballadors valencians, així com en les oportunitats laborals del mercat de treball.

Per a la realització de l'informe es prenen en consideració cinc àrees fonamentals en l'entorn laboral de les persones com són la remuneració, la seguretat laboral, les oportunitats d'ocupació i desenvolupament professional, la conciliació entre la vida personal i la professional i la conflictivitat laboral. En total, s'analitzen 16 subvariables diferentes1. En aquest primer lliurament semestral del Monitor ens centrem en els apartats de conciliació i oportunitats laborales2.

Monitor Adecco: Comunitat Valenciana

La Comunitat Valenciana és una de les cinc autonomies que mostra un increment en la seua puntuació del Monitor Adecco. Això li ha permés mantindre's en el cinqué lloc en el rànquing de millors autonomies per a treballar.

Per nové trimestre consecutiu, la Comunitat de Madrid ocupa la primera plaça. Igual que un any arrere, Catalunya ocupa el segon lloc. Aragó queda en la tercera posició (enfront del cinqué lloc que ocupava en el segon trimestre de 2021).
En les posicions més baixes hi ha pocs canvis. L'haver aconseguit el major increment no ha bastat perquè Canàries abandonara l'últim lloc, escortada una vegada més per Castella-la Manxa. Tercera per la cua es col·loca Cantàbria, que perd nou escalons en comparació amb el segon trimestre de 2021.

Oportunitats d'ocupació: parc empresarial i taxa d'atur
El parc empresarial valencià torna a nivells prepandèmia

Després de les caigudes durant 2020 i la primera meitat de 2021, el parc empresarial espanyol va començar a recuperar-se. En el segon trimestre de 2022 el nombre d'empreses en relació amb la població ha augmentat un 2,4% interanual. Així, aquesta variable ha arribat fins a 29 signatures cada mil habitants, la qual cosa implica no haver recuperat encara els nivells que hi havia previs a la pandèmia. Les actuals 29 empreses per miler d'habitants són un número inferior als que hi havia en 2018 i 2019, i també, menor que qualsevol de les dades registrades en els anys que van del 2000 al 2011.

L'aspecte positiu és que ja van dos trimestres en què s'expandeix el parc empresarial de totes les Comunitates autònomes al mateix temps, cosa que no succeïa des de feia quatre anys. El mal és que en 13 autonomies el creixement del nombre d'empreses s'ha alentit.

En la Comunitat Valenciana, el parc empresarial ha crescut un 2,5%, una dècima més que la mitjana nacional. Ara es compten 29,6 empreses per cada miler d'habitants a la regió, que és el seu major registre des de març de 2020.

Balears (+5,9%), Cantàbria (+3%) i Extremadura (+2,8%) són les regions que presenten els majors increments interanuals. En canvi, el País Basc (+0,9%) i La Rioja (+0,6%) es caracteritzen per ser les úniques on el parc empresarial creix a un ritme anual inferior a l'1%.

Els arxipèlags se situen en pols oposats: mentre Balears, amb 33,6 empreses cada mil habitants, és l'autonomia amb major proporció de signatures, el contrari ocorre a Canàries que, amb 26,5 companyies per miler d'habitants, exhibeix el parc empresarial proporcionalment més reduït (+2,6%).

Després de Balears se situen La Rioja (33,1 empreses cada mil persones), Aragó i Extremadura (31 signatures en tots dos casos; +2,2% i +2,8%, respectivament). Juntament amb Galícia (30,3 signatures; +2,1%) i Catalunya (30,1 empreses; +2,2%) són les úniques regions que superen les 30 companyies cada mil persones. Després de Canàries, amb el menor parc empresarial, se situen el País Basc (26,6 empreses per miler d'habitants) i Navarra (27 signatures; +1,6%).

Pujar