La Comunitat Valenciana celebra el 9 d’Octubre amb la tradicional processó cívica i ofrena floral: reivindicacions i actes de la jornada
Milers de persones s'han concentrat en els voltants del recorregut per a poder gaudir d'este acte, que té com a principal protagonista la Real Senyera
València ha tornat a vibrar este dimecres, 9 d’Octubre, en el qual la Comunitat València celebra, com cada any, la seua història, cultura i tradicions. Com no podia ser una altra manera, la capital del Túria ha acollit la tradicional baixada de la Real Senyera des del balcó de l'Ajuntament, després de la qual ha donat principi la processó cívica i l'ofrena floral a Jaume I en el Parterre.
Milers de persones s'han concentrat en els voltants del recorregut per a poder gaudir d'este acte tradicional que té com a principal protagonista la Real Senyera, que ha sigut afalagada un any més entre aplaudiments i crits de “viva nostra Real Senyera”. Enguany, l'encarregada de traslladar-la ha sigut Papi Robles.
No obstant això, a les portes de la Catedral de València, l'alcaldessa de València ha assumit el relleu i ha sigut ella l'encarregada d'entrar amb ella. Una vegada finalitzada la missa, Robles ha tornat a portar-la per a acabar el recorregut.
Este 9 d’Octubre ha comptat amb la participació en la processó de tots els grups polítics, així com ha comptat amb altres cares conegudes com l'anterior alcalde de la ciutat, Joan Ribó.
La processó ha donat principi en la plaça de l'Ajuntament, per a continuar pel carrer de Sant Vicent, plaça de la Reina i carrer de la Pau fins a la plaça d'Alfons el Magnànim. Allí s'ha dut a terme l'ofrena de corones de flor davant l'estàtua del rei Jaume I en el Parterre.
En acabar la processó cívica, la pólvora ha tornat a retronar en el centre del cap i casal amb una mascletà en la plaça de l'Ajuntament. I ja esta vesprada a les 17.00 hores, serà el torn de la celebració de la vintena Entrada de Moros i Cristians de la ciutat de València,
D'altra banda, després de l'emocionant baixada de la Real Senyera, l'alcaldessa de València ha destacat que el 9 d’Octubre és “un dia per a traslladar a la societat valenciana i espanyola, com sentim els valencians la nostra identitat. És el dia de l'autoestima, el poble valencià i la ciutat de valència reivindica la seua autoestima i la seua manera de ser, així com tradició, costums i cultura”.
Catalá també ha volgut traslladar un missatge de “cordialitat”, que “tots els xiquets i xiquetes de la ciutat de València visquen esta jornada amb la seua família, i vegen com s'admira i processa eixa devoció especial a la nostra Real Senyera”. “És un dia de lleialtat a Espanya, la que sentim i formem part”, ha afegit.
Per part seua, la delegada del Govern en la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, ha assenyalat que “la ciutat hui celebra el 9 d’Octubre de la ciutat que és, una ciutat diversa i plural, la ciutat que sale este matí als carrers de la nostra ciutat a veure la Real Senyera i la ciutat que eixirà esta vesprada als Moros i Cristians, així com la que eixirà també a reivindicar. Eixa és la ciutat plural, la València que volem i la que ens representa a tots, la València que ahir també commemorava al nostre gran poeta, Vicent Andrés Estellés, eixa és la ciutat que volem reivindicar”.
Reivindicacions polítiques
La jornada del 9 d’Octubre també ha sigut un dia de reivindicació, en el qual María José Catalá ha assenyalat que “tant la nostra terra, la Comunitat Valenciana, com els nostres municipis, de la ciutat de València, necessitem un tractament just. No volem ser més ni menys que ningú, la qual cosa volem és el que ens toca a la terra valenciana i a la ciutat de València”.
Per tant, “és dia per a reclamar un canvi de model de finançament autonòmic, però que mai es faça si no és de la mà d'un canvi de finançament municipal i local. Les autoritats municipals i locals tenim un repte per davant, enfront d'un Estat de Govern Espanyol que vol trencar la caixa comuna i la solidaritat, i això pot perjudicar molt als nostres municipis”, ha reivindicat l'alcaldessa de València.
Catalá també ha incidit en què “esta democràcia s'ha construït amb cordialitat, tranquil·litat i solidaritat, però també amb justícia, i la justícia passa per reivindicar i no passar pels privilegis d'uns quants en detriment de molts, i passa per revindicar un nou finançament del model municipal, però mai privilegis que trenquen la caixa comuna i el principi de solidaritat del nostre Estat.”
En este sentit, María José Catalá ha apuntadi que “València ha d'alçar la veu i ha de ser molt ferma amb eixa reivindicació, ja que és una de les ciutats espanyoles més importants i que més pot patir eixa discriminació que pot ocasionar el contingent Català o qualsevol privilegi, no som ací per a esta mena de coses, estem per a ser solidaris però també per a ser justos, i ser just és demanar el que toca a la ciutat de València”.
També Pilar Bernabé ha posat de manifest que “volem reivindicar la València que té problemes per a adquirir una vivenda, una ciutat en la qual els valencians ja han dit que els preocupa el seu futur i la seua vivenda. També és un dia per a reivindicar els servicis públics bàsics, servicis que necessita la ciutadania per a garantir una qüestió fonamental, que és la igualtat d'oportunitats de les dones i els joves, a les persones que més el necessiten”.