elperiodic.com
SELECCIONA IDIOMA
Castellano

La Comunitat Valenciana aspira a acollir el 50% del negoci dels microxips

La Comunitat Valenciana aspira a acollir el 50% del negoci dels microxips
  • La Generalitat vol aprofitar els fons europeus per a impulsar el major pol d'Espanya de microelectrònica i fotònica

El president de la Generalitat, Ximo Puig ha mostrat el suport de la Generalitat a la iniciativa València Silicon Clúster perquè les seves empreses concorrin al PERTE de microelectrònica i semiconductors.

Així ho ha manifestat després de la reunió celebrada aquest dilluns amb representants d'aquesta agrupació amb la finalitat d'explorar vies de cooperació públic-privada amb la indústria dels microxips valencians.

El president ha destacat la capacitat d'aquest sector industrial valencià per a concórrer a la nova convocatòria del Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital perquè el 50% del negoci de la microelectrònica a Espanya es troba en la Comunitat Valenciana.

Així mateix, ha valorat l'oportunitat que suposa aquest PERTE, la inversió prevista del qual aconsegueix els 12.250 milions d'euros, per a enfortir el que ha considerat com un "sector fonamental" de l'economia valenciana, així com per a donar suport a la reindustrialització de la Comunitat.

En concret, el cap del Consell ha explicat el PERTE contribuirà a reforçar la capacitat de disseny i producció de microelectrònica i semiconductors, així com afavorir l'autonomia en la fabricació de xips davant la creixent demanda de sectors com l'automoció i la impossibilitat de la indústria europea d'atendre aquesta demanda.

Major pol d'empreses de microelectrònica d'Espanya
Per part seva, la coordinadora de València Silicon Clúster, Mayte Bacete, ha destacat que la Comunitat Valenciana és el major pol d'Espanya d'empreses de microelectrònica i de fotònica, la qual cosa ha considerat que ha de situar-la en una "posició clau" per a obtenir fons del PERTE de microxips.

Així mateix, ha assegurat que aquest Projecte Estratègic per a la Recuperació serà l'impuls per a portar alguna fàbrica a la Comunitat Valenciana i ha destacat el talent i la formació dels professionals que sorgeixen de la Comunitat que constitueixen "una base molt bona per a alimentar aquestes empreses".

Finalment, s'ha referit al suport de la Universitat Politència de València i de la Universitat de València, la qual cosa permetrà "desenvolupar més talent" i professionals més especialitzats en microelectrònica i fotònica "per a donar continuïtat al projecte, que tingui un llarg abast i poder competir a nivell mundial".

València Silicon Clúster
València Silicon Clúster agrupa set empreses, instituts de recerca, la Universitat Politècnica de València i la Universitat de València. En concret, formen part de la iniciativa MaxLinear, Analog Devices, iPronics, Programmable Photonics, Ams-OSRAM, VLC Photonics, Bosch, i Governança Industrial.

La multinacional amb seu als EUA MaxLinear està dedicada al disseny i comercialització de dispositius semiconductors per a telecomunicacions, amb més de 1.700 empleats a tot el món. La seva filial espanyola va ser creada en 2017 i actualment compta amb 112 professionals principalment centrats en el desenvolupament i disseny de xips.

Analog Devices, també multinacional amb seu als EUA, es dedica al disseny, fabricació i comercialització de dispositius semiconductors per a telecomunicacions amb més de 20.000 empleats. La seva filial espanyola va ser creada en 2005 i actualment compta amb 126 professionals centrats en el desenvolupament i disseny de xips.

iPronics, Programmable Photonics, és una empresa derivada de la Universitat Politècnica de València (UPV) pionera a nivell mundial en el desenvolupament de xips i processadors fotònics programables plug and play. Va ser fundada en 2019 i compte en l'actualitat amb 22 empleats.

Per la seva part Ams-OSRAM és una multinacional amb seu a Àustria, dedicada al disseny i fabricació de dispositius semiconductors d'il·luminació i sensors, principalment òptics i d'imatges, amb aplicacions mèdiques, industrials, automòbils i de consum. Té més de 24.000 empleats en el món, present a València des de 2008, on compta amb 20 empleats, tots ells en dedicats el disseny de IC's.

D'altra banda, VLC Photonics és una empresa derivada de la Universitat Politècnica de València, que ofereix serveis d'enginyeria per al desenvolupament de circuits integrats fotònics, focalitzant-se en el disseny i test d'aquests. Va ser fundada en 2011, i des de 2020 forma part del grup Hitachi High-tech comptant actualment amb 20 empleats.

El grup Bosch és un proveïdor líder mundial de tecnologia i serveis que ocupa aproximadament 402.600 persones a tot el món.

Finalment, Governança Industrial és una empresa valenciana que desenvolupa eines tecnològiques (SIG, 3D, AR, VR, Metaverso) per a la planificació d'una reindustrialització sostenible. Entre 2018 i 2020 va ser accelerada per LLANÇADORA i forma part del programa d'innovació de la tecnològica ESRI i és membre de STARTUPVALENCIA.

Pujar