Castellano

La Comunidad Valenciana apuesta por la valorización de residuos

La Comunidad Valenciana apuesta por la valorización de residuos
    MÉS FOTOS
    La Comunidad Valenciana apuesta por la valorización de residuos - (foto 2)

    El director general de Qualitat i Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, Joan Piquer, ha explicat que en la Comunitat Valenciana hi ha un 25% de residus domèstics als quals “cal aplicar altres tècniques alternatives a l'abocador i la valorització energètica en cementeras és una opció adequada”. Piquer ha realitzat aquestes manifestacions en el segon webfast de la sèrie “Vint minuts amb” dins de les trobades *CEMEX “La Construcció, Indústria Essencial i Segura” esdeveniment en el qual s'ha analitzat la gestió de residus i el paper en la indústria del ciment.

    En aquest sentit, ha assenyalat que les fàbriques de ciment “han de ser clarament una alternativa a les incineradores de residus”, afegint que a més, “les directives europees han establit que un 65% dels residus domèstics ha de destinar-se a operacions de gestió, reducció, preparació per a la reutilització i reciclatge de qualitat”.

    D'altra banda, la Unió Europea també dicta que un màxim del 10% dels residus puga ser depositat en abocador pel que segons Piquer “queda un marge d'un 25% de residus sobre el qual utilitzar altres tècniques com pot ser la valorització material o altres tipus de valorització, inclòs l'energètica i va afegir que “ací és on crec que, amb la grandària i les formes adequades i la robustesa ambiental necessària el sector cementero té una cabuda adequada”. El director general ha volgut deixar clar en la seua intervenció que l'estratègia del seu govern no contempla la inversió en incineradores en la mesura en què “no gastarem centenars de milions d'euros en la construcció d'incineradores de residus en la nostra Comunitat”.

    Transparència en la gestió

    En un altre ordre de coses, Joan Piquer ha explicat que un dels objectius prioritaris per a la seua Direcció General és la transparència en la gestió de residus i en què la informació arribe a tots els estaments de la societat com a forma adequada perquè s'assumisca i entenga el potencial i el valor dels residus. “Volem que totes les plantes de tractament siguen visitables per tota la societat. Quan a un ciutadà li expliques amb transparència el que és la biomassa, què són materials no reciclables i què es pot aconseguir d'ells, el ciutadà està tranquil”. En aquest sentit ha destacat que “la transparència ha d'afectar a tot el procés de generació, gestió i la necessària col·laboració públic-privada dels residus no reciclables perquè no acaben en abocadors”.

    La Comunitat València, en opinió de Joan Piquer, ve d'una època molt dura, en 2015- 2016, en la qual 60% dels residus domèstics es depositaven en abocador, amb infraestructures velles i antiquades, i amb processos de recollida selectiva molt deteriorats. “Afortunadament, ha assenyalat, aquesta situació ha millorat considerablement en els últims anys, fent una clara aposta per “la reutilització, el reciclatge de qualitat i la reducció de residus que ens ha permés reduir la quantitat de material que es destina a abocador” ha afegit.

    L'educació ambiental, imprescindible

    Finalment, Joan Piquer ha destacat el treball que s'està desenvolupant en el camp de l'educació ambiental, on el Pla Integral de Residus de la Comunitat s'ha introduït la figura dels educadors ambientals. “No podem fer el mateix, cal fer coses diferents, que els ciutadans s'activen i col·laboren en la gestió dels residus domèstics i que la societat perceba que per a l'Administració la gestió de residus és una política prioritària i transparent. Aquesta figura ens ajudarà a treballar en la reutilització i alternatives a l'abocador i explicar que tot té el seu perquè, que pot ser bo per a la societat”.

    Pujar